Haberler

İBB Başkanı: Kanal İstanbul İnşaatı Bu Yıl Başlayacak

Güncelleme:

Boğazda yaşanan yalı kazasının ardından, Kanal İstanbul Projesi yeniden gündem oldu. İBB Başkanı Uysal, "Kaza yeni kanal ihtiyacının ne kadar acil olduğunu gösterdi. Kanalın bu yıl içinde başlayacağını düşünüyorum" dedi.

İstanbul Boğazı'nda 7 Nisan'da meydana gelen ve tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nı kullanılamaz hale getiren kaza, Kanal İstanbul Projesi'ni yeniden gündeme getirmişti. Kazanın ardından Boğaz'daki tehlikeli gemi trafiğine dikkat çekilirken, Kanal İstanbul'un kent için gerekliliğine vurgu yapılmıştı. Dün de Emirgan Parkı'nda İstanbul'daki başkonsolosları ağırlayan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, Boğaz'daki gemi kazaları ve Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

"GEMİLER BOĞAZDAN İSTEDİĞİ ŞEKİLDE GEÇİYOR"

Boğaz'daki gemi kazaları üzerine bir soruya yanıt veren Uysal, "Boğazlar; Çanakkale, İstanbul Boğazı, Montrö Anlaşması gereği, uluslararası bir anlaşma ile kuralları belirlenmiş ve çok tarafları olan bir anlaşma. O dönemin ticari gemilerinin büyüklüğü, o şartlar düşünülerek belki kurallar konuldu. Bunu bizim değiştirme imkânımız yok. Ticari olarak geçen gemiler 'Ben direkt geçiyorum' dediği zaman yapılacak hiçbir şey olmadığı için kural da belirlenmiyor. Kuralları belirleyip ticari olarak bakıldığı zaman daha rasyonel işleyen bir kanal olması hem İstanbul'u hem ticaret yapan o tacirleri, gemi sahiplerini rahatlatacağını düşünüyoruz" dedi.

"TİCARİ GEÇİŞLERDE YENİ BİR ALTERNATİF OLACAK"

Gemi kaptanının inisiyatifi yerine çok daha hızlı, pratik, ticari olarak taşımacılığı yapanlara avantajlar sunan bir geçiş programının İstanbullular adına çok daha güvenli bir ortam oluşturacağını ifade eden Uysal, "Şu olabilir; Boğazlardaki ticari geçişlerin yeniden uluslararası düzeyde tartışılması ve yeni bir alternatif üzerine çalışmak çok daha değer diye düşünüyoruz" diye konuştu. Kanal İstanbul Projesi'ne de değinen Başkan Uysal, "Yalı kazası, geminin yalıya çarpması, yeni kanal ihtiyacının ne kadar acil olduğunu gösterdi. Kanalın bu yıl içinde en azından başlayacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"İSTANBUL'U KURTARMA ADINA İHTİYAÇ"

Uysal, "Çok büyük bir proje. Sadece 'Bir kanal açalım ve gelir elde edelim' mantığıyla değil, İstanbul'da Boğaz trafiğini yeni bir düzene sokma, İstanbul'u kurtarma adına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. İstanbul'u kurtarma adına kanalın muhakkak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Kanalın bu yıl içerisinde bir şekilde başlatılacağına, temelinin atılacağına veya protokolünün yapılma noktasına geldiğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mevlüt Uysal Emirgan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title