Haberler

'İçerideki Destek Olmasa Dış Destek Etki Yapmaz'

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Teröre Verilen Dış ve İç Desteğin Birbirlerini Tetikleyen Dinamikler Olduğunu ve İçerideki Destek Olmasa Dış Desteğin Bu Kadar Etki Yapamayacağını Belirtti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, teröre verilen dış ve iç desteğin birbirlerini tetikleyen dinamikler olduğunu ve içerideki destek olmasa dış desteğin bu kadar etki yapamayacağını belirterek, ''Olaya bir bütünsellik içinde bakmadığımız zaman alabileceğimiz tedbirler mutlaka eksik kalır'' dedi.

Büyükanıt, Genelkurmay ATASE Başkanlığı Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezinin (SAREM) Merkez Orduevi'nde düzenlediği ''PKK Kongra/Gel Terör Örgütüne Yönelik Ekonomik ve İdeolojik Desteğin Kesilmesi'' konulu sempozyuma katılarak bir konuşma yaptı.

Sempozyumun ana temasının terör örgütünün hem psikolojik hem ekonomik desteklerinin nasıl kesileceği olduğunu belirten Büyükanıt, bunun kolay olmadığını, desteğin iç ve dış olmak üzere ikiye ayrıldığını söyledi.

İç ve dış desteğin benzer olmakla birlikte aynı konu başlıklarından oluşmadığını ifade eden Büyükanıt, ''Dış destek dediğiniz zaman olayın psikolojik ve siyasi yönde PKK örgütüne destek, yalnız PKK örgütüne destek değil, Türkiye Cumhuriyeti'ne de engel olma desteği, diğeri de hepinizin bildiği gibi maddi destek. Ama bakıyoruz iç destek dendiği zaman çok fazla kalem ortaya çıkıyor. Bunun psikolojik desteği var içerde, insan desteği var, maddi desteği var'' dedi.

Çeşitli konuşmalarında zaman zaman PKK terör örgütüne verilen dış destekten şikayetçi olduğunu ifade eden Büyükanıt, dış desteğin en başta Kuzey Irak'tan geldiğini, ondan sonra diğer yerlerdeki destekler olduğunu söyledi. Büyükanıt, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dış destek ve iç destek birbirlerini tetikleyen dinamikler ve içerideki destek olmasa dış destek bu kadar etki yapmaz. Belki de dış destek olmaz. Yani içerideki destek dış desteği tetikliyor, dış destek de içi. Yani karşılıklı etkileşim içinde. Dolayısıyla bu hususu gözden kaçırmamak lazım. Bize şu sorulabilir, bana da sorulabilir, çünkü çok fazla bu dış desteği gündeme getiren kişilerden bir tanesiyim. 'Kardeşim sen içindeki desteği kesmiyorsun bir de üzerimize saldırıyorsun' bunu sorarlar. Ama ben o zaman onlara şu cevabı veririm; bu iki destek karşılıklı etkileşim içinde, bir bütün olarak. Yani şuraya kadar dış destek buraya kadar iç destek diye bir olay yok. Birbirlerini tetikliyorlar. Dolayısıyla olaya bir bütünsellik içinde bakmadığımız zaman alabileceğimiz tedbirler mutlaka eksik kalır.

Bir tarihte Batman'da üç terörist ölü ele geçirildi. Ben Kolordu Komutanıyım, bana rapor edildiğinde günlük olaylardan bir tanesiydi. Fakat birlik komutanı arkadaşım bana bazı belgelerle geldi. Tesadüfen tesirsiz hale getirdiğimiz üç teröristten bir tanesi Diyarbakır kuzeyinin, o zaman öyle tabir ediliyordu 'cephecisi', işbirlikçi de diyoruz ama bu işbirlikçiden bir ötesi. O kadar korkunç dokümanlarla karşı karşıya kaldım ki o Batman'da bir mağarada korunmaya çalışan teröristin dünya ile ilişkisi var. İngiltere'den İsveç'e, İsveç'ten Almanya'ya, Almanya'dan Hollanda'ya öyle bir ağ çıktı ki ortaya. Ele geçen belgede ağ yok, ama biz onu ağ haline getirdik. Neresinden keserseniz en az üç tane by-pass ettiği yer var. Böyle bir şeyle karşılaştık.''

Bu sebeple iç destekle dış desteği birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını vurgulayan Büyükanıt, iç destek ve dış desteğin nasıl kesilebileceğine psikolojik ve ekonomik olarak bütünsel açıdan bakılması gerektiğini kaydetti. Büyükanıt, ''Ama her şeyden önce içimize bakmak lazım. İçimizdekini ortadan kaldırmadan sadece dış destek, dış destek demeye çok fazla hakkımız yok'' dedi.

Büyükanıt, şöyle devam etti:

''1984 yılından beri yapılan terör mücadelesinde insanlığın yüksek değerlerini, bazı değerleri elimizden kaçırdık. Ben o kurumu, bu kurumu suçlamıyorum. Hepimiz, biz de dahil kaçırdık. Bunlar çok önemli. Onlar bize sonra silah olarak döndü. Bu değerler dört tane. Birincisi insan hakları, ikincisi demokrasi, üçüncüsü özgürlük veya özgürlükler, dördüncüsü barış. Şimdi dikkatinizi çekiyorum. Bu kavramlar insanlığın yüksek değer verdiği kavramlar. Bunları şu anda kim kullanıyor? Biz mi kullanıyoruz, terör örgütü mü kullanıyor? İnsan hakları adeta terörist hakları haline dönüştü. Demokrasi öyle. Hepsinin konuşmasında dikkat ederseniz demokrasi, demokratik cumhuriyet... Özgürlük, kavramını bunlar kullanıyor. Barış, bütün yaptıkları şey; barış annelerini tutun, barış babalarını tutun her neyse bu kavramlar bizim elimizden çıktı. Şimdi burada bizim kusurumuz var.''

Bu kavramların bugün dünyanın bütün çağdaş ülkelerinin değer verdiği kavramlar, olmazsa olmazlar olduğunu belirten Büyükanıt, şunları kaydetti:

''Şimdi kendinizi bir yabancı yerine koyun; birileri var Türkiye'de, durmadan insan haklarından, demokrasiden, özgürlükten, barıştan bahsediyor. Bir grup da bunlara karşı mücadele ediyor, kim bunlar? Güvenlik güçleri veya devlet, insan hakları isteyenle mücadele ediyor diyelim ki asker, polis. Demokrasi, özgürlük, barış isteyenle mücadele ediyor. Bu kurumlar mücadele ediyor. Şimdi biz ne yapmaya başlıyoruz, bu kavramlar elimizden çıktığı için kendimizi savunmaya başlıyoruz. Kime karşı, teröriste karşı. Ama terörist özgürlükten, demokrasiden, barıştan bahsediyor. Dedik ki 'İç destek, dış destek iletişim içindedir, bir bütündür.' Bazı insanlar da yurt dışında, 'Ya bunlar özgürlük falan istiyorlar, niye asker bırakmıyor' diyor. Resmen bizi suçluyorlar. Ne oluyor; biz insan haklarını dikkate almayan, demokrasiye inanmamış, özgürlüklere tahammül göstermeyen, barıştan nefret eden bir şey halinde... Değerli komutanlarım, değerli silah arkadaşlarım, işte psikolojik harekat bu.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title