Haberler

Hürriyet Gazatesi Başyazarı Ekşi: 'Türkiye Bağımsızlığını Koruyamadı'

Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, "26 Ağustos 1071 Yılında Sahip Olduğumuz ve 24 Temmuz 1923 Yılında Tapusunu Aldığımız Vatan, Iı. Dünya Savaşı Sonunda Bağımsızlığını Kaybetmiştir" Dedi. Ekşi, Son Verilen Nobel Barış ve Edebiyat Ödüllerinde İse Siyaset Olduğunu Belirtti.

Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, ¨26 Ağustos 1071 yılında sahip olduğumuz ve 24 Temmuz 1923 yılında tapusunu aldığımız vatan, II. dünya savaşı sonunda bağımsızlığını kaybetmiştir¨ dedi. Ekşi, son verilen Nobel Barış ve Edebiyat ödüllerinde ise siyaset olduğunu belirtti.

Almanya’nın Hamburg şehri ve Çevresi Türk Toplumu (TGH) ile Hamburg ve Çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (HADD) ortaklaşa düzenlediği, ‘Türkiye Nereden Nereye’ konulu panele konuşmacı olarak Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi katıldı. Ekşi konuşmasına cumhuriyetin kurulma aşamasındaki Ankara ve çevresinde yaşanan isyanları, Atatürk’e karşı isyan başlatan padişah ve taraftarlarını anlatarak başladı. Türkiye’nin o zamanlarda yoksul olduğunu ve savaşlarda bir çok kayıp verdiğini dile getiren Ekşi, “Bugün İstanbul Üniversitesi’ nde sadece 80 bin öğrenci var; Oysa o tarihlerde 2088 öğrenci vardı. Türkiye çok zor günlerden bu güne geldi¨ dedi.

‘TÜRKİYE BAĞIMSIZLIĞINI KORUYAMADI’

Ekşi konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “26 Ağustos 1071 yılında sahip olduğumuz vatanın 24 Temmuz 1923’de tapusunu aldık. Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusunu almamız, bu güne kadar tüm vesilelerle karşımıza çeşitli şekillerde çıkıyor. Biz Lozan’da Türkiye’nin tapusunu onu bize hiç vermek istemeyenlerin elinden aldık ama o tarihten itibaren çok önemli bir ilkeyi de yaşamımıza dahil ettik. Bu ilke bu ülkenin üzerindeki devlet sadece bağımsız olarak ebediyete kadar yaşayacaktır ilkesini savunduk ve o doğrultunun politikalarını izledik. Ancak, bunu II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar koruyabildik.¨

Oktay Ekşi, Sovyetler Birliği’nin gözünü Türkiye’nin boğazlarına diktiğini ve Sovyetlerden gelecek herhangi bir saldırıya karşı Türkiye’ nin güvenlik sisteminin içinde yer almak durumunda kaldığını belirtti, Ekşi, Sovyetler Birliği’nin 1952’den itibaren NATO savunma bloğunun bir üyesi olduğunu belirterek, Türkiye’nin dış ilişkilerinin son 50 yılı kapsayan temel çizgisinin bu suretle belirlenmiş olduğunu kaydetti.

‘ORTADOĞUDA ÜÇ AYRI DEVLET’

Ekşi konuşmasının ilerleyen bölümünde Ortadoğu’da neler olduğu konusuna da değindi. Ekşi, özellikle Kuzey Irak’ta ABD’nin izlediği politikaların Türkiye ile taban tabana çatıştığını söyledi. Ekşi, “ABD çatışmadığı yerlerde de olayların gelişmesiyle Türkiye’yi köşeye sıkıştırıyor¨ dedi.

Türkiye’nin Irak konusunda toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu açıklayan Ekşi, “ABD aynı şeyi sadece istiyor. Oysa Irak fiilen ve hukuken bölünüyor. Üstelik bu bölünme ABD’nin parası, ABD’nin askeri gücü eliyle ve diğer faktörlerin desteğiyle gerçekleşiyor. Bu sözlerimle Kuzey Irak’ta fiilen kurulmuş sayılabilecek olan Kürt devletini ABD’nin üstelik bizim de yardımımızla kurduğunu ifade etmek istiyorum¨ dedi.

Oktay Ekşi, Irak’ta yaklaşık 1,5 sene sonra hem fiilen hem de muhtemelen, hukuken Şii, Sünni ve Kürt devleti olmak üzere üç ayrı devletin kurulacağının görülmesi gerektiğini belirtti. Ekşi “Böylece bu güne kadar 655 bin Iraklının ölümüne ABD vergi mükellefinin cebinden 330 milyar doların çıkmasına yol açan Irak’ta, ABD’nin kendisinin düşman saydığı İran’a daha yakın bir Şii devletinin kurulmakta olduğunu ifade etmek istiyorum¨ dedi.

ABD’ NİN YARI RESMİ DERGİSİ TÜRKİYE’NİN YANINA ‘ÖZGÜR KÜRDİSTAN HARİTASI KOYMUŞ

Ekşi bu konuşmasının ardından çantasından bir harita çıkararak, “3 Mart 2006 tarihinde ABD’ li emekli albay Ralf Petersen’ın ‘Savaştan hiç bir zaman dönme’ isimli kitabından bir haritayı sizlere gösteriyorum. Yanılmıyorsan mayıs ayında yarı resmi nitelikli askeri dergide yayınlandı ve yeni Ortadoğu’yu gösteriyor¨ dedi. Haritada Türkiye’yi gösteren Ekşi, “Türkiye’nin yanında ‘Özgür Kürdistan’ diye ayrı bir bölüm var. İran’dan bir kısım, Suudi Arabistan’dan bir kısım alarak, çeşitli ülkelerden de sınır değişikliği yaparak geleceğin Ortadoğusu’nu ortaya koymuş bir harita var¨ dedi.

Ekşi, “ABD’nin yarı resmi dergisindeki bu haritada, bazı ülkelerin sınırlarını değiştirirken bizim Doğu Anadolu’yu Trabzon’u da içine alacak şekilde yeni Kürt devletine yapılıyor. Önce bu harita nede olsa emekli bir subayın yazdığı makale diye sunuldu. Ama 12 Eylül 2006 tarihinde NATO’nun Roma’daki kolejinde, üstelik Türk subaylarının karşısında konuşan bir başka ABD’li albay, aynı haritayı Ortadoğu’nun geleceğini anlatmak için kullandı. Böylece söz konusu haritanın ABD’nin resmi belgeleri arasında yer almış olduğu ortaya çıktı¨ dedi.

‘FRANSA’ NIN KARARI EN GERİ KALMIŞ ÜLKELER İÇİN BİLE UTANÇ VERİCİ’

Oktay Ekşi konuşmasında ayrıca, Fransa’nın Ermeni soykırımıyla ilgili aldığı kararı da eleştirerek, “İnsanlık tarihinin ulaştığı bu aşamada en geri kalmış ülkeler için dahi utanç verici bir kararö şeklinde konuştu. Ekşi, Türkiye’nin çifte standartlarla mücadele ettiğini söyleyerek, “Acaba burada hazmedilmeyen, hazmedilmesi zor olan Türkiye’nin bu günkü gerçeği mi?, yoksa sık sık karşımıza çıkan Lozan’ı hazmetmiş olma gerçeği mi? Bana sanki hala Lozan’ı hazmedemeyenlerle bir aradaymışız ve onlarla dostluk yapmaya çalışıyormuşuz gibi geliyor¨ dedi.

‘SON VERİLEN NOBEL BARIŞ VE EDEBİYAT ÖDÜLLERİ BANA GÖRE SİYASİDİR’

Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü almasıyla ilgili olarak sorulan bir soru üzerine ise Ekşi, “Orhan Pamuk’un ödül alması Türkiye ve Türkler açısından sevindiricidir. Fakat ‘1 milyon ermeni ve 30 bin Kürt ölmüştür’ şeklinde konuşmasına üzüldüm, çünkü bu konunun uzmanı olmadığı gibi, böyle konuşmaların ardından ödül verilmesi beni sevindirmedi. Son verilen Nobel Barış ve Edebiyat ödülleri bana göre siyasidir şeklinde konuştu.

Düzenlenen panele Hamburg Başkonsolosu Mehmet Dönmez ve ataşelerin yanı sıra çok sayıda dernek, kurum ve kuruluş temsilcisi dinleyici olarak katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title