Haberler

İGAM Başkanı Çorabatır: DEAŞ'lılar için hukuki boşluk var

İLTİCA ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, DEAŞ'lı teröristler için Fransa'nın uluslararası mahkeme kurulması talebinin mantıklı olduğunu söyledi. Çorabatır, "Uluslararası toplumun, kendi vatandaşları olan bu tutukluları reddeden ülkelerde bir yargı mekanizması oluşturması gerek. Yargısız birinin bir yerde tutulması hukuk açısından kabul edilebilir bir şey değil. Şu anda hukuki bir boşluk var, bunun yeni kurallarla doldurulması lazım" dedi.

İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Barış Pınarı Harekatı kapsamında yakalanan yabancı uyruklu DEAŞ'lı teröristlerin durumuna ilişkin DHA'ya açıklama yaptı. DEAŞ'lıların çoğunun, Amerika, Danimarka ve Fransa vatandaşı olduğunu kaydeden Çorabatır, bu kişiler için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini ifade ederek, "Hukuki bir boşluk var. Bu sebeple bazı ülkeler baştan taşın altına elini koymamak için vatandaşlıktan çıkardılar. 'Ülkenin güvenliğini tehdit eder' gibi nedenlerle vatandaşlıktan çıkardılar. Aslında vatansızlığın önlenmesi için iki sözleşme var. Mümkün olduğu kadar tam tersi hareket edilmesini ön görüyor. Kimse bu terör örgütü mensupları ile uğraşmak istemiyor. Elini temiz tutmak istiyor" dedi.

Irak'ın bir grup DEAŞ'lının yargılanmalarını Musul'da sürdürdüğünü kaydeden Çorabatır, "Yaklaşık 60-70 kişi hakkında ölüm kararı verdi bu mahkeme. Fakat İnsan Hakları Örgütleri bu davaların adil olmadığını, çok kısa süren, altyapısında işkencelerin olduğunu söyledi" diye konuştu.

'FRANSA'NIN ÖNERİSİ MANTIKLI'

Çorabatır, yakalanan DEAŞ'lıları kimin ve nerede yargılayacağı sorununun bulunduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

"Uluslararası toplumun, kendi vatandaşları olan bu tutukluları reddeden ülkelerde bir yargı mekanizması oluşturması gerek. Bu insanları Suriye'nin çöllerinde eşleriyle, çocuklarıyla, yeni doğmuş bebekleri ile bıraktılar. Uluslararası insan hakları açısından, bir insan ne kadar büyük bir suç işlemiş olursa olsun yargılanma hakkı var. Yargısız birinin bir yerde tutulması hukuk açısından kabul edilebilir bir şey değil. Şimdi bir somut durumla da karşılaştık; Türkiye-Yunan sınırında. Fransa'nın bir önerisi var bu konuda, 'uluslararası mahkeme kurulsun ve yargılamayı o yapsın' diyor, bu mantıklı. Birleşmiş Milletler'in belli mekanizmaları, İnsan Hakları Kurumları ve Komiserleri özellikle bu sınırda kalan kişi özelinde, genelinde de yapması gereken ilgili devletleri bir araya getirerek bir çözüm bulması lazım. Şu anda hukuki bir boşluk var, bunun yeni kurallarla doldurulması lazım."

'ADİL YARGILANMALARI LAZIM'

2002 Roma Anlaşması çerçevesinde kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, görev alanı dışında olmasına rağmen talep halinde yardım edebileceklerini ifade ettiklerini belirten Çorabatır, "Ülkelerin bu insanları sınırlarda boşluklara atmaya hakkı yok. Uluslararası hakemlik çerçevesinde nasıl çözüleceğinin yöntemi bulunmalı. On binlerce insan var, hepsi farklı düzeylerde suç işledi. Kimi boğaz kesti, kimi sadece sempatizan veya destek verdi. Adil yargılanmaları lazım. Geçmişte bu kişiler eylemi yaptıkları ülkede veya vatandaşları oldukları ülkelere getirilip, yargılandılar. Şimdi olaya dahil olan ülke toprağı Suriye, Irak olması, Suriye'de bir egemenlik boşluğunun olması, çok sayıda başka ülkeden savaşçı olması bu olayın bir örneğinin olmadığını gösteriyor. Bunun için herkes topu başkasına atıyor. Bir korku yaratıldı bazı yerlerde, olay bir İslamofobiye de dönüştü" dedi.

Çorabatır, hiçbir ülkenin DEAŞ'lıları kendi topraklarına alarak problem yaratmak istemediğini belirtti.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fransa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title