Haberler

İçişleri Bakanı Aksu: "Sevda Tepesi Sit Alanı"

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Arazisinin Yer Aldığı Sevda Tepesi'ni Kapsayan Alanda Hiçbir İnşaatın Yapılamayacağını, Doğal Sit Alanı Olan Söz Konusu Parselde Boğaziçi Kanunu Hükümlerinin Uygulandığını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne Herhangi Bir Yapı İzni Müracaatının Olmadığını Belirtti.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın arazisinin yer aldığı Sevda Tepesi'ni kapsayan alanda hiçbir inşaatın yapılamayacağını, doğal sit alanı olan söz konusu parselde Boğaziçi Kanunu hükümlerinin uygulandığını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne herhangi bir yapı izni müracaatının olmadığını belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Sevda Tepesi ile ilgili tartışmaları TBMM gündemine getirerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Karademir, Kral Abdullah'ın "yapı yasağı" bulunan Sevda Tepesi'ndeki arazisine imar izni istediğinin iddia edildiğini anımsatırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın, bir gazeteye imar izni verilebilmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladığını kaydetti. Karademir, şunları kaydetti:

"İmar izni Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Sevda Tepesi'nin, iptal gerekçesinin koşulları ortadan kalkmış mıdır? Bu güne kadar kendi yurttaşına tanınmayan kolaylığın, Suudi Kralı Abdullah'a tanınması anayasanın eşitlik ilkesine uygun mudur? Anayasamızın "mülkiyet hakkı"na ilişkin 35. maddesi, her kim olursa olsun "mülkiyet hakkını toplum yararına aykırı kullanılamayacağı"nı hüküm altına almıştır. Kral Abdullah'a, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu, anayasamızın söz konusu ilkesi gereği sahip oldukları araziye "imar izni" verilmesinin bu ilkeye göre olanaklı olmadığı, hatırlatılmış mıdır? Yasal, bilimsel ve teknik kısıtların, kişilerin talepleri üzerine ve kişilerin yararına yeniden düzenlenmesi ve değiştirilmesi, planlama esasları ve kamu yararı ilkesiyle örtüşür mü?"

AKSU: İZİN BAŞVURUSU YOK

Karademir'in yazılı soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Aksu ise, arazi ile ilgili olarak, şu bilgileri verdi:

"Önergede sözü edilen yerin tapu kütüğünde, Üsküdar İlçesi, Kandilli Mahallesi, 172 pafta, 945 ada, 12 parsel sayılı 22/07/1983 onanlı Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planında, 'Koruya Katılacak Alan'da kaldığı ve bu alanlarda geçici dahi olsa hiçbir inşaatın yapılamayacağı, ayrıca bu alanların bitki örtüsünün geliştirilmesinin esas olduğu, doğal sit alanı olan ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu hükümlerinin uygulandığı söz konusu parsel ile ilgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne herhangi bir yapı izni müracaatında da bulunulmadığı, anlaşılmıştır."

DÖNÜŞÜM TASARISI YAPILAŞMAYA OLANAK SAĞLIYOR

Karademir, Aksu'nun yanıtı konusundaki basın açıklamasında ise, "Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun Tasarısı"nın 4. maddesinin, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, 3621 sayılı Kıyı Kanunu, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu, 6831 sayılı Orman Kanunu, 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu, 4342 sayılı Mera Kanunu ile benzeri yasaların kapsamında kalan alanların "imara açılmasını" olanaklı hale getirdiğine dikkat çekti. Karademir, şunları kaydetti:

"Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu'nda kabul edilmiştir. TBMM Genel Kurulu'na inmesi için AKP hükümeti tarafından uygun zaman ve ortam beklenilmektedir. Böylece, Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun ile sadece Boğaziçi değil, kıyı ve sahil şeritleri, orman alanları, milli parklar, sit alanları, meralar, özel çevre koruma alanları, tarım alanları ve maden alanları AKP hükümetinin uygun gördüğü yerli ve yabancı kişi ve şirketlerin talanına ve işgaline açılacak, bu işgale de 'yüksek kamu yararı" adı verilecektir." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title