Haberler

İhtisas Serbest Bölgeleri Bilgilendirme Toplantısı

Güncelleme:

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, "Yeni nesil ihtisas serbest bölgeleri, ülkemiz için ciddi bir yatırım, üretim ve ihracat cazibe merkezi olacaktır.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, "Yeni nesil ihtisas serbest bölgeleri, ülkemiz için ciddi bir yatırım, üretim ve ihracat cazibe merkezi olacaktır." dedi.

Ticaret Bakanlığı ve DEİK iş birliğiyle Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur'un katılımıyla çevrim içi olarak "İhtisas Serbest Bölgeleri Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi.

Toplantıda konuşan Kolbaşı, küresel salgının yaşandığı bir ortamda yeni nesil ihtisas serbest bölgelerinin hükümetin gündeminde olmasını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Türkiye'de ilk serbest bölgenin 1985'te kurulduğunu, 2000 yılında hayata geçen Denizli, Bursa ve Kocaeli serbest bölgelerinden sonra 20 yıldır yenilerini kurulmadığını anımsatan Kolbaşı, bu bölgelerin bulundukları bölgelerde dış ticareti artırdığını, uluslararası yatırımları Türkiye'ye çekerek teknoloji transferi sağladıklarını ve katma değerli üretim ve ihracatta önemli rol üstlendiğini anlattı.

Kolbaşı, devletin bu bölgeler için verdiği vergi ve vergi dışı desteklerine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhtisas serbest bölgelerinde ilk model olarak İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi hayata geçirildi. Yazılım ve bilişim alanında faaliyet gösteren bu bölgede şimdilik 30 firma faaliyette bulunuyor. Temennimiz elbette bu bölgelerin sayısının farklı sektörleri de içerecek şekilde artırılması. Daha önce de belirttiğim üzere bu bölgelerin üretim ve ihracata katkısında hiç kuşkusuz devletimiz tarafından verilen vergi teşviki ve diğer avantajların önemli bir payı bulunuyor."

"Yeni nesil serbest bölgeler ihracatın cazibe merkezi olacak"

Murat Kolbaşı, yeni nesil serbest bölgelerinde faaliyet gösterecek firmalara geleneksel teşviklerin yanı sıra Ar-Ge yoğun, yüksek katma değerli, inovasyon ve teknoloji odaklı yeni nesil teşviklerin verilmesinin iş dünyasında memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere hükümetin bu konudaki kararlı adımlarının ve proaktif yaklaşımının çok olumlu olduğunun altını çizen Kolbaşı, "Bu anlamda yeni nesil serbest bölgelerdeki teşvik ve avantajlar zamanla firmaların ihtiyaçlarına göre yeniden şekillenebilecektir. Bu da hiç kuşkusuz firmalar için ciddi bir avantajı da beraberinde getiriyor. İnanıyorum ki yeni nesil serbest bölgeler, ülkemiz için ciddi bir yatırım, üretim ve ihracatın cazibe merkezi olacaktır." açıklamasında bulundu.

"Hiçbir ülkede bulunmayan destekler var"

DEİK Türkiye-Avustralya İş Konseyi Başkanı Mustafa Mertcan ise bu bölgeleri hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceklerini söyledi.

Mertcan, "Katma değeri yüksek ihracata ve teknolojiye böyle bir destek hiçbir ülkede yok. Ben daha önce görmedim. Dolayısıyla yurt içinde olduğu kadar yurt dışındaki teknoloji firmalarına da bu destekleri anlatarak onları Türkiye'ye çekmek için gayret etmemiz gerekiyor. Muazzam destekler." dedi.

Yeni nesil ihtisas serbest bölgelerinin Türk sanayisi ve ekonomisi için kaldıraç özelliği taşıyacağını dile getiren Mertcan, bu bölgelerin birer sıçrama tahtası olacağını ifade etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title