Haberler

İbn Haldun Umranında Osmanlı Devleti'nin Kuruluşunu Yeniden Düşünmek" Konferansı

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Altan Çetin, "Türkler önce İslamiyet'i kabul ederek ardından da Cumhuriyeti kurarak modernleştiler" dedi.

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Altan Çetin, "Türkler önce İslamiyet'i kabul ederek ardından da Cumhuriyeti kurarak modernleştiler" dedi.

Çetin, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen "İbn Haldun Umranında Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu yeniden düşünmek" konferansta, İbn Haldun felsefesinin Osmanlı Devleti'nin kuruluş süreciyle birebir örtüştüğünü söyledi.

İbn Haldun, devletin ilk önce akraba bağıyla kurulduğunu ancak daha sonra hanedanın yakınındaki akrabalarını uzaklaştırmaya başladığını anlatan Çetin, şöyle konuştu:

"Kan bağından başka bir asabiyeye geçmeye başladı. 1. Murat döneminde de birdenbire devşirme, kapıkulu, tımar sisteminin ortaya çıkması tesadüf olamaz. Türk halkı modern dönemde bir tercihte bulunarak saltanatı kaldırdı ve Cumhuriyeti kurdu. Bu zamana ulaşan bin yıllık bir medeniyet var. Türkistan'dan buraya doğru akan bir insan, tarih, medeniyet var ve bu inanılmaz bir uyum gücü taşıyan Türklerin başarısıdır. Türkler önce İslamiyet'i kabul ederek ardından da Cumhuriyeti kurarak modernleştiler."

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Çağ da Osmanlı kuruluş devri vakalarının kaynak yetersizliği ve o devrin terminolojisinin bugüne aktarılamaması nedeniyle yeteri kadar araştırılamadığına dikkat çekerek, Osmanlı tarihinde 180 yıllık bir devre dair eser olmadığı gibi bir kavram probleminin de ortaya çıktığını bildirdi.

Konferansın ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir, Çetin ve Çağ'a Ertuğrul Gazi'nin Osmanbey'e yazdığı nasihatin tablosunu hediye etti.

Programa, Vali Nayir'in yanı sıra 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Refik Arıkan, öğretim üyeleri ve üniversite öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Gazi Üniversitesi Mehmet Çetin İbn Haldun Bilecik Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title