Haberler
BBC

İdlib Mutabakatına Dünyadan Tepkiler: 'Suriye Terörist Artıklarından Temizlenecek'

Türkiye ve Rusya'nın İdlib konusunda dün vardığı mutabakat, genellikle olumlu tepkiler aldı.

Türkiye ve Rusya'nın İdlib konusunda dün vardığı mutabakat, genellikle olumlu tepkiler aldı.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Twitter'da İngilizce yaptığı paylaşımda "Ankara ve Şam'a ziyaretlerim sırasında yoğun ve sorumluluk sahibi bir diplomasi yürüttük. Ardından Tahran'daki İran-Rusya-Türkiye zirvesi ve şimdi de Soçi'deki görüşme İdlib'de savaştan kaçınırken radikal teröre karşı sert bir kararlılık içerme konusunda başarılı. Diplomasi işe yarıyor" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, "Rusya ve Türkiye'nin devlet başkanlarının İdlib konusunun çözümü için vardıkları anlaşma Suriye'yi terörist artıklarından temizlemek için önemli bir adım" dedi.

Suriye'nin sorunlarına siyasi çözüm getirilmesi için yardıma ihtiyaç olduğunu belirten Kasımi, "Bu anlaşma Suriye'de barışı sağlama ve ülkedeki terörist grupların varlığını sonlandırma imkanı sağlıyor" diye konuştu.

Kasımi İran'ın dış politikada önceliklerinin de "şiddet ve kanı durdurmak, bölgeyi teröristlerden arındırmak" olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "İnsani felaketin engellenmesine katkı sağlayan her şey iyidir" dedi. Maas, Türkiye ile Rusya'nın Soçi'de vardığı mutabakatın uygulamaya geçmesinin önemli olduğunu söylerken, Suriye'de daha önce varılan anlaşmaların kalıcı bir çözüm sağlamadığını hatırlattı.

Maas geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Berlin'de İdlib konusunu görüşmüştü.

AB: Beklentimiz sivillerin ve altyapının korunması

Mutabakata Avrupa Birliği'nden de olumlu yorumlar geldi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası / Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Sözcüsü Maja Kocijancic "Beklentimiz Türkiye ve Rusya tarafından varılan anlaşmanın sivilleri ve altyapıyı korurken insani yardımların da aksamamasını sağlaması" dedi.

Anadolu Ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan adını açıklamak istemeyen bir sözcünün "Umarız İdlib'deki ateşkes kalıcı olur" dediğini aktardı.

Ajansa göre kaynak "Hem Başkan Trump hem de Devlet Başkanı Putin'in Vietnam'da altını çizdiği şey şudur: (Suriye'deki) Bu çatışmanın askeri bir çözümü yoktur. Tüm taraflar askeri saldırılarını geri çevirmek ve enerjilerini Suriye'de kalıcı siyasi bir çözüme harcamak için bu anı değerlendirmelidir" dedi.

AA muhabirine açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Binbaşı Sean Robertson, Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib mutabakatına ilişkin, "ABD Suriye'de şiddetin azaltılmasına, engelsiz bir şekilde insani yardımların girişine, DEAŞ ve diğer teröristlerin yenilmesi ile güvenli bir siyasi çözüme yönelik her ilerlemeyi destekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

BBC

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title