Haberler

"Hükümet Süreci Heba Ederse Ne Olur?"

Güncelleme:

BDP'nin bu haftaki grup toplantısında kürsüye çıkan Genel Başkan Selahattin Demirtaş adeta meydan okudu.

Türkiye'nin referanduma gidebileceğinin altını çizen Demirtaş partilerin reform paketlerini gündeme alabileceğini ve BDP'nin de bu konuya destek vereceğini söyledi.

Çözüm süreci ile ilgili de konuşan Demirtaş, '' Hükümet süreci heba ederse ne olur diyorlar. Bunu hükümetin düşünmesi gerekir. Elimizdeki imkanlarla mücadelemizi en üst noktaya taşıyabiliriz. Biz hükümet karşısında boynu bükük değiliz. Doğru örgütlenirsek gerisini hükümet düşünsün. Nasıl yaygara kopacağını hükümet görecektir. Kendileri bilir. Hükümet ketum davranacaksa kendi kaybeder.'' dedi.

Seçim konusuna da vurgu yapan Demirtaş, ''Hiçbir siyasetçi sandıktan korkmaz. İstiyorsanız sabah öğlen akşam seçim yapalım. Bu ay önümüzdeki ay ne zaman istiyorsanız seçime hazırız. Seçimi tartışacaksak önce seçim sisteminin masaya yatırılması lazım.Sandık tartışmaları yapılırken üç parti kendi arasında her şeyi paylaşıp ülke kendilerinin malı gibi yiyip içmelerine göz yummuyacağız.'' dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş BDP grup toplantısında konuştu. İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

Türkiye'nin gündeminde yeni anayasa çalışmaları var. Başkanlık yarıbaşkanlık iki sandık üç sandık meseleleri var. Başbakan'ın ABD'den gündemi değiştirme hamlesi nedeniyle Türkiye kaç sandık olacağını tartışıyor.

ZATEN KENAN EVREN YAPMIŞ NEDEN YENİSİNİ TARTIŞIYORUZ?

Yaklaşık 1.5 yıldır anayasa uzlaşma komisyonu 4 partinin önerilerini biraraya getiriyor. Ortaklaşılan maddeler havuza toplanıyordu. Dört partinin uzlaştığı madde yüzde 25'i. Bizim anaysa taslağımız halka sunuldu.

Bakın 3 parti AKP, CHP, MHP sanki uzlaşmayan diğer partiler gibi buradan uzlaşma çıkmaz havası yaratıyorlar. Darbe anayasasının ruhundan kopmadan bir anaysaya olmayacaksa biz neyi tartışıyoruz. Zaten Kenan Evren en mükemmelini yapmış. Çok seviyorsanız onu halk onayına sunun.

BUNU HAZMEDEMİYORSANIZ...

Uzlaşma komisyonun da neyin uzlaşmasını arıyorsunuz. Dayatmadan vazgeçilmesi lazım. Türkiye toplumu tek ırk, toplum, dilden oluşan tpplum değildir.

Demokrasi anlayışınız bunu hazmetme konusunda kıtsa yeni anayasa uzlaşma komisyonunda ne işiniz var. Aynı önerileri tekrar sunmanın anlamı yok. Anaysının yeniden inşa edilmesi gerekir.

Anaysal reform ve yeni değişiklik tartışması olacaksa biz bundan kaçmayacazğız. AKP'nin başkanlık sisteminden vazgeçmesi gerekir. Belki yeterince kapsamlı olmayabilir ama reform paketi üstünde çalışma yürütülebilir.

Türkiye referanduma gidebilir. Anaysal reform paketini partiler gündemine alabilir. Biz BDP olarak buna hayır demeyeceğiz.

Anayasal reform paketini yapmak için bile yol temizleme ihtiyacımız var. Anaysal reform paketinden önce demokrasi paketine ihtiyaç var.

BİZ SEÇİME HAZIRIZ

Hiçbir siyasetçi sandıktan korkmaz. İstiyorsanız sabah öğlen akşam seçim yapalım. Bu ay önümüzdeki ay ne zaman istiyorsanız seçime hazırız. Ama seçim için demokratik ortam şarttır.

Biz engelleri aşarak buraya geldik. Yüzde 10 seçim barajı dururken, aday belirleme sisteminde her şeyin parti genel başkanının iki dudağı arasında rehin tutuluyorken bu sistemin demokratik yarışa dönüşmeye imkanı yoktur.

Bizim seçmenimizin verdiği vergiler AKP, CHP ve MHP'nin kasasına gidiyor. Bunun adı demokratik seçim oluyor. Kendileri para içinde yüzerken bloğumuz binbir güçlükle seçim faaliyeti yürütüyor.

Seçimi tartışacaksak önce seçim sisteminin masaya yatırılması lazım.Sandık tartışmaları yapılırken üç parti kendi arasında her şeyi paylaşıp ülke kendilerinin malı gibi yiyip içmelerine göz yummuyacağız.

DEMOKRASİ İÇİN NE BEKLİYORSUNUZ?

PKK sınır dışına çıkıyor Türkiye savaştan arınıyorsa artık kimsenin elinde bahanesi yok. Demokrasi için daha ne bekliyorsunuz? Hükümet muhalefetin üstüne şart koşuyor.

Toplumun her kesimi barış sürecinden heyecanla bahsederken şimdi geçiçi barışı kalıcı barışa dönüştürmenin demokratikleşme olduğunu bilmiyor mu hükümet? AKP'ye inanarak bu sürece girmedik. Demokratik mücadeleyi yürüteceğiz dedik.

HÜKÜMET SÜRECİ HEBA EDERSE NE OLUR?

Hükümet süreci heba ederse ne olur diyorlar. Bunu hükümet düşünmesi gerekir. Elimizdeki imkanlarla mücadelemizi en üst noktaya taşıyabiliriz. Bir hükümet karşısında boynu bükük değiliz.

Doğru örgütlenirsek gerisini hükümet düşünsün. Nasıl yaygara kopacağını hükümet görecektir. Hükümet tedbir almak isteyecektir. Hükümet reform sürecini başlatmalıdır.

Bu onların sorundur. Kendileri bilir. Türkiye'de halklar kazanacaktır. AKP bu süreçten kazançlı çıkmak istiyorsa kendileri karar verecektir.

Türkiye'nin geleceğini tartışıyoruz. Hükümet ketum davranacaksa kendi kaybeder.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMLER DERHAL KALDIRILMALIDIR

Bu özel mahkemelerin kimi hükümete kimi cemaate yakın. Siyasetçilerin siyasetçileri yargıladığı nerede görülmüş. Sıkı yönetim mahkemleri özel mahkemelerden daha iyiydi.

Diyarbakır'da KCK davasında 60'dan arkadaşımız örgüt üyeliğinden yargılanıyor. Ceza uygulanma yatacakları 4 yıl. Ama hala tahliye etmiyor. Açık açık suç işliyor savcılar, yargıçlar. Bu mahkemenin hangi kitabına güveneceksiniz. Bu yargıçların yargılanması lazım. Özel yetkili mahkemelerin fesh edilmesi lazım

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Selahattin Demirtaş Kenan Evren Türkiye Barış Süreci Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title