Haberler

İgc Başkanı Akıncılar: Gazeteciler Günü'nü Kutlamıyoruz, Anıyoruz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İgc) Başkanı Erol Akıncılar, Gazetecilere Çeşitli Haklar Sağlayan 212 Sayılı Yasanın Yürürlüğe Girmesinin 46'ıncı Yıldönümü Nedeniyle Bir Basın Açıklaması Yaptı. Akıncılar, 10 Ocak'ların Artık Bayram Olma Özelliğini Kaybettiğini, Bu Yüzden Bir Süreden Beri Gazetecilerin Haklarına Sahip Çıkıldığı 'Çalışan Gazeteciler Günü' Olarak Anıldığını Belirtti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Erol Akıncılar, gazetecilere çeşitli haklar sağlayan 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinin 46'ıncı yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Akıncılar, 10 Ocak'ların artık bayram olma özelliğini kaybettiğini, bu yüzden bir süreden beri gazetecilerin haklarına sahip çıkıldığı 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak anıldığını belirtti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin Karataş'taki lokalindeki toplantıya çok sayıda üyenin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman ile Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ'da katıldı. Yaptığı açıklamada çalışan gazetecilerin birer kahraman oldukları belirten Başkan Akıncılar, şunları söyledi:

''Bu zor şartlar altında görevlerini yerine getiren gazeteciler hiçbir meslek gurubunun yapmadığı kadar özveriyle çalışmaktadır. Aileleri ve kurumlarına sahip çıkan çalışan gazetecilerin görev aşkını alkışlıyoruz. 10 Ocak yıllardır bayram olarak kutlanıyor. Ancak, yıllar sonra gazeteciler sendikasızlaştırılmış ve sosyal hakları ellerinden alınmıştır. Mesleğin ve meslek mensuplarının sorunları da artmıştır. 10 Ocak'lar bayram olma özelliğini kaybetmiştir. Bu yüzden 10 Ocaklar'ı bir süreden beri gazetecilerin haklarına sahip çıkıldığı 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak anıyoruz.''

Son yıllarda çalışan gazetecilerin çalışma koşularının giderek ağırlaştığını belirten Akıncılar, şöyle devam etti:

''Ücretlerdeki dengesizlik büyük boyutlara ulaşmıştır. Meslekte iş ve çalışma güvencesi kaybolmuştur. Gazetecilerin büyük bölümü güç şartlar içinde yaşam mücadelesi vermektedir. Yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan gazeteciler ise aldıkları emekli aylıklarıyla ayın sonunu getirememekte, kaderleriyle baş başa bırakılmaktadır. Siyasi güç basın meslek kuruluşlarının isteklerini göz ardı etmektedir. Basın yasası radyo ve televizyonların kuruluş ve yayınları ile ilgili yasa yetersizdir. Yeni basın yasası, bazı iyileştirmeler getirmekle birlikte sorunları çözümlemekten uzaktır. Yeni basın yasasında basın özgürlüğünü kısıtlayıcı hükümler vardır. Bunlar kaldırılmalıdır.''

İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak yerel televizyon ve radyolarda müzik eserlerinin kullanılmasına ilişkin yasanın değiştirilmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yaptıkları başvurudan olumlu sonuç alamadıklarını da belirten Akıncılar, ''Müzik kuruluşlarının olumsuz tutumu dolayısıyla radyo ve televizyonlarda müzik yayınları yapılmaz hale gelmiştir. Bu dönemde yasanın mutlaka yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Basın giderek güvenirlikten uzaklaşmakta, itibar kaybına uğramaktadır. Güvenilirlikte, kurum ve kuruluşlar arasında basın son sıralarda yer almaktadır. Medya kendi bünyesinde öz denetimi malesef yapamamaktadır. Bu dönemde basınımızın yapıcı, uyarıcı, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkma görevi taşıması gerekmektedir'' dedi.

Basın mensupları olarak halkın gerçekleri öğrenme, haber alma ve bilgi edinme hakkı olduğunu belirten Akıncılar, ''Basın özgürlüğü halkın özgürlüğünün ve demokrasinin vazgeçilmez unsurudur. Yasalarla basına yasaklar ve kısıtlamalar getirilmesi konusundaki her türlü girişime karşıyız. Demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin savunucularıyız. Atatürk ilke ve devrimlerinden vazgeçmeyeceğiz. Demokrasimizi kararlılıkla koruyacağız. Çalışan gazetecilere yeni haklar ve güvenceler sağlayan yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden 46 yıl geçti. Bu uzun zaman diliminde kazanılan haklar ve güvenceler kayboldu. Buna rağmen umudumuzu kaybetmedik. Çalışan Gazeteciler Günü'nü önümüzdeki günlerde 'Basın Bayramı' olarak kutlamak istiyoruz'' die konuştu.

Günün anısına İzmir'de cemiyet üyesi olarak çalışan en yaşlı gazeteci 73 yaşındaki Kaya Çelikkanat'a basın hizmet plaketi verildi.

Cesur SERT/İZMİR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title