Haberler

    Hyundaı İ20 Artık Türkiyeli

    Hyundai İ20 Satışa Sunulmasının Üstünden Tam 1 Yıl Geçtikten Sonra Artık Hyundai İzmit Fabrikası'nda İ20 Troy İsmiyle Üretilmeye Başlandı

    75 milyon USD'lik yatırımla yıllık 80 bin adetlik üretim, kademeli olarak 500 kişilik ek istihdam getirisi ve yıllık yaklaşık 1 milyar TL'lik ihracat girdisi

    Türkiye üretimiyle yenilenen iç-dış görünüme ve özelliklere kavuşan beş kapılı i20'ler tüm Avrupa'ya sadece Türkiye'den ihraç edilecek

    Yeni 126 PS'lik 1.6 benzinli motorun eklendiği toplam 5 farklı motor seçeneği

    Anahtar teslim fiyatları 26 bin 900 TL'den başlıyor

    Hyundai'nin B-segmenti'ndeki modeli i20, Türkiye'de satışa sunulmasının üstünden tam bir yıl geçtikten sonra artık Türkiye üretimi bir araç olarak yüzünü gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün ve Hyundai Assan üst düzey yönetiminin katılımıyla Hyundai'nin izmit Fabrikası'nda gerçekleştirilen resmi törenle "Türkiyeli" olan i20, yerli üretimi vurgulamak amacıyla "i20 Troy" ismiyle ve 26 bin 900 TL'lik başlangıç fiyatıyla yollara çıktı.

    Hyundai'nin i30 ve i10'dan sonraki üçüncü "i" serisi otomobili olan i20, 75 milyon Amerikan Doları tutarındaki ek yatırım (yan sanayi ile birlikte 100 milyon USD) ile izmit Fabrikası'nın üretim bantlarına alındı. Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak olan i20'nin beş kapılı versiyonu Türkiye'de üretilecek ve hem iç pazar hem de Avrupa pazarlarının ihtiyacını karşılayacak. ilk etapta yılda 80 bin adet üretilecek olan Hyundai i20 sayesinde, şu an Accent Era modelinin üretimini gerçekleştiren izmit Fabrikası'nın yıllık üretim hacmi de 100 bin adede ulaşacak. Hyundai, i20 üretimi sayesinde Türkiye'ye yılda yaklaşık 1 milyar TL tutarında ihracat geliri kazandırmayı amaçlıyor.

    Segmentinin en iddialı otomobillerinden biri olan i20, 2009 yılında Getz ile beraber Hyundai'nin B-segmenti'nde açık ara lider olmasını sağlamıştı. Geçtiğimiz yıl binek otomobil satışlarından yüzde 20,1 pay alan B-segmenti satışları, 2010 yılının ilk 5 ayı itibariyle yüzde 20,3'lük bir orana sahip. 2010 yılının ilk 5 ayında Hyundai i20 ve Getz modelinin B-segmenti içindeki satış yüzdesi ise 16,1 seviyesinde bulunuyor. Hyundai i20'nin bundan sonraki dönemde yerli kimliğiyle, yenilenen özellikleriyle, sınıfında yeni standartlar belirleyen güvenliği, dikkat çekici atletik görünümü, kullanışlı iç mekanı, dinamik şasisi, geliştirilmiş süspansiyonu, üstün sürüş dinamikleri ve diğer tüm Hyundai modellerinde olduğu gibi 5 yıl / 100.000 km Üretici Firma Mekanik Garantisi ile Türkiye'nin en çok tercih edilen otomobillerinden biri olması bekleniyor.

    Türkiyeli Hyundai i20 Troy'un Yeni Özellikleri

    Henüz bir yıldır satışta olan Hyundai i20 Troy'un tasarımında büyük bir değişiklik bulunmuyor ancak yapılan iyileştirme çalışmaları kapsamında güvenlik ve kalite seviyesi artırılırken yakıt tüketimi, çevrenin korunması ve yalıtım konularında önemli kazançlar elde edildi.

    Hyundai i20 Troy'un dış görünümünde önceki modele göre büyük bir değişiklik bulunmuyor. Yenilik olarak farklı olan özellikler, Mode paketi ve üstünde park sensörünün sunulmasıyla Prime ve üst donanım paketlerinde yan aynalarda sinyal lambalarının kullanılması. Kabin içinde ise göz yormayıp sürüş güvenliğini artıran ve daha hoş bir görünüm sunan mavi ışıklandırmalı gösterge paneli, krom kaplamalı kapı kilitleri ve otomatik şanzımanlarda krom kaplı vites tablası yer alıyor.

    Türkiye'de ve B-segmentinde ilk kez kullanılan yüksek teknolojili üretim prosesi ve Türk işçisinin takdir kazanan kaliteli işçiliği sayesinde diğer fabrikalara göre oldukça yüksek üretim kalitesi yakalanırken güvenlik seviyelerinde de önemli bir gelişim elde edilmiş oluyor. Euro NCAP'in 2009'da son yapılan çarpışma testlerinde, "güvenlikteki en üst derece olan 5 yıldızı alan ve yüzde 80,25 ortalamayla segmentindeki en iyi sonuçlardan birini elde eden i20", ayrıca yaya güvenliğinde de yüzde 64'lük derece ile tüm modeller arasındaki en başarılı sonuca imza atmış oldu.

    Hyundai i20 Troy'larda artık BAS (Brake Assist System – Fren Destek Sistemi) standart olarak yer alırken daha geniş jant çerçevesi kullanılarak direksiyon tepkisi ve dönüş kabiliyeti artırılmış oluyor. Türkiye'de geliştirilen çift malzeme enjeksiyonlu üretim ile yolcu bölgesinde havayastıklarının açılması anında daha yumuşak kırılma sayesinde güvenlik artırılırken kabin için görünüm ve kalite de artırılmış oluyor.

    Hyundai i20'de bir önceki araca göre daha gelişmiş ve daha çevre dostu motorlar görev yapıyor. Hyundai'nin kendini kanıtlamış 90 PS'lik 1.4 litre CRDi dizel motorunda artık 6 kademeli manuel şanzıman kullanılarak verimlilik artırılıyor ve yakıt tüketimiyle emisyon düşürülüyor. i20 Troy'larda kullanılan arka tekerlek rüzgar deflektörleriyle aerodinami artırılıyor ve sürtünme azaldığı için yüzde 2 oranında yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bunların haricinde manuel şanzımanlı araçların bilgi ekranında kullanılan ideal vites değiştirme göstergesiyle optimum yakıt tüketimi de elde ediliyor.

    Türkiye'de üretilen Hyundai i20 Troy'larda artık yüzde 30 daha uzun ömürlü Pirelli Cinturato lastikler kullanılıyor. Bu sayede daha iyi sürüş, yol tutuş ve fren mesafesi elde edilirken CO2 salınımı azaltılıyor, düşük yuvarlanma direnci sayesinde yüzde 1,5 ile 2,5 arasında düşük yakıt tüketimi sağlanıyor ve yol gürültüsü yüzde 5 oranında azaltılıyor. Artık çevreye duyarlı olan su bazlı boyama teknolojisiyle boyanan i20 Troy'lar, Euro 5 normlarına uygun tüm motorlarında elde edilen yüzde 4 ile yüzde 6 arası düşük emisyon sayesinde de doğaya daha az zarar veriyor.

    Daha Gelişmiş ve Çevreci Motorlar

    Hyundai i20 Troy, Türkiye'de Euro V normlarına uyumlu üç benzinli ve iki dizel olmak üzere toplam beş farklı motor seçeneğiyle satılıyor. Düşük yakıt tüketimi ve CO2 salınımıyla segmentinde en ön sıralarda yer alan bu motorlar i20 kullanıcılarının isteklerine her yönüyle cevap veriyor.

    Hyundai i20 Troy'da en dikkat çekici motor seçeneği olan 1248 cc hacmindeki benzinli motor, 6000 d/d'de 78 PS maksimum güce ve 4000 d/d'de 119 Nm (12.1 kgm) maksimum torka sahip. Hyundai i20, bu motorla ve standart olarak sunulan 5 ileri manuel şanzımanla 165 km/s maksimum hıza ulaşırken 0-100 km/s hızlanmasını 12,9 saniyede gerçekleştiriyor. 100 km'de 5,1 litreye düşürülen ortalama yakıt tüketimiyle segmentinin en iddialılarından biri olan motorun CO2 salınımıysa, yapılan iyileştirme çalışmalarıyla kilometre başına sadece 119 grama indirildi.

    Diğer bir benzinli motor olan 1396 cc'lik ünite ise 5500 d/d'de 100 PS maksimum güç ve 4200 d/d'de 137 Nm (14,0 kgm) tork üretiyor. Beş ileri manuel şanzımanla 180 km/s maksimum hıza çıkabilen ve 11,6 saniyede 0'dan 100 km/s'ye ulaşan Hyundai i20 Troy'un 100 km'deki ortalama tüketimi 5,4 litreye, CO2 salınımıysa 125 gr/km'ye düşürüldü. Bu motorla birlikte isteğe bağlı olarak 4 kademeli tam otomatik şanzıman da alınabiliyor. Otomatik şanzımanla 172 km/s'lik maksimum hıza ulaşan ve 12,9 saniyede 100 km/s'ye çıkan i20'nin ortalama yakıt tüketimi 5,8 litre ve CO2 salınımı da 135 gr/km.

    Dizel motor seçenekleri arasındaysa 75 ve 90 PS olmak üzere iki farklı güce sahip olan 1396 cc'lik common-rail motor bulunuyor. Sadece manuel şanzımanla sunulan (75 PS'de isteğe bağlı olarak 5 ya da 6 ileri, 90 PS'de ise 6 ileri) iki aracın da maksimum torku 221 Nm (22,5 kgm). 100 km'deki ortalama tüketim 4.2 litreyken 75 PS'lik versiyon 161 km/s'lik, 90 PS'lik versiyon ise 171 km/s'lik maksimum hıza ulaşabiliyor. iki motor seçeneğinin de CO2 salınımı, segmentinde oldukça iddialı ve 75 PS'lik motorun 110 gr/km, 90 PS'lik motorun da 109 gr/km.

    Dünya Kupası için Özel 1.6 lt Benzinli Motor

    Hyundai i20 Troy'un motor ailesine yeni katılan üye olan 1.6 litrelik benzinli motor, Türkiye'de Dünya Kupası Özel Serisi olarak sınırlı adette satılacak. Hyundai'nin Dünya Kupası'nın Resmi Sponsoru olması ve 11 Haziran'da Güney Afrika 2010'daki maçların başlayacak olması sebebiyle hazırlanan bu özel otomobilin gövdesinde özel seriyi vurgulayan stickerlar deri kaplamalar ve spor aksesuarlar yer alıyor. 1591 cc'lik motoruyla 126 PS güç üreten bu motor, Hyundai i20'yi 190 km/s'lik maksimum hıza çıkarabiliyor ve 0'dan 100 km/s hıza 9,5 saniyede ulaştırıyor. 100 km'de ortalama 5,8 lt yakıt tüketen i20 1,6'nın CO2 salınımı ise kilometre başına sadece 135 gram.

    Daha Zengin Donanım

    Hyundai i20 Türkiye üretimiyle birlikte Start, Mode ve Prime olmak üzere üç farklı donanım paketine ve 19 farklı versiyona sahip oldu. Sadece 1.2 litre benzinli ve 75 PS gücündeki 1.4 litre dizel motorla alınabilen Start paketinde standart olarak EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ve BAS (Brake Assist System – Fren Destek Sistemi) destekli ABS frenler, aktif gergili ve yükseklik ayarlı ön emniyet kemerleri, immobilizer, kaza anında otomatik açılan kapı kilitleri, sürücü ve ön yolcu havayastıkları, merkezi kilit, 60/40 oranında katlanabilen arka koltuklar, vites değiştirme göstergesi, dış sıcaklık göstergesi ve dijital saat, manuel klima, radyo/CD/MP3 çalar, USB/Aux harici bağlantı, metal görünümlü ön konsol, aydınlatmalı ve soğutmalı torpido gözü, elektrik kumandalı ön kapı camları, yükseklik ve derinlik ayarlı elektrik destekli direksiyon, gövde rengi tamponlar ve 175/70 R14 ebadında lastikler alınabiliyor.

    Mode paketindeyse Start paketindeki özelliklere ek olarak direksiyondan kumandalı müzik sistemi, harita okuma lambası, dijital bilgi ekranı, 6 hoparlörlü radyo-CD-MP3 çalar, USB/Aux/iPod bağlantısı, bagaj içi sabitleme filesi, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, gövde rengi kapı kolları ve yan aynalar, elektrik kumandalı ve ısıtmalı yan aynalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit ve park sensörü sunuluyor. Prime paketindeyse iki donanımdaki tüm özelliklere ek olarak boyun yaralanmalarını önleyen aktif ön koltuk başlıkları, elektronik kontrollü klima, sürücü kol dayama, gecikmeli sönen iç aydınlatma, elektrik kumandalı arka kapı camları, elektrikli katlanabilir yan aynalar ve aynalarda sinyaller, krom görünümlü ön ızgara, ön sis farları, alarm ve 185/60 R15 ebadında lastikler alınabiliyor. Prime paketindeyse isteğe bağlı olarak ayrı ayrı ya da birlikte Güvenlik Paketi ve Stil Paketi de alınabiliyor. Güvenlik Paketi'nde yan ve perde havayastıkları ile ESP; Stil Paketi'ndeyse 195/50 R16 ebadında alaşım jantlı lastikler ve elektrikli sunroof eklenebiliyor. 1.6 litre Dünya Kupası Özel Seri'de ise tüm donanımların üstüne ek olarak deri kaplı koltuklar, direksiyon simidi ve vites topuzu, Bluetooth'lu (handsfree) ses sistemi, dış gövdede Dünya Kupası temalı çıkartma, marşpiye, ön-arka tampon spoylerleri, tavan spoyleri, ön sis farı çerçevesi, ön ızgara kaplaması ve arka bagaj çıtasından oluşan spor aksesuarlar sunuluyor.

    Renk Seçenekleri ve Fiyatlar

    Toplam 10 farklı renk seçeneğiyle alınabilen Türkiyeli Hyundai i20 Troy'ların fiyatları motor ve donanımına göre 26 bin 900 TL ile 40 bin TL arasında değişiyor.

    Hyundai Assan

    Türk tüketicisi Hyundai markasıyla ilk olarak 1990 yılında tanıştı. Markaya gösterilen yoğun ilgi sonrasında Türkiye'de Hyundai markası taşıyan araçları üretmek için görüşmeler yapıldı ve 1993 Aralık ayında hükümetin onay vermesiyle, Hyundai'nin Güney Kore haricindeki ilk denizaşırı üretim tesisi olarak Türkiye Fabrikası'nın kurulmasına karar verildi.

    Türkiye'de 1994 yılında yaşanan ilk ekonomik krize rağmen yatırımdan vaz geçilmedi ve 25 Eylül 1995 yılında izmit'teki Hyundai Assan Fabrikası'nın temelleri atıldı. Türk tüketicisinin istekleri, beklentileri ve zevkine uygun olarak hazırlanan Accent binek modeli ve H 100 Panel Van hafif ticari aracı, ilk kez 1997 yılında bantlardan indi. Hyundai markasını zaten kendine yakın hisseden tüketici, Accent modeliyle birlikte Türkiye'de yüksek kaliteyle üretilen bir otomobile sahip olma ayrıcalığını yaşadı. 20 Eylül 1997'de gerçekleştirilen törenle açılan fabrika, şu an izmit – Ali Kahya Beldesi'nde 1 milyon m²'lik mevcut alana, 233 bin m²'lik fabrika sahasına ve 108 bin m²'lik kapalı alana sahip.

    Toplam 180 milyon USD'lik yatırımla kurulan fabrikanın, yıllık 125 bin adetlik üretim kapasitesi bulunuyor. 2002 yılında Starex modeli için yapılan yatırımla ihracata da başlayan Hyundai Assan Fabrikası, şu an Türk işçilerinin emeğiyle üretilen Accent Era ve i20 Troy modelleriyle Hyundai Motor Company'nin Avrupa'ya açılan kapısı olarak büyük bir önem taşıyor.

    Pres, Gövde, Boya, Montaj ve Motor Montaj olmak üzere 5 atelyeden oluşan ve bugüne kadar 500 bin adetten fazla araç üreten Hyundai Assan Fabrikası'nda günlük toplam üretim yaklaşık 400 adedi buluyor. Türkiye'de üretilen Accent Era ve i20 Troy modelleri, başta Almanya, Fransa, italya, Hollanda, ingiltere, ispanya ve Portekiz gibi ülkelerin aralarında bulunduğu Avrupa ülkeleriyle birlikte Orta Doğu ve Kuzey Afrika dahil olmak üzere 60'tan fazla ülkeye Türkiye'den ihraç ediliyor.

    ıSO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ıSO 14001 Çevre Yönetim Sistemi'nin uygulandığı Hyundai Assan Fabrikası, yüksek kalitedeki üretim kriterleri doğrultusunda dünyanın en iyi üretim kalitesindeki aracı üretmeyi hedefliyor. Kalitesine ve ürünlerine güvenen Hyundai, Türkiye'de tüm araçları için 5 Yıl Üretici Firma Mekanik Garantisi sunan ilk marka olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Hyundai, tüm Türkiye çapındaki yetkili satıcıları ıSO 9001 Kalite Belgesi'ne sahip olan ilk ve tek firma olarak dikkat çekiyor. Türkiye'de 50'den fazla ile yayılmış geniş bir satış ve servis ağı bulunan Hyundai Assan'ın toplam 73 adet yetkili satıcısı ve 83 adet yetkili servisi bulunuyor. Sürekli genişleyen üstün model yelpazesi, etkin çalışmaları ve sağladığı müşteri memnuniyetiyle artık "Türkiye'nin Markası" olan Hyundai, 2009 yılında "En Çok Tercih Edilen Otomobil Markası" olarak pazarda deprem gibi bir değişim yarattı ve otomobil satışlarında birinci oldu.

    Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Otomobil

    Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title