Haberler

İhsanoğlu ve Talat, KKTC'de Uluslararası Çevre Konferansı'na Katıldı

KKTC'yi Ziyaret Eden İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer ile Birlikte Yakın Doğu Üniversitesi Tarafından Düzenlenen 'Çevre: Yaşam ve Sürdürülebilirlik' Konulu Üç Günlük Uluslararası Konferansa Katıldı.

KKTC'yi ziyaret eden İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer ile birlikte Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Çevre: Yaşam ve Sürdürülebilirlik' konulu üç günlük uluslararası konferansa katıldı. Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Kırgızistan Kültür Bakanı Sultan Rayev, KKTC devlet ve hükümet yetkilileri, Koç Holding Onursal Başkanı iş adamı Rahmi Koç ve diğer davetliler de konferansta hazır bulundu.

'KKTC ÜNİVERSİTELERİYLE İŞBİRLİĞİ ENGELLERİN KALMASINA YARDIMCI OLUR'

Toplantının onur konuğu olan İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu, çeşitli ülkelerdeki üniversitelerin ve bilimsel örgütlerin KKTC üniversiteleriyle işbirliği yapmasının, bu ülkeye uygulanan kısıtlamaların kalkmasında etkili olacağını söyledi. Atmosferdeki karbondioksit oranındaki yükselişin neden olduğu iklim değişikliklerinin son derece kötü sonuçlar doğuracağını dikkat çeken İhsanoğlu, çevre sorunlarının artık dünya genelini etkileyecek boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Dünyanın bir bölgesinde nehirler kururken diğer bölgesinde sellerin meydana geldiğini hatırlatan İhsanoğlu, bu etkileri kısa sür önce döndüğü Endonezya'da da gözlemlediğini dile getirdi. Çevrenin kalkınmadaki öneminin bilincinde olunmadığı için çevresel sorunların az gelişmiş bölgelerde fakirliği artırdığını söyleyen İhsanoğlu, İKÖ'nün 2005 yılında Müslüman ülkelerin 21. yüzyılın sorunlarına karşı mücadele etmesi için bir ortak eylem planı hazırladığını söyledi. İKÖ olarak da çevresel sorunlarla mücadelede kararlı olduklarına vurgu yapan İhsanoğlu, kendilerine üye birçok ülkenin çevre konusundaki uluslararası girişimlere ve Kyoto Protokolü gibi çeşitli uluslararsı anlaşmalara imza attığını ifade etti.

'RUMLAR BASKI YAPIYOR'

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da konferansta yaptığı konuşmada çevre sorununun insanlığı bölen değil, birleştiren bir faktör olduğuna işaret ederek dünya ile işbirliğini sürdüreceklerini söyledi. Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kuş gribi vakasında bile Türklerle işbirliği yapmaktan kaçındığını hatırlatan Talat, bu konferansın gerçekleştirilmemesi için de Rum yetkililerin baskılarına maruz kaldıklarını dile getirdi. Rum baskılarına rağmen dünya ile işbirliğini südüreceklerini belirten Talat, "Çevre sorunları aslında insanlığı birleştirici faktördür. İnsanlığı bölen, birbirinin karşısına geçiren değil, onu birleştiren önemli bir faktördür. Bu nedenle çevre, hepimizin üzerinde hassasiyetle durması gereken, çalışması gereken bir alanken, bunun elbette ki bilimsel çalışmasını yapacak olan da sizlersiniz, üniversite organizasyonlarıdır. Bu bilimsel sonuçları uygulamak da elbette ki bizlere düşecektir" dedi.

KOÇ: DENİZLERİ TEMİZ TUTMAK ÖNEMLİ

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Koç Holding Onursal Başkanı ve Deniz Temiz Derneği Kurucu ve Onursal Başkanı Rahmi Koç da denizleri temiz tutmanın çevre kirliliğini engellemekteki önemine değindi. Denizleri temiz tutmanın kirlenen denizleri temizlemekten çok daha ekonoik olduğunu ifade eden Koç, özellikle sanayi atıklarının denize akıtılmasını önlemek için deniz kenarındaki tesis ve otellerle işbirliği yaptıklarını kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title