Haberler

İhd: "Iraklı Kadınlar Asılmasın"

Farklı Gerekçelerle Haklarında Verilen İdam Cezasının İnfazını Bekleyen Iraklı Kadınlar İçin Bir Açıklama Yapan İhd Kadının İnsan Hakları Komisyonu, "Buradan Iraklı Yetkililere Sesleniyoruz ve Alınan Hukuk Dışı, Adil Olmayan Yargılama Sonucu Verilen İdam Kararlarından Dönülmesini, Kadınların Cezaevlerinde ve Dışarıda Yaşam Haklarının Korunmasını, Çatışma Sürecinin Kurbanları Olmaktan Çıkartılma...

Farklı gerekçelerle haklarında verilen idam cezasının infazını bekleyen Iraklı kadınlar için bir açıklama yapan İHD Kadının İnsan Hakları Komisyonu, "Buradan Iraklı yetkililere sesleniyoruz ve alınan hukuk dışı, adil olmayan yargılama sonucu verilen idam kararlarından dönülmesini, kadınların cezaevlerinde ve dışarıda yaşam haklarının korunmasını, çatışma sürecinin kurbanları olmaktan çıkartılmalarını bekliyoruz" dediler.

3 Iraklı idam mahkumu kadın için Kadının İnsan Hakları Komisyonu adına açıklama yapan Avukat Reyhan Yalçındağ, "Çatışma ve savaş ortamlarının en fazla kadınları vurduğunu, kadınların çatışma ortamlarında daha fazla hak ihlallerine, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldıklarını ifade etmekteyiz" diyerek şöyle devam etti:

"Ancak üzülerek belirtiyoruz ki, Irak'daki kaos ve işgal devam ettiği sürece bizler, her gün yeni ölümlere tanıklık edeceğiz ve ölen her bir insanla kendimizden de birşeyler yitireceğiz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü karşılamaya hazırlandığımız bu süreçte, İHD'li kadınlar olarak bu üç kadının, adil yargılanma ilkesini uygulamaksızın verilen aslında mağdur oldukları halde, sanık durumuna getirilen Talib, Fadhil ve Muhammed'in idamlarını durdurmak için Iraklı makamlar nezdinde de girimilerimizi sürdüreceğiz. Kadınların yüreklerinden aldıkları güçle seslerini birleştirmeleriyle bunun mümkün olacağını da biliyoruz"

Son olarak geçtiğimiz ay İran'da tecavüzcüsünü öldürdüğü için idam cezasına çarptırılan Nazenin'in idam cezasının, yine İran asıllı Kanada 2003 güzeli seçilen adaşı olan Nazenin'in başlattığı kampanya ile durdurulduğunu hatırlatan Yalçındağ, "Karar yüksek mahkemeden bozularak dönmüş ve Nazenin serbest kalmıştı. Benzeri şekilde, bu vakada da idamları durduracağımızı biliyor, herkes için her koşulda yaşam hakkının kutsallığını ve dokunulmazlığını yüksek sesle hatırlatıyoruz" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title