Haberler

Hüseyin Kurtoğlu Davasını Onayan Eski Yargıç Hakim Karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi sanık Necati Meran hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, Meran ile avukatı ve yakınları katıldı.

Duruşmada, Yargıtay savcısı, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.

İddianamede, sanığın, hakimlik mesleği sırasında örgüt içinde yer aldığı, FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgütün talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçildiği, örgütün gizli haberleşme programı ByLock kullandığı, kurgu olduğu anlaşılan "Hüseyin Kurtoğlu davasında" onama kararı verdiği, örgütten gelen talimatla Yargıçlar ve Savcılar Birliğine (YARSAV) üye olduğu, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu ve örgütün stratejisi doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği belirtildi.

"FETÖ kumpas mağduru" olarak bilinen eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı kurmay albay Hüseyin Kurtoğlu ile beş subayın, bir tutuklunun hürriyetini kısıtladıkları iddiasıyla mahkum edilmesine ilişkin yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay üyeleri arasında bulunan Meran, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Meran, çeşitli illerdeki hakimlik görevinin ardından Yargıtay'da 13 yıl tetkik hakimliği yaptığını, 20 yıllık meslek hayatında birçok terfi ve teşekkür aldığını, ceza yargılamasına ilişkin 16 kitap yazdığını, çok sayıda makalesi bulunduğunu anlattı.

Yargıtayda çalışkan bir tetkik hakimi olarak bilindiğini, üye seçilmesinin örgüt talimatıyla gerçekleştiği iddiasını kabul edemeyeceğini söyleyen Meran, üyelik talebini iletmek için HSYK üyelerini ziyaret ettiğini belirtti.

YARSAV'a örgütün talimatıyla değil, eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan'ın isteğiyle üye olduğunu savunan Meran, Tarhan ile aynı dairede çalıştıklarını, onun başkan seçilmesinin ardından isteğiyle üye olduğunu, kendisine uymadığını anlayarak birkaç ay sonra da üyelikten ayrıldığını savundu.

Kurtoğlu davası

Sanık Meran, eski İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı kurmay albay Hüseyin Kurtoğlu ile ilgili davayı Yargıtay 14. Ceza Dairesindeki müzakere sırasında öğrendiğini savunarak, dosyanın üç hafta boyunca görüşüldüğünü, mahkumiyet kararının oy çokluğuyla onandığını, karara ilişkin 7-8 sayfalık gerekçe yazdıklarını söyledi.

Yargıtayda dairelerin dosya üzerinden inceleme yaptığını, konuyla ilgili ilk derece mahkemesinde karar veren hakimlerin FETÖ soruşturması geçirdiğini bilmediklerini iddia eden Meran, verdikleri onama kararını "mükemmel bir karar" olduğunu düşündüğü için yazdığı bir kitabına örnek karar olarak koyduğunu da kaydetti. Meran, "Kararın hukuka aykırı, örgüt yönlendirmesiyle alındığını düşünsem, yayına vererek, hukuk dünyasında ulaştırmaya çalışmazdım." dedi.

Dosya incelenmesi aşamasında Hüseyin Kurtoğlu'nun savunmasını okuduğunu, savunmada yalnızca "eylemin görev suçu kapsamında olması nedeniyle soruşturma izni alınması için yargılamanın durdurulması"nın talep edildiğini belirten Meran, bu nedenle onama kararında, Kurtoğlu'nun eylemiyle ilgili neden soruşturma izni alınmaması gerektiği yönünde gerekçe yazdıklarını belirtti.

Sanık Necati Meran, müzakere sırasında, Kurtoğlu'nun, cenaze izninin kullandırılmaması şeklindeki eyleminin görev suçu kapsamında kalıp kalmadığını tartıştıklarını, 4'e karşı bir üyenin oy çokluğuyla mahkumiyet kararının onandığını hatırlattı.

Yargıtay'ın, kamu görevlilerinin görev suçu kapsamında kalmayan eylemleriyle ilgili soruşturma izni alınmasına gerek bulunmadığı yönündeki kararlarından örneklere de gerekçede yer verdiklerini kaydeden Meran, tartışmalar sırasında mahkeme kararıyla tutukluya yol hariç iki gün verilen cenaze izninin, 12 saat şeklinde kullandırılmasına ilişkin eylemi ele aldıklarını ileri sürdü.

Sanık Meran, "Kurtoğlu dosyasında talimat ya da emirle, kasten, bilerek hukuka aykırı davrandığıma ilişkin en ufak bir delil yoktur. Zanna dayalı iddialarda bulunulmuştur. Karar verirken tavsiye ve telkinlere kapalı kişiliğim herkes tarafından bilinir. Suçlamayı asla kabul etmiyorum." savunmasını yaptı.

"ByLock indirdim, kullanmadım"

Sanık Necati Meran, örgütün gizli haberleşme sistemi ByLock programını, banka, mail, alışveriş siteleri için güvenli şifreleme yöntemlerini araştırırken, bilmeden indirmiş olabileceğini ileri sürdü.

ByLock tespit tutanaklarında, 2014'te sisteme giriş yaptığının belirlendiğini, ancak herhangi bir yazışma veya mail tespit edilmediğini anlatan Meran, "Böyle bir program indirdim, ancak kullanmadım. Daire içinde arkadaşlara sordum. Aynı dairede çalıştığım Nazmi Dere, yardımcı olmuştu. Onu eklemiş olabilirim. ByLock'un gizli haberleşme için kullanıldığını bilmiyordum. Arama yapmadım. Katıldığım bir grup, kimseyle de yazışmam yoktur. Bana gönderilen bir mesaj ve mail de yoktur. Telefonumda 3 ay kalmış" iddiasında bulundu.

Necati Meran, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK Üyeleri İbrahim Okur, Kerim Tosun, Mustafa Kemal Özçelik ile eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in, hakkında verdikleri beyanları da kabul etmedi.

Bu kişilerin, "cemaat listesinden seçildiğini biliyorum, düşünüyorum" şeklinde, görgüye dayalı, soyut ifadeler kullandıklarını öne süren Meran, ifadelerde kendisini suçlamaya yetecek somut eylemler bulunmadığını savundu. Sanık Meran, tahliyesine karar verilmesini istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, sanığın tahliye talepleri reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi. Sanık hakkında ifade veren Ahmet Hamsici, İbrahim Okur, Birol Erdem, Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelik'in tanık olarak dinlenmesi kararlaştırılarak duruşma ertelendi.

Hüseyin Kurtoğlu davası

Babası öldüğü için Silivri Cezaevi'nde kendisine izin verilen tutukluya iznini kullandırmadıkları gerekçesiyle jandarma görevlileri hakkında 2011 yılında dava açılmıştı.

Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, Kurmay Albay Hüseyin Kurtoğlu ile görevi sırasında birlikte çalıştığı beş personel, "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan mahkum edilmiş, temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Ceza Dairesi de kararı onamıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eski yüksek yargı mensupları hakkında hazırlanan fezlekelerde, FETÖ'nün kumpas davalarından sayılan Hüseyin Kurtoğlu davasında, örgüt mensuplarının, Kurtoğlu'nun terfisine engel olarak, örgüt mensubu olan eski tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun generalliğe terfi etmesi için suç uydurup, Kurtoğlu hakkında mahkumiyet kararı verilmesini sağladıkları tespiti yapılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi İstanbul Danıştay Yargıtay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title