Haberler

Hükümet, İş Dünyasının Kredi Sorununu Çözüp Rahat Bir Nefes Aldırdı

Güncelleme:

Hükümet, bankalarla şirketler arasındaki kredi krizini çözerek iki kesime de rahat nefes aldırdı. Karara göre, bankalar kredi musluklarını açık tutacak, kredileri geri çağırmayacak.

Hükümet ve Türkiye Bankalar Birliği, bankalarla şirketler arasındaki 'kredi krizi'ne el koydu. Dövizdeki aşırı oynaklık gerekçesiyle bankalar kredileri geri çağırmaya, faiz hadlerini yükseltmeye, ek teminat istemeye başlayıp yeni kredi açmayı da askıya alınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği ortak bir çalışmaya imza atarak, bu gidişata 'dur' dedi.

Bankalar son dönemde kur artışı nedeniyle şirket bilançolarında bozulma olduğu, çeklerin karşılıksız çıktığı, senetlerin protesto edildiği gerekçesiyle kredi konusunda firmaları sıkıştırıyordu.

Şirketlerin, "Bankalar fırsatçılık yapıyor, bu süreci ranta çevirmek istiyor" isyanına sessiz kalmayan hükümet ve birlik, bankalara, "Kredi musluklarını açık tutacaksınız" tavsiyesinde bulundu.

YERLİ YATIRIMCI UNUTULMADI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, dünya çapında 6 bin yabancı yatırımcıya telekonferans ile güven mesajı vermesinin hemen ardından, yerli yatırımcıları da rahatlatacak kredi kararı açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, açıklanan tedbirlerin, Türkiye Bankalar Birliği'yle belirlendiğini ve her bir firmanın durumunun ayrı ayrı özenle değerlendirilerek, karşılıklı iyi niyet esasına dayalı olarak alındığını ifade etti.

BANKALAR KREDİLERİ GERİ ÇAĞIRMAYA BAŞLAMIŞTI

Döviz kurundaki aşırı oynaklık nedeniyle bankalar, şirketlere kullandırdıkları kredilerde bozulma riskinin önüne geçmek amacıyla bir dizi tedbiri devreye sokmuş, bu çerçevede yeni kredi kullandırmada nazlanmaya, geri ödemesi devam eden krediler için ek teminat istemeye ve hatta kredileri geri çağırmaya başlamıştı.

NAKİT AKIŞI BOZULDU

Kredi musluklarının kapanmasıyla nakit akışı bozulan ve kontratlarını yerine getirememe, ödemelerini zamanında yapamama riskiyle karşı karşıya kalan şirketler, şikayetlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Bankalar Birliği'ne bildirmeye başlamıştı.

BAKANLIK DURUMA EL KOYDU

Sıkıntı daha fazla büyümeden Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği duruma el koydu. Ayrıca dövizdeki oynaklığın başladığı 8 Ağustos'tan itibaren kredi ödemelerindeki gecikme, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler için 'mücbir sebep' şerhi koyarak, firmaların zararlarını telafi yolunu açtı. Mücbir sebep; ölüm, iflas, deprem, sel gibi nedenlerle taahhüdünü yerine getirmeyen şirketlerin borçlarına ödeme kolaylığı sağlıyor.

YENİ KOBİ PAKETİ GELİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOBİ'lerin finansmanı amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve çatısı altındaki odaların işbirliği, özel ve kamu bankalarının gönüllü katılımıyla tabana yaygın yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığını açıkladı. Açıklamada, "Yakın bir zaman içinde başlaması beklenen uygulama hakkında detaylı açıklama ilgili taraflarca kısa bir süre içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi. Piyasalarda istikrarın sağlanması yanında ekonomik faaliyetin sağlıklı sürdürülmesinin desteklenmesini teminen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan önlemlere ilave reel sektör ve bankaların işbirliğinde ek önlemler alındığı belirtildi.

KREDİ ERİŞİMİNE ENGEL YOK

Reel sektöre nefes aldıran kararlar şöyle sıralandı: "Firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecek. Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacak. Yine kur etkisi ile teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecek. 8 Ağustos 2018'den itibaren ekonomik ortam nedeniyle oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi'ne mücbir sebep koduyla bildirilecek. Bu uygulama kredi erişimine engel teşkil etmeyecek."

İŞ DÜNYASINI RAHATLATAN TEDBİRLER

Hazine ve Maliye Bakanlığı, reel sektörün banka kredileri kapsamında bir dizi rahatlatıcı tedbirin devreye alındığını ve kredi kanallarının açık tutulmaya devam edileceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ülkemize karşı başlatılan ekonomik saldırıların etkilerini kırmak ve ekonomimizi daha güçlü temellere kavuşturmak amacıyla başlattığımız politikalarımızı sürdürürken, kurdaki yükseliş sonrası bankalarımızı ve reel sektörümüzü rahatlatmak için devreye aldığımız aksiyon planımızı uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda özellikle reel sektörün banka kredileri kapsamında bir dizi rahatlatıcı tedbiri devreye alıyoruz" denildi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Hükümet Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title