Haberler

İhracatçılar, Yüksek Faiz Politikalarının Terk Edilmesini İstedi

Bursalı İhracatçılar, Hükümetin Acil Olarak Faizleri 5-6 Puan İndirmesini ve İller Bazındaki Teşvik Yasasının Sektörel Bazda Uygulanmasını İstedi.

Bursalı ihracatçılar, hükümetin acil olarak faizleri 5-6 puan indirmesini ve iller bazındaki teşvik yasasının sektörel bazda uygulanmasını istedi.

Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) binasında düzenlenen toplantıda aralık ayı ve 2007 yılının ihracat rakamları açıklandı. 5 birlik başkanının hazır bulunduğu toplantıda, ihracatçıların sıkıntıları da anlatıldı. UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, 2007 yılında geçen seneye göre yüzde 30 büyümeyle 22 milyar 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Aralık ayında ise 1 milyar 981 milyon 195 bin dolar ihracat yapıldığını, yüzde 90'ını 20 milyar 63 milyon dolarla taşıt araçları ve yan sanayi

oluşturduğunu belirten İbrahim Okur, "Tekstil sektörü ise yüzde 16 büyümeyle 1 milyar 66 milyon dolar paya sahip. Türkiye ihracatında birlik olarak yüzde 21 payımız bulunuyor. Bursa ise 2007 yılında 9 milyar 769 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Rekorlar kırmamıza rağmen ihracatçıların sorunları çözülmelidir. Düşük kur, yüksek faiz ve enerji maliyetlerinin yüksekliği gibi sorunlar bir an önce çözülmelidir. Bu sorunlar halledilirse 2023 yılında 500 milyar dolar hedefine ulaşılır. 2002 yılından beri

ithalat artışı, ihracat artışından fazla olmuştur. İlk defa 2007 yılının 11 ayında ihracat artışı, ithalat artışını geçti. Ama bu yetmez. Ülke olarak 2008 yılında ihracat hedefimiz 125 milyar dolar" dedi.

Taşıt araçları ve yan sanayide ise yüzde 33 oranında büyümeyle 20 milyar 63 milyon dolar ihracat yapıldı. İhracatın yüzde 34'ünü 6 milyar 849 milyon dolarla binek otomobiller karşılıyor.

Türkiye'de araç üretiminin kapasitesinin yılda bir milyona ulaştığını açıklayan Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Özerman, "Avrupa'da 6. sıraya yükseldik. Dünyada ise 16. sıradayız. Otobüs, kamyon üretiminde ise birinci sıradayız. En fazla araç üretilen İtalya'da bile yılda 1 milyon 200 bir araç üretiliyor. Gelecek sene İtalya'yı yakalayabiliriz. İhracatın artış trendi devam edecektir. TOFAŞ yeni projelerle, iki yeni model üretiyor. Bu üretimin yüzde

95'i ihraç edilecek. Bu yüzden TOFAŞ'tan atılım bekliyoruz. Ford Otosan 300 bin araç üretimini geçecek. Zaten Türkiye'nin ihracat şampiyonudur" diye konuştu.

2008 yılı ihracat hedeflerinin 25 milyar dolar olduğunu açıklayan Erkut Özerman, "Yurt içinde küçük de olsa satışlarda büyüme bekliyoruz. İhracatçılar olarak ortak sorunumuz kur-enflasyon makasıdır. Bu durum herhalde fazla devam etmeyecektir. Bu durumun dengelenmesi lazım. Bu kadar dış ticaret açığı, YTL'nin değerinin her geçen gün artması diğer sektörlerin geleceğini ipotel altına almaktadır. Faizlerin makul seviyelere gelmesi lazım. Ülkede enflasyon yüzde 8 olduğuna göre faizler daha esnek olmalıdır.

Ar-Ge'ye yönelik bir kuruluşa katıldık. İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki Otomativ Teknolojileri Araştırma Merkezi (OTAM) kuruldu. Yeni projelerin Türkiye'ye gelmesi, olanların devam etmesi açısından bu tür çalışmalar önemlidir. Üretilen araçların yüzde 70 parçası yurt içinden temin ediliyor" şeklinde konuştu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise, tekstil sektörüne artık Uzak Doğu'ya kaymış bir sektör gözüyle bakıldığını dile getirerek, "2006 yılına göre yüzde 16 büyüyerek 1 milyar 66 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yüzde 45 pay ve 480 milyon 252 bin dolarla suni-sentetik dokuma kumaşlar ihracat ürünlerinde ilk sırada yer alıyor. Suni ev aletleri ise yüzde 50 oranında azaldı. Siyasetin ön planda olduğu bir sene geçirdik. Maalesef sanayicinin beklediği reformlar

gerçekleşmedi. Beklentimiz, bu reformların bir an önce gerçekleştirilmesidir. Türkiye performansı açısından dünyada ilk 10 giriyor. Ancak rekabette 53. sırada yer alıyor. Sektörün gösterdiği gayreti, hükümet de göstermelidir. Devletten teşvik beklemiyoruz. Kapanan tekstil firmaları, reformlar hayata geçirilerek tekrar açılmalıdır. En büyük hedefimiz ise Bursa'da teknik üniversitenin kurulmasıdır. Bu kapsamda tekstil mühendisleri yetiştirilmelidir. Tekstil, Türkiye'nin vazgeçilmezidir. Bu konuda ciddi

çalışmalar yapılmalıdır. Tekstil Teknolojileri Çalışma Grupları kurduk. Bursa'da da 2008 yılı içerisinde tekstil teknolojileri merkezi kurulmasına karar verdik. 2008 yılı ihracat hedefimiz 1 milyar 300 milyon dolar" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title