Haberler

İhlas Vakfı'ndan "Osmanlı ve Edebiyat" Üzerine Konferans

İhlas Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Konferansları'nın Aralık ayı konukları; Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Hayati İnanç ve Serdar Tuncer oldu.

İhlas Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Konferansları'nın Aralık ayı konukları; Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Hayati İnanç ve Serdar Tuncer oldu.

İhlas Koleji Bahçelievler Kampüsü Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansı yoğun bir izleyici topluluğu takip etti. "Osmanlı ve Edebiyat" teması üzerinde yapılan konferansta katılımcılar, yaptıkları konuşmalarda önemli konulara değindiler.

Konferansın başında konuşma yapan İhlas Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Mehmet Okyay, dinleyicilere ve konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür etti. Okyay daha sonra vakfın Afganistan'da yapmış olduğu faaliyetler hakkında hazırlanan video sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Osmanlı Devleti'nin bir ilim devleti olduğuna değinen Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlılarda ilim adamlarına ayrı bir önem verildiğini vurguladı. "İlimsiz bir devlet kurulamaz. Osmanlı Devleti'nin temeli de ilim üzerine kurulmuştur" diyen Şimşirgil, padişahların yanında her zaman ilim adamları olduğunu ifade etti.

İlim ve tasavvuf insanları ile edebin ön plana çıktığını anlatan Şimşirgil, edebi bir şehrin dışındaki surlara benzetti. Şu anda milletimizin bu dış surlarını yıkmak için yoğun bir faaliyet olduğuna dikkat çeken Şimşirgil, "Edep duvarı, suru yıkıldığı zaman içerideki surların yıkılması çok kolay olur. İşte milletimiz üzerinde böyle bir oyun oynanıyor, edebimizi kaybedersek her şeyi kaybederiz" dedi.

Tarihimizi bilmenin geleceği takip etmek açısından gerekli olduğunu da belirten Şimşirgil, "Şimdi ekranlarda bir dizi var. Bakın Kanuni'yi nasıl anlatıyorlar, Hürrem Sultan'ı nasıl anlatıyorlar. Süleymaniye'ye gidip Kanuni'ye dua edip, Hürrem Sultan'a beddua edenler var. Reyting uğruna tarihimizi yalan yanlış anlatıyorlar. Bir de bu dizi sayesinde tarihimizi öğreniyoruz, tarihi merak ediyoruz diye bana söylüyorlar. Çok şaşırıyorum" diye konuştu.

Hürrem Sultan ile ilgili bir anekdotu da paylaşan Şimşirgil, "Hürrem Sultan'ın vakfettikleri o kadar çoktur ki, yaptırdığı ve bağışladıklarını Google'dan bakmadan kimse sayamaz" ifadelerini kullandı.

Serdar Tuncer'in moderatörlüğünde devam eden konferansta Şimşirgil'den sonra söz alan Hayati İnanç da, dinleyicilere divan edebiyatının güzelliklerinden örnekler verirken, Osmanlı'da edebiyat hakkında ipuçları verdi.

Edebiyatın Osmanlı'ya bir estetik kattığını belirten İnanç, en alt tabakadan ülkeyi yöneten cihan imparatoruna kadar herkesin şiir ile buluştuğunu söyledi. Birçok divan şairinden örnekler paylaşan İnanç, Serdar Tuncer'in bir sorusu üzerine, hemen hemen her padişahın şiirler yazdığını ama en iyisi kim diye sorulduğuna birçok isim söylemek gerektiğini belirtti.

Divan edebiyatına ilişkin de konuşan İnanç, "Divan edebiyatı yaklaşık 6 asır süren güçlü ve güzel bir dönemdi. Ben bittiğine inanmıyorum. İşin ehilleri olduğu zaman devam edecektir" dedi.

Oldukça keyifli geçen ve dinleyicilerin zevkle dinledikleri konferansın sonunda konuşmacılara birer plaket takdim edildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Şimşirgil İstanbul İhlas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title