Haberler

İç Piyasadaki Durgunluk Sanayici ve Esnafı Tedirgin Ediyor

Btso'nun İç Piyasa Anketi Sonuçları, Aylardır Devam Eden Nakit Sıkışıklığı ve Talep Yetersizliğinin Devam Ettiğini Ortaya Koydu. Btso Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Ekonominin Aylardır Olumsuz Sinyaller Verdiğini Belirterek, Göstergelerin İç Açıcı Olmadığını Söyledi.

BTSO'nun iç piyasa anketi sonuçları, aylardır devam eden nakit sıkışıklığı ve talep yetersizliğinin devam ettiğini ortaya koydu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, ekonominin aylardır olumsuz sinyaller verdiğini belirterek, göstergelerin iç açıcı olmadığını söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından gerçekleştirilen ve iç piyasada faaliyet gösterenlerin nabzını yansıtan İç Piyasa Anketi'nin Mart ayı sonuçları, piyasalarda uzun zamandır devam eden nakit sıkışıklığı ve talep yetersizliğinin kalıcı hale gelebileceği yönünde mesajlar içeriyor. Bayram ve yılbaşı gibi özel zamanlar dışında alışverişte hareketliliğin pek gözlenmediği piyasada, durgunluk beklentisi ile birlikte tüketicilerin zorunlu olmayan alışverişlerini askıya almaları da durumu daha zor bir hale getirdi. BTSO İç Piyasa Anketi'ne katılanlara yönlendirilen "Mart ayını değerlendirdiğinizde satışlarınızın durumu ne olmuştur?" sorusuna yüzde 49,42 oranında "azaldı", yüzde 25,88 oranında "arttı" ve yüzde 24,7 oranında "hiçbir değişiklik olmamıştır" cevabı verildi. Ankette, "Ürünlerinizin fiyatlarında geçen ay içerisinde indirim yaptınız mı?'' sorusuna cevap veren firmalardan yüzde 64,12' si 'hayır' yanıtını verirken, yüzde 35,88'i gibi bir oran da 'evet' yanıtını verdi. Mart ayı iç piyasa anketinde, katılımcılara yönlendirilen "Reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların en önemlisi hangisidir?'' sorusuna ise katılımcıların yüzde 62,94'ü yine "nakit sıkıntısı ve ödemelerde yaşanan sıkıntı" cevabını verdi. Bu cevabı, yüzde 28,23 oranıyla "iç piyasada talep düşüklüğü" cevabı izledi. Firma sahipleri ve yetkilileri, "Size göre son zamanlarda en sıkıntıda olan sektör hangisi?" sorusuna ise yüzde 56,02 oranı ile yine "tekstil-konfeksiyon sektörü" dedi. Kapalıçarşı ve civarı ile özellikle perakende ticaret yapan firma sahipleri ve yetkilileriyle gerçekleştirilen ankete katılanlar, "gelecek ayki satışlarınıza ilişkin beklentileriniz ne yöndedir?'' sorusunu, yüzde 44,12 oranında 'artış bekliyoruz', yüzde 24,7 oranında 'düşüş bekliyoruz' ve yüzde 31,18 oranında da "hiçbir değişiklik beklemiyoruz" şeklinde yanıtladı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından iç piyasadaki hareketlilik ile beklentileri ölçmek amacıyla ticaret yapan üyelerle gerçekleştirilen ankete katılan 170 işyeri temsilcisinin yüzde 24,52'si tekstil, konfeksiyon ve ayakkabı, yüzde 16,88'i otomotiv, yüzde 8,05'i elektrik, elektronik, bilgisayar ve beyaz eşya, yüzde 8,34'ü inşaat ve inşaat malzemeleri, yüzde 5'i sağlık, yüzde 5,21'i turizm, otel, eğlence ve yüzde 32'si de diğer sektörlerde faaliyet gösteriyor.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, ekonomideki göstergelerin bir süredir hem tüccar hem de üretici kesimler için pek iç açıcı olmadığını kaydederek, "Ekonomiden hiç anlamayan insanların bile bildiği bir şey var ki o da, hiçbirşeyin aniden olmadığı. Yani, ekonomimiz her açıdan aylardır olumsuz sinyaller veriyor. Enflasyonda, istihdamda, faizlerde, altında, petrolde, İMKB'de ve döviz fiyatlarındaki değişimler hep işlerin kötüye gittiğinin işaretleri. İç piyasadan gelen mesajlar ise aşağı yukarı 2006 yılının sonlarından bu yana hep negatif" diye konuştu.

Sönmez, 'ülkenin en büyük dinamikleri' diye tanımladığı tüccar ve üretici kesimlerin sorunlarına acilen çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi.

(EY) 13.04.2008 12:45 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title