Haberler

İhsander 3. Olağan Genel Kurulu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Bir insan işini, parasını kaybedebilir, ama ümidini kaybetmemeli. Bizim dönemimizde hiç kimse ümidini kaybetmedi. Biz de o ümidi kaybettirecek kötü bir şey yapmadık' dedi. İhracatçı ve İthalatçı İşadamları Derneğinin (İHSANDER), Radisson Otel'deki 3. Olağan Genel Kurulunda konuşan Arınç, 'dünyanın global krizin etki ve sıkıntılarından kurtulamadığını, ancak Türkiye'nin iyi bir yönetim, ekonomik öngörü, orta vadeli plan, reel sektöre yapılan destekler ve istihdamı artıcı önlemlerle bu dönemi çok kolay ve rahat bir şekilde geçirdiğini' söyledi. 'Türkiye buradaysa, Yunanistan da şuracıkta. Ona bak, ülkenin geldiği noktayı gör' diyen Arınç, Yunanistan'da eksi 10-20'lerde toplu sözleşmeye imza atan işçiler, maaşlarını alamayanlar, para dilenmeye çalışan kişiler olduğunu bildirdi.

İspanya ve Portekiz'in de durumunun aynı olduğunu, İzlanda'nın ada olarak kendisini satışa çıkardığını anlatan Arınç, şunları kaydetti:

'İrlanda iflas etti. Türkiye'de bunların hiçbirisi görmedik. Her ay maaşlar tıkır tıkır ödeniyor. Her yıl artışlar buna göre yapılıyor. İşçinin parasında, memurun parasında bir eksiklik yok. İstihdamı artırmak için 5-10 puanlar düşülüyor, yerine göre primlerin bir kısımını biz ödüyoruz. Yabancı bir toplulukta olsam bu gelişmeleri takip etmeyen insanlara bunları söylemekten mutlu olurdum, ama bu süreçtir ve bunun içinde alınması gereken başka tedbirler olabilir. Unutmayın ki Türkiye asgari 2 yıldır IMF'siz yoluna devam ediyor. Uluslararası Para Fonu ile irtibatını kesmiş, borcunun yüzde 70'ini ödemiş bir Türkiye var. IMF, Türkiye örneğini takibe aldı, 'Bunlar bizsiz nasıl başardılar, niçin bize ihtiyaçları yok'. Kendileri ilan etti, 'Türkiye'nin bize ihtiyacı yok, o yüzden anlaşma yapmayacağız' dedi. Bütün dünya buna hayret etti.'

- 'İŞSİZLİK TÜRKİYE'DE HER ZAMAN OLACAKTIR'-

Yüzde 28 oranında işsizliği gören ülkeler olduğunu, Türkiye'nin yüzde 12'den yüzde 10'a inmeyi hedeflediğini ifade eden Arınç, 'İşsizlik Türkiye'de her zaman olacaktır. Sıfırlamak mümkün değil' dedi.

72 milyonluk nüfus olduğunu ve bunun yarısının 30 yaşın altında bulunduğunu söyleyen Arınç, 'Her sene Türkiye'ye 500 bin nüfus ekleniyor. 200 bin kişiye iş temin ettiğiniz zaman bile katlanarak gelen bir işsizlik yine olacak. Bunu asgariye indirmek ve Türkiye'de yaşam standardını düşürmemek lazım. Çok şükür büyüme hızında da Türkiye geçmiş yıllara göre çok iyi. 2010'da ilk 6 ayda yüzde 11'di, şimdi hemen hemen yüzde 10'larda' diye konuştu. Türkiye'de her zaman ekonomik kriz olduğunu, özellikle 2000-2001 krizlerinin iç siyaset, iç politika ve ekonomideki iç riskler nedeniyle oluştuğunu bildiren Arınç, 'Çok şükür bu 8 yıllık dönemde böyle bir hata yapılmadı ve krize rastlamadık. Ancak global krizin etkisine Türkiye girmişti. Bundan tez zamanda kurtulmak için makro ekonomik dengeleri bozmamak adına çok ciddi tedbirler alındı. Banka sektörü çok önemli. Onlar içinde batanlar olsaydı, biz bu krizden çok daha fazla etkilenirdik' şeklinde konuştu.

İhracatı artırmak istediklerini belirten Arınç, kriz döneminde sıkıntı yaşandığını, ancak ihracat rakamlarının yine güzel günlerdekini aşmaya başladığını ifade etti.

- BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI-

Mali açıdan yeniden yapılandırma kanununun Meclisin gündeminde olduğunu ifade eden Arıç, 'Çuval kanunu diye itiraz edenler var. 'Hadi çıkıversin' derken 120 maddelik bir kanun tasarısı haline geldi. Her biri belli bir noktayı ilgilendiriyor. Faizlerin affedilerek belli bir ölçüde yeniden yapılandırılması sektöre faydalı olacak. Bunu bu ay içinde mutlaka çıkaracağız' dedi.

Ekonomik istikrar ve siyasi istikrarın birbirinden kopamayan ayrılmaz iki önemli konu olduğunu anlatan Arınç, şöyle konuştu:

'Adeta Siyam ikizleri gibidir, ayırmak mümkün değil. Geçmişte yaşanan koalisyonlar, iç çekişmeler, birbirinin arkasından kuyu kazmalar Türkiye'ye çok şey kaybettirdi. Biz 60. hükümetiz. Cumhuriyet 87 yıldır var. 87'yi 60'a böldüğünüzde bir hükümetin ortalama ömrü 1 yıl 3 aydır. Biz yakın siyasi tarihimizde 3 partili, 5 partili koalisyonlar gördük. Biz gelmeden önce hükümetin 38 bakanı vardı. Bunlardan 20'si devlet bakanıydı. Biz bunu 10'a indirdik. Her biri, bir genel müdürlükten sorumluydu. Şimdi ben 7 tane kurumdan sorumluyum. 369 milletvekili olan bir parti, her milletvekilinin gönlünde de bakanlık yatabilir, buna rağmen bakanlık sayısını indirir mi, bu akıllıca bir hareket olur mu? Bunu eskiden sorsaydınız, 'Bu adam aklını peynir ekmekle yemiş' derlerdi. Biz indirdik. Mecburduk, birleştirelim ki daha çabuk karar alalım, daha icracı olalım. Hamd olsun iyi noktaya da gidiyoruz. '

Parayı iyi kullanmanın önemli olduğunu ve parayı ekonomik zenginlik olarak düşünmek gerektiğini belirten Arınç, şöyle devam etti:

'Türkiye'nin gayri safi milli hasılası 750 milyar doların üzerinde. Daha önce 50-60 milyar dolardı. Milli gelirde 10 bin doların üzerine çıktık. Hedef 25 bin dolardır. Biz bugün bazı ülkelerde bu hedefin yıllar önce aşılmış olduğunu görüyoruz. Sürekli olarak güçleniyoruz, gelişiyoruz, büyüyoruz. İşin aslı, sektörün içinden gelmek. Biz böyle insanlarla yola çıktık. Biz IMF ile anlaşma konusunda, büyük iş adamları dernekleri bize ısrarla 'IMF ile anlaşın yoksa mahvoluruz' diyordu. 'IMF ile anlaşın, sıcak para alın, onu sektörle paylaşın' dediler. Biz buna direndik. Çünkü o kriz döneminde böyle bir anlaşma yapsak ve böyle bir para alsaydık, altında kalırdık. Kendi öz sermayemizi, imkanlarımızı kullanmayı daha akılcı kabul ettik. Herkes sıkıntıyı bildi, ona göre tedbirini aldı ve bir gün ışığın görüleceğine inandı. Bir insan işini kaybedebilir, parasını kaybedebilir, ama ümidini kaybetmemeli. Bizim dönemimizde hiç kimse ümidini kaybetmedi. Biz de o ümidi kaybettirecek kötü bir şey yapmadık. Türkiye büyüyor, gelişiyor ve genişliyor. Bunda herkesin katkısı var. El ele, gönül gönüle verelim, istikrarı bozacak bir çekişmenin içinde olmayalım.'

(EBA-TUR-MVA-STN) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title