Haberler

İBB'nin Şeb'i Arus etkinliğini değerlendiren Prof. Turan: "Halkın dini inançları ve gelenekleriyle oynamamalıdır"

Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana'nın vefatının 747'inci gecesinde düzenlenen Şeb'i Arus etkinliğinde kadın-erkek bir arada sema gösterisi yapılmasına ve Kuran'ı Kerim'in Türkçe okunmasına kamuoyundan tepki gelmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana'nın vefatının 747'inci gecesinde düzenlenen Şeb'i Arus etkinliğinde kadın-erkek bir arada sema gösterisi yapılmasına ve Kuran'ı Kerim'in Türkçe okunmasına kamuoyundan tepki gelmişti. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Turan Arslan, "Halkımızın böyle bir tepki göstermesi çok yerinde ve gereklidir. Çünkü şehrimizi ve ülkemizi yöneten insanlar halkın dini inançları ve gelenekleriyle oynamamalıdır" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mevlana'nın 747'nci vefat yıl dönümünde, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde Şeb-i Arus töreni düzenledi. Etkinlikte sema ayini, kadın ve erkek semazenler tarafından birlikte icra edildi. Kuran'ı Kerim'den Türkçe ayetlerin okunmasının yanı sıra naat da yine Türkçe okundu. İBB'nin Mevlana anma etkinliği kamuoyunda büyük tepki topladı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Turan Arslan konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

"Halkın dini inançları ve gelenekleriyle oynamamalıdır"

Etkinliğe verilen tepkileri değerlendiren Turan, "Halkımızın böyle bir tepki göstermesi çok yerinde ve gereklidir. Çünkü şehrimizi ve ülkemizi yöneten insanlar halkın dini inançları ve gelenekleriyle oynamamalıdır. Dini konular her zaman için dinin koyduğu esaslar üzerine olur. Onu başka insanlar istedikleri gibi yerinden oynatamazlar. Şekil veremezler. Din neyse odur. Bütün dinler böyledir. Avrupa'da da böyledir. Bu gibi şeyler müsteşriklerin, oryantalistlerin bizi kendi kültürümüzden, kendi benliklerimizi oluşturan unsurlardan uzaklaştırma çabalarının sonuçlarıdır. Bunu asırlar önce de yapmışlar şimdi de yapmaya devam ediyorlar. Bu hiç doğru bir hareket değildir" dedi.

" Kuran-ı Kerim'i Türkçesiyle okumak doğru değildir"

Kuran-ı Kerim'in Türkçe okunmasıyla ilgili değerlendirme yapan Turan, "Kuran-ı Kerim'i Türkçesiyle okumak doğru değildir. Türkçe tefsirlerine bakılabilir. Manasını anlamak için yorum getiren mealler vardır. Onlar tefsir demektir. Onlardan öğrenilebilir. Onun için o da yetmez detaylandıran geniş anlatan hüküm çıkaran alimlerin görüşlerine ihtiyaç vardır. Atalarımız demişler ki; kadimi kıdeme üzere ibka etmelidir. Eski geleneklerimizi olduğu gibi yerinde bırakmalıdır" diye konuştu.

"Mevlevi geleneğine tamamen terstir"

Erkek ve kadın semazenlerin birlikte sema etmesiyle ilgili konuşan Turan, "Mevlana bizim baş tacımızdır. Büyük alimlerimizdendir. Onun eseri bütün dünyada kabul gören bir eserdir. Kendisi diyor ki; 'Ben Kuran'ın hizmetkarıyım. Kuran'ın yolundayım. Canım bedenimde olduğu sürece Kuran'ın yolundan ayrılmam. Onun bendesiyim'. Kendisi böyle deyince onun istemediği, onun razı olmadığı şekilde kadın, erkek karışık bir şekilde icra edilmesi Mevlevi geleneğine tamamen terstir. Hiç olmamıştır. Namazlarımızda da bu belirlenmiştir. Bütün dinlerden dini ritüeller yerinde kullanılmalıdır. O hal Mevlevi geleneğine uygun değildir. Mevlevi geleneğinde karışık şekilde bu ritüelin uygulandığının göremiyoruz. Mevlevihaneler bellidir. Mevlevihanelerin kuruluşunda bile hanımların yeri ayrıdır. Oradan katılır, iştirak ederler. Semayı dinlerler" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kuran-ı Kerim Haberler

Bakmadan Geçme

Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title