Haberler

Ihracatın Yeni Yıldızları Ödül Töreni

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Buradan açıkça söylüyorum, üçüncü çeyrekte baz etkisiyle de yüzde 7'lere yaklaşan bir büyümeyi inşallah Türkiye olarak yakalayacağız ve yıl sonu ortalaması da orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4'ün üzerinde büyüme oranını yakalayacağız." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Buradan açıkça söylüyorum, üçüncü çeyrekte baz etkisiyle de yüzde 7'lere yaklaşan bir büyümeyi inşallah Türkiye olarak yakalayacağız ve yıl sonu ortalaması da orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4'ün üzerinde büyüme oranını yakalayacağız." dedi.

Gebze Ticaret Odası (GTO) tarafından Çayırova ilçesinde bir otelde düzenlenen İhracatın Yeni Yıldızları Ödül Programı'na katılan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Gebze'nin bir ilçe olmasına rağmen üretim, istihdam ve ihracat kapasitesiyle ülke ekonomisinin önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Ekonomide bazen sadece rakamlara bakıldığını ama rakamların ötesinde çok başka kriterlerin de dikkate alınması gerektiğini belirten Tüfenkci, bunların en önemlisinin o rakamların arkasındaki insan gücü, girişimci ruhu ve bu ruhu meydana getiren organizasyonların olduğunu kaydetti.

Tüfenkci, Türkiye'nin iktisadi hayattaki başarısının öncelikli olarak reel sektörün başarısı olduğunu dile getirerek, hükümet olarak 2023 hedeflerini belirlerken Türk girişimcisine, sanayicisine ve iş adamlarına güvendiklerini ifade etti.

Borsalarla sanayi ve ticaret odalarının bugün 1,5 milyon iş adamını temsil ettiğine dikkati çeken Tüfenkci, "Dolayısıyla bizler muhakkak olarak bu odalardan gelen görüşlere hükümet olarak büyük önem veriyoruz. Sadece Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak değil hükümetimizin her bir bakanı iş adamlarımızın önünü açmak ve onlardan gelen sorunları çözme noktasında her türlü yardıma hazır. Bunun doğru ve sağlıklı mecrası da bu odalardır." diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, özellikle küresel rekabetin hızla geliştiği günümüzde gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki temel farkı bilgi düzeyinin oluşturduğunun altını çizerek, "Özellikle bizim temel amacımız, ülkemizin teknoloji, Ar-Ge, markalaşma ve tasarım kabiliyetlerini attırmaktır. Biz de yenilik, teknoloji ve inovasyon gibi kavramların işletmelerin özellikleri olduğu şeklinde yanlış bir kanaat var. Esasında markalaşmayı ve inovasyonu orta ölçekli işletmelerimiz ve kobilerimiz de çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilir." ifadelerini kullandı.

"Bundan sonraki teşvikleri teknoloji yatırımlarına kaydırmak istiyoruz"

Öncelikle bilgi üretmenin ve bu bilgiyi daha değerli ürünlere dönüştürmenin formüllerini geliştirmeleri gerektiğine işaret eden Tüfenkci, "Bugün dünya ülkelerini gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler şeklinde ikiye ayrıldığını görüyoruz. Aslında bu ayrımı teknoloji üreten ve teknoloji transfer eden ülkeler şeklinde de yapmak mümkündür. Yani Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak demek Türkiye'yi teknoloji üreten ülkelerden biri yapmak demektir. Bundan sonraki teşviklerimizi özellikle teknoloji üreten yatırımlara daha fazla kaydırmak istiyoruz. Özel sektörümüz 'Teknoloji üreteceğiz' desin biz her türlü desteği vermeye hazırız. Zaten bu alanda desteklerimiz var ama ilave destek istiyorsa da buna hazırız." şeklinde konuştu.

Tüfenkci, yıllarca terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da büyüme rakamlarını 15 Temmuz'daki darbe girişimine kadar 27 çeyrek boyunca kesintisiz olarak yükselttiklerini ifade ederek, Türkiye ekonomisinin yüzde 5 ortalamanın daha üzerindeki rakamlarla büyüdüğünü ve dünyadaki ekonomi uzmanlarını hep şaşırttığını belirtti.

Dünya ticaretinin yavaşladığı, düşen enerji fiyatları nedeniyle önemli pazarların alım gücününün azaldığı bir ortamda, hain darbe girişimi ve ülkenin etrafındaki birtakım sıkıntılara rağmen ülke ekonomisinin 2016 yılında 2,9 oranında büyüdüğünü ve 2017'ye de yüzde 5 büyüyerek güçlü bir başlangıç yaptığını aktaran Tüfenkci, "İkinci çeyrekte de bunun üzerinde büyüyeceğiz. Buradan açıkça söylüyorum, üçüncü çeyrekte baz etkisiyle de yüzde 7'lere yaklaşan bir büyümeyi inşallah Türkiye olarak yakalayacağız ve yıl sonu ortalaması da orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4'ün üzerinde büyüme oranını yakalayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Yolumuza kararlı adımlarla devam edeceğiz"

Türkiye'nin zemininin sağlam olduğunu, hiçbir zaman mali disiplinden taviz vermediklerini vurgulayan Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz adımlarımızı atarken, tedbirlerimizi alırken, teşviklerimizi verirken gerçekten büyük bir istişare yapıyoruz. Bir sonraki adımın ne olacağını hesaplayarak yapıyoruz ve biz hep reel kesim büyüsün istedik. Türkiye'de yüksek faiz var ve bu yüksek faizle yatırım yapmak çok zor. Bunu düşürmek adına birtakım tedbirler alıyoruz. Türkiye'nin tasarruf açığı var ama bununla birlikte attığımız ve atacağımız adımlarla demokratik hukuk devletini güçlendirerek, özellikle doğrudan sermayenin Türkiye'de iş yapma ortamını iyileştirerek, kolaylaştırarak Türkiye'ye daha fazla yabancı sermayenin girişi noktasında da hükümet olarak her türlü imkanı ve kolaylığı sağlıyoruz. Birileri bu noktada Türkiye'yi karalamaya da çalışa biz yolumuza kararlı adımlarla devam edeceğiz."

Bakan Tüfenkci, gizli ve açık şekilde Türkiye'nin önünü kesme çabalarına rağmen büyümenin sürdüğüne dikkati çekerek, şirketlerin finansmana erişimini kolaylaştıracak tedbirlerin bir kısmını uygulamaya koyduklarını ve bunu sürdürülebilir hale getirme noktasında da çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

"Çocuklarımızı, kadınlarımızı girişimci olmaya teşvik etmeliyiz"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da ülkelerin hatta şehirlerin gücünün kaynağının müteşebbisleri olduğunu söyledi.

Ne kadar çok müteşebbis varsa o kadar zengin olunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, müteşebbis, iş adamı ve girişimci güçlü olursa ülkenin de güçlü olduğunu vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin zenginleşmesini sağlama kaynağının girişimcilik olduğunu dile getirerek, "Çocuklarımızı, kadınlarımızı girişimci olmaya muhakkak teşvik etmeliyiz ama en büyük teşekkürüm de bu salonu dolduran tüm müteşebbislerimize. Gebze'de her biri bir yıldız ve madalyayı almayı hak ediyor. Dünyada bu kadar sıkıntı varken etrafımızda ateş çemberi varken buna rağmen hem ayakta kalacak hem de dereceye gireceksin. Bu her babayiğidin harcı değil." şeklinde konuştu.

Gebze Ticaret Odası'nın çalışmalarından bahseden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemin geleceğinden umutluyum. Bir tarafta PKK, bir tarafta DAEŞ, bir tarafta FETÖ, ne kadar terör örgütü varsa saldırıyorlar. Bir de bu son dönemde bir darbe girişimini yaşadık. Başka bir ülke olsa düşünebiliyor musunuz? Dünyada herhangi bir ülkede son bir yılda başımıza gelenler bir ülkenin başına gelseydi hiçbiri ayakta duramazdı ama Allah'a çok şükür biz dimdik ayaktayız. Ben diyorum ki buradan bize bırakınız 3 tane terör örgütünü, etrafımızdaki olayları, 7 düvel bir araya gelse yine bizi yıkamazlar. Yeter ki biz birlik ve beraberliğimizi muhafaza edelim."

Konuşmaların ardından Gebze Ticaret Odası'nın İhracat Projesi ile verilen eğitim ve sertifika programı sonrasında ihracat yapan firmaların temsilcilerine ödülleri verildi.

Öte yandan, Bakan Tüfenkci, AK Parti Gebze İlçe Başkanlığı'nı ziyaret ederek partililerle bir araya geldi.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Tüfenkci Türkiye Gebze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title