Haberler

Hükümet "Nitelikli Eleman" Yetiştirmek İçin Düğmeye Bastı

İşsizliği Önlemek İçin Yeni Formüller Hazırlayan Hükümet, Diğer Yandan da 'Nitelikli Eleman Bulamıyoruz' Diye Feryat Eden İşletmelerin 'Ara Eleman' Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti. Yurt Genelinde Açılan Kurslar Denetim Altına Alınarak, Sadece Sektörlerin İhtiyaç Duyduğu Alanlarla İlgili Kurslara İzin Verilecek.

İşsizliği önlemek için yeni formüller hazırlayan hükümet, diğer yandan da 'nitelikli eleman bulamıyoruz' diye feryat eden işletmelerin 'ara eleman' sorununu çözmek için harekete geçti. Yurt genelinde açılan kurslar denetim altına alınarak, sadece sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanlarla ilgili kurslara izin verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa'dan gelen Artvinli Sanayici ve İşadamları Derneği (ARSİYAD) üyelerini makamında kabul etti. Bakan Çelik, işsizliği çözmenin yanı sıra nitelikli insan gücü yetiştirmek için hazırladıkları programı anlattı. Nitelikli eleman yetiştirmek için 230 milyon YTL harcayacaklarını belirten Bakan Çelik, "Herkes kafasına göre, istediği kursu açsın, yok öyle bir şey. Oluşturacağımız istihdam kurulları bölgenin ihtiyacına göre kurs açacak. Mesela Bursa'ya otomotiv,

tekstil gibi ihtiyaç olan ara elemanları yetiştirmek için kurs açacağız. Yoksa belediye, Milli Eğitim Müdürü, Çıraklık Okulu 'Ben şu kursu açacağım' diyememeli. Artık böyle rastgele kurslar açılmayacak. İstihdam kurulları sürekli piyasa araştırması yapacaklar, hangi iş kolunda hangi işe eleman lazım tespit edecekler. İşsizlik oranı da bu şekilde düşecektir" dedi.

Sanayi sektörünün ara eleman sıkıntısı çektiğini belirten Bakan Çelik, "Meslek liselerinin bir kısmı yüzünden ara eleman yetiştiren meslek liselerini mahvettik. Bir bölümüne karşı çıkıyorsunuz, diğer piyasanın beyni olan ve teknik ara eleman yetiştiren meslek okullarını yok ediyorsunuz. Bu olacak iş değil, bugün sanayinin istediği teknik ara eleman sıkıntısını sanayici çekiyor. Bu olay işsizliği de artırıyor. Meslek liselerinin tartışıldığı bu ortam büyük zarar vermiştir. Ülkeyi bağnazlıklardan, ön

yargılardan kurtarmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

İşsizliğin çeşitli yorumları ve tanımları olduğunu ifade eden Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜİK'in açıkladığı oranlara göre, öyle iş arayan insanımız var ki. 2 milyon; bunun 1 milyonu hiç iş aramıyor. Kendisini kenara çekmiş, aileden geliri var, kira geliri, vesaire geliri var. 601 bininin ümidi kırık, umudunu kesmiş bir köşede oturuyor. Ama bunun dışında 2 milyon 400 bin kişi var ki her gün iş arıyor, sabah akşam oraya buraya dilekçe veriyor. Asıl işsiz rakam bu. Şu anda 23 milyon 400 bin insan piyasada çalışıyor. 11.5 milyonu kayıt dışı çalışıyor. Oran yüzde 48. Bu korkunç bir rakam. Aktüel

açıdan baktığında 2 çalışana bir emekli denk geliyor. Bu 11.5 milyonu kayıt içine alsak 3 çalışana bir emekli oluyor, sistem rahatlıyor. Gerek Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nda, gerekse İstihdam Paketi'nde kayıt dışılıkla mücadele edecek bütün tedbirler alınıyor. Bu gerçekçi adımları atmak gerekiyor. Çünkü bu ülkede sen ben kavgası yüzünden götüren götürdü ve sistem çöktü, memleket bu hale geldi. Ben bu riskleri göze aldım ve yapacağız."

Bursa'ya 2008 yılında yapılacak olan en önemli yatırımın sağlık kompleksi olduğunu anlatan Bakan Çelik, iki yerde araştırma yaptıklarını söyledi. Yıldırım Samanlı'da veya Tarım İl Müdürlüğü'nün bulunduğu yerde incelemelerin sürdüğünü ifade eden Çelik, "Yer konusunda karar verilir verilmez inşaat başlayacak. Yine Bursa'nın en önemli yatırımı olacak olan Demiryolu Projesi ise 2009 yılında hayata geçirilecek ve Bursa'nın ulaşımı tamamlanmış olacak. Demiryolu Projesi'ne önem veriyoruz. Karayolunda ve

havayolunda Bursa'da çok büyük mesafe kattettik. Bursa'dan Erzurum ve Trabzon'a uçak seferlerini başlattık ve diğer illerimiz için çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

ARSİYAD Genel Başkanı Dr. Nazım Serhatlı, ziyarette Bakan Faruk Çelik'e Bursa'ya yaptığı yatırım ve hizmetlerinden dolayı bir plaket verdi.

(YZE-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title