Haberler

Iğdır: Ağrı Dağı Zafer Tırmanışı Sona Erdi

Atatürk'ün Doğumunun 125., Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun kuruluşunun 40. yıldönümü sebebiyle bu yıl 7.'si düzenlenen 30 Ağustos Uluslararası Zafer Tırmanışı sona erdi.

Atatürk'ün Doğumunun 125., Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun kuruluşunun 40. yıldönümü sebebiyle bu yıl 7.'si düzenlenen 30 Ağustos Uluslararası Zafer Tırmanışı sona erdi.

Doğubeyazıt Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde 27 Ağustos'ta düzenlenen tören sonrasında 28 Ağustos'ta ilçeden yola çıkan dağcılar, 30 Ağustos'ta zirve yapıp ilçeye geri döndü. Tırmanışa Belçika, Azerbaycan, İran, Macaristan, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan Karadağ'dan 25 dağcı ile Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Antalya, Balıkesir, Diyarbakır, Eskişehir, Edirne, Hatay, Iğdır, Kayseri, Konya, Kars, Kütahya, Mersin, Muğla, Mardin, Muş, Rize, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van, Zonguldak illerinden 125 Türk dağcı olmak üzere toplam 150 dağcı katıldı.

AĞRI DAĞI ZİRVESİ 5137 METRE OLARAK ÖLÇÜLDÜ

Tırmanışa katılan Iğdırlı Dağcı Bilgihan Ova, ders kitaplarında hala Ağrı Dağı zirvesinin 5 bin 165 metre olarak geçtiğini belirterek, "Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanımız Alattin Karaca'nın liderliğinde ilk günün ardından 4 bin 200 kampından zirve için gece saat 00.30 sularında kalkıldı, hazırlıklar yapıldı ve 01.00'de zirveye doğru hareket edildi. Sabah 06.50'de zirveye varıldı. Buzuldan emniyetli bir şekilde geçilerek dağın 5 bin 137 metrelik Atatürk Zirvesi'ne vardık. Zirvede yaklaşık 1 saat kaldık. Zirvenin yüksekliğini GPS (özel ölçüm cihazı) ile ölçen arkadaşlarımız oldu. Zirvenin yüksekliği kitaplarda yazılı olduğu gibi 5 bin 165 metre değil, kesin olarak 5 bin 137 metre. Zirveden yine emniyetli bir şekilde 4 bin 200 kampına inildi. Buradaki kamp malzemelerimizi toplayarak 3 bin 200 ana kampına uğramadan, toplam 17 saatlik bir yürüyüşün ardından Eli Köyü'ne yakın bir alana inildi. Oradan da kamyonla Doğubeyazıt'a geçtik" dedi.

DAĞCILARDAN DOSTLUK MESAJLARI

Tırmanışa katılan Azerbaycan Dağcılık Federasyonu Başkanı Saridan Mursagulov, İsmail Askerov, Rıfat Memmedo ve Faik Mursagulov, İran'ın Tebriz şehrinden gelen İranlı dağcılar Muhtar Ravent, Rıza Noberi, Ahmet Muhsini ve Hosrov Yusifi, Iğdırlı dağcılar Bilgihan Ova ve Zafer Gürel ile birlikte Ağrı Dağı'nın zirvesinde Türkiye, Azerbaycan ve İran bayraklarını açtı. Ağrı'nın zirvesinden dostluk ve kardeşlik mesajı veren dağcılar, Türkiye, Azerbaycan ve İran'ın dostluğunu bir kez daha tekrarladı.

Bu arada, Iğdırlı dağcı Bilgihan Ova, İstanbul Büyükşehir Belediyespor A.Ş.'nin flaması ve İstanbul'da görev yaptığı Avcılar Milli Eğitim Vakfı Nihat Çandarlı İlköğretim Okulu'nun flamasını Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek, dünyanın sayılı zirvelerinden olan Ağrı Dağı'nın 5 bin 137 metrelik zirvesine çıkardı.

Öte yandan, tırmanış sırasında 2 bin metreden 4 bin 300 metreye kadar olan alanda yer yer biriken çöpler, dağcıları üzdü. Dağcılar, bazı çöpleri çantalarında ilçeye getirirken, diğer çöplerin yörede rehberlik yapanlar tarafından dağdan indirileceği belirtildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title