Haberler

"İddia" Oyununda Vergi İktidar ve Muhalefeti Karşı Karşıya Getirdi

CHP, AKP'nin Şans Oyunu "İddia"da Geriye Doğru Yüzde 3 Olarak Belirlediği Vergi Düzenlemesinin İptali İçin Anayasa Mahkemesi'ne Gidecek.

Şans oyunu "iddia"da vergi düzenlemesi tartışmalara yol açtı. İddia oyununda geriye dönük olarak yüzde 3 vergi öngören tasarı iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getirdi. CHP, düzenlemenin af olduğunu savunarak, tasarıyı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi. Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise, düzenleme ile herhangi bir firmayı korumadıklarını, bu vergiyi ödeyen kurumun da Spor Toto olduğunu ifade etti.

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan "Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının "iddia" oyunu, ihaleye çıkıldığı 1 Ocak 2004 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere yüzde 3 vergilendirildi. Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın Gider Vergisi kapsamında "iddia" oyunundan yüzde 10 vergi alınması yönündeki talebi de bu düzenleme ile ortadan kalktı. CHP, Danıştay'ın bu vergi oranının belirlenmesinde ilgili kuruma yönlendirme kararının dikkate alınmadığını belirterek, yüzde 3 yerine Maliye'nin daha önce belirlediği yüzde 10'luk vergi diliminin uygulanması gerektiğini dile getirdi. CHP'li vekiller, yasaların geriye doğru işletilemeyeceğini, bugün olduğu gibi kişilere özel çıkarılamayacağını söyledi.

CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 2004'de çıkılan "iddia" oyunu ihalesinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın uyarılarını anımsatarak, "Bu dönemde Sayın Unakıtan sizi uyardı. Ama dinlemeyip ihaleyi yaptınız. Üstelik bu ihaleye bir firma girdi. Devletin çıkarlarını düşünüyorsanız ihaleye tek firma girdiği için iptal etmeniz gerekirdi" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, ihaleyi alan şirketin zararda olduğu yönünde yapılan açıklamaların doğruyu yansıtmadığını belirterek, "Hem böyle deniliyor hem de vergi şampiyonları listesinde 25'inci sırada yer alıyor. Bu firmanın daha az vergi ödemesinin önünü açıyorsunuz. Bu verginin tahakkuk edilmesini kim engelliyor" dedi.

Vergi indirimi getiren düzenlemeye "isyan" ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Bu maddeden dolayı Türkiye Cumhuriyeti adına utanç duyuyoruz" yorumunu yaptı. Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, bu oyunda bugüne kadar vergi tahakkuk edilmediği yönündeki sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Tahakkuk edilmediyse bu Maliye Bakanlığı'nın suçudur. Neden tahakkuk edilmedi. Siyasi baskı mı var? Maliye Bakanı bu verginin takipçisi olmak zorunda."

CHP'li Akif Hamzaçebi de, yapılan düzenlemenin "af" niteliğinde olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi. Hamzaçebi, "Bu af maddesi muhtemel tahriyatın önüne geçmeye yönelik. Geçmişe yönelik olarak mükellefin vergi yükünü hafifletmeye yönelik bir düzenlemedir" diye konuştu.

ŞAHİN: KİMSEYİ KORUMADIK

Tasarıyı değerlendiren Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "iddia" oyununun 7 Nisan 2004'te ihale edildiğini, tasarıda yapılan düzenleme ile de kimseyi korumadıklarını söyledi. İddia oyunu ile Hazine'ye 586 milyon YTL, kulüplere 291 milyon YTL kazandırdıklarını belirten Şahin, buradan elde edilen paralarla 40 tane spor tesisi yaptıklarını ifade etti. Şahin, "Şans oyunu vergisini ödeyen, bir firma değil Spor Toto'dur" dedi. Bakan Şahin, Spor Toto'nun oynattığı bütün oyunlarda yüzde 3 vergi oranının uygulandığını söyledi.

YASA NELER GETİRİYOR

Sinema biletlerinden Türk Hava Kuvvetleri'ne 25 YKR'luk ayrılmasını öngören önceki düzenleme yeni YTL ile birlikte 5 YKR olarak belirlendi. Tasarı ile, şans oyunları gelirlerinde KDV düşürüldükten sonra kalan tutar üzerinden at yarışları yüzde 7, futbol müsabakalarına dayalı müşterek bahislerden yüzde 5, diğer şans oyunlarından yüzde 10 oranında şans oyunları vergisi alınacak. KDV düşüldükten sonra kalan tutarın asgari yüzde 40'ı ile azami yüzde 59'u oranında ikramiye dağıtılacak. Yapılan düzenlemelerle belediye gelirlerinin düşeceği belirtilirken, CHP'li Bülent Baratalı bu tutarın 57 milyon YTL olacağını söyledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title