Haberler

İett'nin 2007 Yılı Bütçesi Kabul Edildi -CHP Grup Sözcüsü Özyedierler: -"belbim A.ş'nin İşlettiği Akbil, İett'nin Gelirlerini Kuşa Çevirdi"

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İETT'nin 2007 yılı bütçesini oy birliğiyle kabul etti.

Büyükşehir Belediye Meclisinde, bütçeye ilişkin konuşan CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler, İETT'nin yatırım yapamaz hale geldiğini, otobüs filosunu yenileyemediğini, halkı ucuza taşımadığını ve dolayısıyla yolcu sayısının giderek düştüğünü söyledi.

Belbim'in Akbil uygulamasının, İETT'nin gelirlerini ''kuşa çevirdiğini'' savunan Özyedierler, bugün gelinen noktada İETT'nin bir ''kırılma noktasında'' olduğunu ifade etti.

Özyedierler, Belbim hakkında hazırlanan bir bilirkişi raporunun sonuç bölümünde, ''Belbim A.Ş'nin işlettiği Akbil sistemi yeterince güvenli değildir ve suiistimallere açıktır'' denildiğini ve bunun gerekçelerinin sıralandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Belbim eski Genel Müdürü Adnan Şahin'in bir bayanı Dim Çayı'ndan geçirmesi ve o bayana sağladığı büyük ekonomik katkılar, tahmin ediyorum ki Sayın Şahin tarafından değil, İETT ve İstanbul halkı tarafından temin edilmiştir. Sorunlarla yüzleşmek bazen acı olabilir, gerçeklerle yüzleşmek hoşumuza gitmeyebilir. Ama sayın Adnan Şahin o bayanı ayaklarını ıslatmadan Dim Çayı'ndan geçirdi belki, ama İETT Belbim'den geçemedi. İETT Belbim'den hakkını alamadı, İETT Belbim'de çukura battı, hepimiz kabul edelim. Akbil uygulamasının İETT'nin gelirlerini kuşa çevirdiğini hepimiz üzülerek izliyoruz.''

Özyedierler, İETT'nin sübvanse edilmesi gerekirken, bilet entegrasyonu nedeniyle özel halk otobüsleri ve deniz otobüslerini sübvanse eder konuma geldiğini, Mavi Akbil'in 100 YTL olması nedeniyle de vatandaşların artık Mavi Akbil'den kaçtığını söyledi.

-''BU NE BONKÖRLÜK''-

Can Özyedierler, 14 Mart 2006 tarihli 11628 ve 11629 sayılı encümen kararlarında reklam amacıyla İETT otobüslerinin bir firmaya ihale edildiğini, aynı şekilde otobüs duraklarının yapımının da yap-işlet modeliyle ihale edildiğini anlatarak, benzer uygulamaların birçok ülkede de yapıldığını kaydetti.

Ancak bu ihaleyi alan işletmeci firmanın bir süre sonra, ''Ülke ekonomisinde kriz oldu. Benim her ay İETT'ye 57 bin dolar ödemem gerekiyor. Bana verilen 10 yıllık işletme hakkının 10 yıl daha uzatılmasını istiyorum. Bunun karşılığında 2 yıllık peşin ödeme yapacağım'' dediğini ve bunu ''mücbir sebep'' sayan İETT'nin bu süreyi uzattığını anlatan Özyedierler, ''Yangın, doğal afet, sel, deprem gibi olaylar mücbir sebepten sayılır. Dünyanın hiçbir yerinde firmanın ileri sürdüğü sebep mücbir sebep olamaz. İETT bunu kabul etmiştir. Bu ne bonkörlük. Bunu gariban halka neden göstermiyorsun?'' diye konuştu.

İstanbul'da yaşanan trafik sıkışıklığını önlemenin tek yolunun toplu taşıma yatırımlarının artırılmasından geçtiğini ifade eden Özyedierler, ayrıca vatandaşların raylı sistemleri ve deniz ulaşımını yeterince kullanmadığını, ulaşım kültürünü değiştirmeye yönelik bir kampanyaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Özyedierler, ''İETT'nin, umudunu borç bulmaya bağlamış bir bütçeyle gelmiş olmasına üzüldüklerini'', ancak yine de bütçeye olumlu oy kullanacaklarını kaydetti.

-AK PARTİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ EVLİYAOĞLU-

Daha sonra şahsı adına söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Evliyaoğlu ise ''çaydan geçirme olayının medyada yer aldığını ve espri konusu olduğunu'' belirterek, ''Vatandaşı ayağı ıslanmasın diye sudan geçirmiş. Can Bey kıskanıyor herhalde. O müdürden rica edeceğim, seni de sudan geçirsin'' diye espri yaptı.

Evliyaoğlu'nun bu esprisi, Meclis üyeleri arasında gülüşmelerle neden oldu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, İETT'nin 2 milyar 74 milyon 771 bin YTL olan 2007 yılı bütçesi, oy birliğiyle kabul edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title