Haberler

Hükümet Sözcüsü Çiçek: "Siyasi Partilerin Dernekler Kadar Teminatı Yok" (3/son)

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Türkiye'de Kabul Etmek Gerekir Ki Bugün Siyasi Partilerin Dernekler Kadar, Meslek Kuruluşları, Odalar Kadar Teminatı Yoktur" Diye Konuştu.

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Türkiye'de kabul etmek gerekir ki bugün siyasi partilerin dernekler kadar, meslek kuruluşları, odalar kadar teminatı yoktur" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, işkenceyi önlemek için ihtiyari protokol imzalarının tamamlanmasının ve Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın yapısını değiştirecek yasa tasarısının "Demokratik açılım" çerçevesinde gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

"İnsan Hakları Başkanlığının yapısını değiştirip daha çok katılımı sağlayacak ve daha özerk hale gelmesini mümkün kılacak bir çalışmayı biz zaten yaptık. O çalışmanın Avrupa uygulamalarına da bakarak ufak tefek eksikliği varsa bunu ya komisyonda tamamlamamız lazım ya burada tamamlamak gerekir. Onun için istedik ki biz buradan olabildiğince bu yasa tasarısını eksiksiz göndermeye çalışalım. Ayrıca bir yasa tasarısı üzerinde daha çalışmak gerekiyor. İnsan Hakları Başkanlığından ayrı Ayrımcılığın Önlenmesiyle İlgili Bir Komisyon kurulması gerekiyor. Yani günümüz dünyasında insan haklarıyla ilgili kurum ve kuruluşların olabildiğince özerk ve kamu denetimine açık olmasını faydalı olduğu gibi bir kanaat var dünyada. Dolayısıyla Türkiye de demokratik standartları yükseltirken buna dikkat etmeye çalışıyor. Başbakanlığa bağlı bir İnsan Hakları Başkanlığı var ama kadro itibariyle de yaptığı çalışmalar itibariyle de bu ihtiyacı tamamen karşılamadığı için orada daha özerk bir yapıya ihtiyaç var."

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve Ayrımcılığın Önlenmesiyle ilgili tasarı taslaklarının TBMM'ye eş zamanlı gönderilmelerinde fayda bulunduğunu da kaydederek, "Aksi halde, görev geçişleri olabilir. Bir yasayı çıkarırsınız sonra çıkardığınız yasa ile onun irtibatını sağlamak geriye dönmek anlamına geleceği için belki bir süre gecikmiş olacak, ama ikisinin eş zamanlı olmasında ben şahsen fayda görüyorum, ama netice itibariyle bir kararımız var bunu Parlamento'da görüşmeler sırasında açıklamış olacağız" diye konuştu. Ayrımcılığı Önleme Komisyonu'nun niteliklerine yönelik bir başka soruya ise Çiçek şu yanıtı verdi:

"Özü itibariyle bu tip komisyonların özerk olması gerekiyor. Verdikleri kararlar, yaptıkları işlerde siyasi iktidarla ilintili olursa, veya onun nüfuzu altında bu görevleri yapıyorsa o zaman bu kurulların, kurumların düzenledikleri raporlar çok fazla güven vermiyor. Bu kurumların çok fazla da itibarı olmuyor. Bu manada, onun için İnsan Hakları Başkanlığındaki düzenleme de bu sebepten kaynaklanıyor. Geri kalanı bu özerkliği temin edecek ve hakikaten objektif inceleme yapmasına, rapor düzenlemesine, konuyu gündeme getirmesine imkan verecek bir yapıda olması gerekiyor. Temel ilkeler bunlar. Geri kalanları şekli düzenlemeler olur. Bu hedefe varabilmek açısından. Biz bunun kararını verdik. Bu nitelikleri de taşıyor. Ancak son bir değerlendirme daha da yapıp AB uygulamalarına da bakıp, onu gönderebilecek hale geldik. Ancak şimdi ayrımcılığın önlenmesiyle ilgili de bir özerk komisyona ihtiyaç var."

"Siyasi Partiler Yasası'nda özellikle Türkçe dışında belli bölgelerde propaganda yapılmasıyla ilgili de bir düzenleme olacaktı. Bu düzenleme ne zaman gelir?" şeklindeki soru karşısında Çiçek şunları kaydetti:

"Onunla ilgili olarak konuşmaları takip edebildiyseniz, bir kısım tedbirler var ki kısa vadeli. Bunlar daha çok idari tedbirler. Bir yasal düzenlemeyi gerektirmiyor. Yasal düzenlemeyi gerektirenler daha çok orta vadelidir. Siyasi Partiler Kanunu'nda önemli değişikliklerin yapılması gerektiği ortada, ama çok köklü bir Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik Anayasa ile bağlantılıdır. Bunu herkesin iyi bilmesi lazım. Anayasa ile siyasi partiler yasasındaki ilişkiler tam kurulamadan 'işte Hükümet siyasi partiler yasası getirdi getirmedi' tarzında tartışmalar oluyor. Gerçekten, Türkiye'de siyasi partilerin yeteri kadar teminatı yok. Dernekler, siyasi partilerden daha teminatlıdır. Diyelim ki bir asılsız iddia, bir haksız itham, karşısında hemencecik parti kapatmayla ilgili mekanizmalar harekete geçebilecekse, o takdirde Türkiye'de siyasi istikrarı nasıl sağlayacaksınız? O zaman biz bunları temenni etmiyoruz, ancak bunların hepsi yazılıyor, çiziliyor, o takdirde Türkiye'de siyasi istikrarı nasıl sağlayacaksınız? Yani resmi makamlardan bırakın net açıklamaları muğlak dahi olsa doğrudan veya atfen bu bile faizleri bir puan yükseltse borsada 1-2 puan düşüş olsa Türkiye'de zaten hassas dengeler üzerinde ekonomi geçmişten beri gidiyor. Bunun beraberinde getireceği kayıpların haddi hesabı yoktur. Bunun parasal olarak hesabını yapmak dahi mümkün değildir. Bunun için gerçekten kabul etmek gerekir ki bugün siyasi partilerin, dernekler kadar, meslek kuruluşları, odalar kadar teminatı yoktur. Bu Siyasi Partiler Kanununda köklü bir değişikliği gerektiriyor. Buna karşılık da bu standartta bir değişiklik, o zaman da Anayasa'nın ilgili maddelerini 68 ve 69. maddelerini yeni baştan ele almak gerekecektir. Bu ayrı bir değerlendirme konusu. Bizim kısa vadede söylediğimiz şey, zaten fiilen o noktaya gelindi."

-"PARTİ KAPATMALAR BORSAYI ETKİLİYOR"-

Bir gazetecinin "Parti kapatmaların ülkeyi olumsuz yönde etkilediğinden bahsettiniz. Faizleri yükselttiğinden bahsettiniz. Bundan hareketle AK Parti aleyhine açılmış veya açılacak bir davadan söz ediliyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki sorusu üzerine Çiçek şunları söyledi:

"Her sözün, özellikle kamuda görev yapan insanlara atfen yazılan, çizilen doğrudan veya dolaylı söylenen her şey Türkiye'de en evvel faizlere, Borsa'ya, Türkiye ile ilgili karar verecek olanlara, yatırım yapacak olanlara, olumsuz tesir icra eder. Onun için siyasi istikrar dediğimiz şey biraz da bu alanlardaki istikrardır.

Değilse biz bu türlü aslı olmayan... Şimdi sorumsuzca biri parti kapatmayla ilgili dava açacak. Neye göre? Benim tahminim öyle. Sizin tahmininizin vatandaşa neye mal olduğunu herkesin hesap etmesi lazım. O zaman sayısal istikrar oluyor, siyasal istikrar olmuyor.

O zaman bu memlekette neye göre iş yapılacak, nasıl iş yapılacak? Onun için herkesin söylediği sözün farkında olması gerekir. Bizim temennimiz böyle bir şeyin olmadığıdır. Demin söyledim gündeme gelen konularla bağlantılı ise talep eden yargı mensubu, dinlemeye konu olan da yargı mensubudur.

Onun dışında bir değerlendirme yapıldığı takdirde bunu tartışma konusu yapacaktır. İşte öyle söyleniyor diye başlanır, bu işleri yapacak kurumları da zan altında bırakmış oluruz. Onun için bunları hiç konuşmamak gerekir diye düşünüyorum."

"Demokratik açılım" konusunda bir takvimin belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine Çiçek şunalrı ifade etti:

"Biz bakanlar olarak zaten Türkiye'nin çeşitli yerlerine devamlı gidiyoruz. Belli aralıklarla da arkadaşlarımız Hükümet politikaları ve uygulamalarıyla ilgili gittikleri yerlerden, vatandaşlarımızdan, meslek örgütlerinden, ziyaret ettiği kişi ve kuruluşlardan ve tabiatıyla da resmi makamlardan bilgiler alıyor. Yani bizim Ankara'da aldığımız kararların taşraya yansıması nedir, uygulamalarda eksik var mı, aksaklık var mı, bu kararla tam olarak oraya yansıyor mu yansımıyor mu, bunların belirli aralıklarla Bakanlar Kurulu'nda değerlendirmesini yapıyoruz. Aksayan yönler varsa onları gidermeye çalışıyoruz. Tabiatıyla bu hafta sonu bir çok arkadaşımız Türkiye'nin muhtelif yerlerine gitmiştir. Gündemdeki konu, 'Türkiye'nin Milli Birlik, Beraberlik, Kardeşlik Projesi', 'Demokratik Açılım' ile ilgili olarak da bir çok toplantıya katılmışlardır. Gelen arkadaşlarımızın izlenimi olumlu yöndedir. Meclis'te yapılan tartışmalar faydalı olmuştur.

Gerçekten de biz Türkiye'nin her meselesini en evvel TBMM'de konuşabilmeliyiz, konuşmalıyız. Bunu da sükunet içerisinde konuşmalıyız. O takdirde taşlar daha yerli yerine oturacaktır, değerlendirmeler daha sağlıklı olacaktır. Birinci elden bilgi alma ve değerlendirme imkanı olacaktır. Meclis'in geçen hafta yaptığı mesai bu anlamda fevkalade önemlidir. Türkiye sorunlarını da bu yöntemle çözecektir, böyle çözecektir. Olması gereken de budur. Arkadaşlarımızın bu konudaki kanaati, intibaları olumludur. Bu çalışmalar devam edecek. Sadece bir haftaya mahsus değil. Her hafta sonu hepimiz ya birlikte veya ayrı ayrı bir çok yere gidiyoruz. Bu konular vatandaşın da gündeminde olduğu sürece bu konuları konuşmaya devam edeceğiz.(ANKA/SON)

(ÖÜ/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title