Haberler

Hükümetin Eylem Planında Neler Var?

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İlk Aşamada Yıl Sonuna Kadar, Üç Aylık Dönem İçin 'Acil Eylem Planı' Oluşturulacağını Bildirdi. Madde Madde Eylem Planındakiler...

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ilk aşamada yıl sonuna kadar, üç aylık dönem için 'acil eylem planı' oluşturulacağını bildirdi.Ekren, bunun 2008-20012 için hükümet programında yer alanlardan oluşan bir eylem planı olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ekren, 60. hükümetin Eylem Planının belirleneceği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, söz  konusu eylem planlarında ülkenin, halkın, devletin ihtiyacı olan sosyal,  siyasal, kültürel ve ekonomik alanda oldukça önemli başarılara imza  attıklarını, bu dönemde de benzer bir yaklaşımla 2013'e kadar neler  yapmayı planladıkları, hangi konulara ağırlık verecekleri ve temel  hedeflerin neler olacağını birlikte değerlendireceklerini söyledi.

Birinci AK Parti iktidarı döneminde makro ekonomik performansı  iyileştirdiklerini, ekonomik restorasyonu da önemli ölçüde  tamamladıklarını vurgulayan Ekren, ekonomik ve siyasi istikrarı  sağlayarak, en uzun kesintisiz büyüme dönemlerinden birini  gerçekleştirerek, Türkiye'yi dünya ekonomisinde 17. sıraya çıkartarak,  ülke aktiflerinin değerlerinin artırıldığını anlattı. 

YENİ AÇILIMLAR

        

Yeni 2. AK Parti iktidarı döneminde, özellikle temel konunun; “ekonomik  dinamizm ile sosyal istikrarın uyumlaştırılması sürecinde reformlar da  dahil olmak üzere, temel ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel  açılımlar” olacağını kaydeden Bakan Ekren, hükümet programının ana  kurgusunun bunun üzerine oturtulduğunu hatırlattı.Seçim beyannamesinde kalkınma planı, AB uyum programı, orta vadeli mali  program ve planı, katılım öncesi ekonomik program ve bunların devamı olan üç yıllık bütçe persfektiflerine vurgu yaptıklarının altını çizen  Bakan Ekren, şöyle devam etti:

         

BÜYÜME VE İSTİKRAR GÜÇLENDİRİLECEK

         

"Önceki dönem istikrarla büyümeye odaklanmışken, bu dönem yine bu devam  edecek ama özellikle büyüme ve istikrarın güçlendirildiği bir döneme de  girmiş olacağız. Kişi başına milli gelirin bu dönem  sonunda 10 bin dolara ulaşması hedefi, büyüme ve istikrarın daha kalıcı  hale geleceğinin bir mesajı olarak algılanması gerekir. Yeni  dönemde, ekonomik ve sosyal kalkınma birlikte ele alınarak, işsizlik ve  istihdam konusunda yeni açılımlara imza atacak bazı düzenlemeler ve  tedbirler de yer alıyor."

         

"3 ÖNEMLİ KONUDA ISRARI SÜRDÜRÜYORUZ"

Hükümetin amacının sadece ekonomik olmadığını, diğer alanlarda da sahip  oldukları imkan ve kaynakların değerini artırmak İçin, 3 önemli konuda  ısrarı sürdürdüklerine işaret eden Ekren, devamla şöyle dedi:

"Bunlardan bir tanesi, piyasanın topluma olan güveni sürdürmesi.  İkincisi temel makro göstergelerin güçlendirilmesi. Diğeri ise özellikle bu dönemde üzerinde duracağımız sektörel performansların artırılmasıdır.  Bu, hem ekonomik hem de sosyal ve kültürel performansların artırılmasına önem vereceğimizi, tercih ve önceliğimizi bu noktaya çektiğimizi  gösterir. Öncelikle genel ve sektörel anlamda verimlilik ve etkinliği artıracak  düzenlemeleri ön planda tutuyoruz. Bundan beklentimiz, yapısal  değişimler, koordinasyonun etkinliğinin artırılması ve piyasanın iyi  işleyen rasyonel bir yapıda devam eden bir özellik kazanmasıdır."

MAKRO VE MİKRO REFORMLAR DEVAM EDECEK

         

Özellikle makro ve mikro reformların devam edeceğinin altını çizen  Başbakan Yardımcısı, “İkincisi özel sektör odaklı  kamu politikalarını daha etkin şekilde kurgulayacağız ve uygulamaya  koyacağız. Son olarak da teknoloji ve yetkinlik geliştirme  projelerine hem sektör hem bölge düzeyinde ağırlık vereceğiz” şeklinde  konuştu. Bakanlığına verilen görevin, “eylem planının hazırlanması, izlenmesi,  koordinasyonu ve sonuçlarının da hükümete raporlanmasının nasıl bir  yöntemle oluşturulacağı” olduğunu ifade eden Ekren, temel sekreterya ve  hizmetlerin DPT eliyle yürütüleceği ve izleneceğini bildirdi.

        

3 AYLIK ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULACAK

         

Yıl sonuna kadar, üç aylık dönem için 'acil eylem planı'  oluşturulacağını açıklayan Başbakan Yardımcısı Ekren, bunun 2008-20012  için hükümet programında yer alanlardan oluşan bir eylem planı olduğunu  söyledi. Kalkınm planı ve AB uyum programında taahhüt edilen reformların devam  ettiğini, bunlarla birlikte hükümet programının bunun daha  zenginleştirilmiş ve bir adım daha ileri götürülmüş bir hal ifade  ettiğini vurgulayan Ekren, öncelikli reformların sorulması üzerine,  temel konulardan bir tanesinin Sosyal Güvenlik Yasası olduğunu bildirdi.

SOSYAL GÜVENLİK YASASI

        

Ekren, bu yasayla ilgili muhtemelen son düzenlemelerin, rötuşların  yapılacağını ve ardından sürecin önümüzdeki günlerde meclisin gündemine  uygun olarak kaldığı yerden devam edeceğini bildirdi. Enerji konusunda yarın yapılacak toplantının, enerji stratejisi ve arz  güvenliğiyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının kendilerine  vereceği brifingten ibaret olduğunu kaydeden Bakan Ekren, “sayın  bakandan alacağımız bilgiyle bir strateji oluşturup, arz güvenliği  konusunda genel kanaatleri aldıktan sonra bir yol haritası  belirlenecek” dedi.

Özel sektörle koordinasyona önem verdiklerini belirten Bakan Ekren,  ekonomik sosyal konsey ile diğer konsey ve kurulların, zamanı geldiğinde  kuruluş amaçlarına uygun rol ve fonksiyon görmeleri konusunda gerekli  tedbirleri alacaklarını ve inisiyatifleri kulanacaklarını anlattı.

İŞSİZLİK ORANI

        

Geçmiş dönemdeki makroekonomik performansa bakıldığında önemli  gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan Ekren, işsizlik konusunda ise  performansın diğerleri kadar iyi olmadığını ama yine de işsizlik  oranında azalma olduğunu söyledi. Yeni dönemde işsizlik konusunun, özellikle bir bakanın faaliyet alanına  dahil edildiğini ve koordinasyonu de kendisinin yapacağını kaydeden  Bakan Ekren, işsizliğin makul seviyelere çekilmesi yönünde nasıl katkı  sağlanacağını, yapacakları ilk koordinasyon toplantısından sonra  detaylandıracaklarını vurguladı.

Ekren, işsizlik fonunun kullanım amacına uygun hem işsizlerin kullanım  oranını artırmayı, hem benzer şekilde istihdamı artıracak yeni bir  açılıma imkan verip vermeyeceğini değerlendirip uygulamaya koyacaklarını  da sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? #128204 Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title