Haberler

Hükümet Bono Vergisinde Geri Adım Attı

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, bonozedelere ödeme yapılmasına yönelik tasarıda yer alan yüzde 15 faiz vergisi alınmasına yönelik maddede değişikliğe gideceklerini söyledi. Şener, "Şu anki mevcut sisteme göre özel ilave vergi tahsil edilmemeli" dedi.

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada bonozedelerin tepki gösterdiği yüzde 15 faiz vergisi konusunda çalışma başlattıklarını, Meclis Genel Kurul görüşmeleri sırasında da değişikliğe gideceklerini söyledi. Şener, bonozedelerin bugüne kadar gelen faiz tutarlarını alacaklarını belirterek, bunun başlangıç tarihine de Bakanlar Kurulu'nun karar vereceğini kaydetti. Şener, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarıda yeralan yüzde 15 stopaj vergisinde "hakkaniyet olup olmadığına" yönelik sorularla karşılaştığını kaydederek, "Görüşmelerde de bu madde üzerinde bazı müzakereler oldu. Vergi kanunlarımız sıkça değiştiği için alacaklıların parayı yatırdıkları 2003'ten önceki tarihe rast geldiğinden bu konu ciddiyetle incelenmeli. Şu anki mevcut sisteme göre özel ilave vergi tahsil edilmemeli" değerlendirmesini yaptı.

"ANAPARAYA VERGİ UYGULANMAZ"

Anaparaya vergi uygulanamayacağını anlatan Bakan Şener, "Vatandaşın yatırdığı para geliri ifade etmediğinden vergi dışında. Bu para üzerine hesaplanan faiz dönem içinde elde edilmiş gelir sayıldığından diğer vatandaşlarımız gibi bununda vergisinin ödenmesi gerekir. Özel bir düzenleme yapılmış. Sistemin bütünü ile ilgili değil. Bono mevduat değil. Bu konuda tekrar bir çalışma yapacağız. Genel Kurul'da gereken düzeltme yapılacak" diye konuştu.

OFF-SHORE ÖDEMESİ YOK

Bakan Şener, off-shore hesapları için ödeme yapılmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Birçok banka fona devredildi. Hiçbirinde ödenmedi. Mevduata dönenlerle ilgili 3 Temmuz 2003'te bankanın yetkisi iptal edildikten sonra yasal düzenleme yapıldı. Orada mevduatların ödenmesi vardı. Off-shore ödenmesi yoktu" değerlendirmesini yaptı.

KEY YASASI GENEL KURUL'A GELİYOR

Konut Edindirme Yardımı hesaplarının ödenmesine ilişkin tasarının komisyondan geçtiğini anımsatan Bakan Şener, tasarının seçimlerden önce yasalaşacağını söyledi. Ancak, ödemelerin seçimden önce yetişmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Bakan Şener, şunları söyledi:

"Tasarı Genel Kurul gündeminde. Ödemeyle ilgili düzenleme oluşturulacak. Hemen çıkması hemen ödemeye imkan sağlamıyor. Hesaplar çok eski. Şahıs bazında tek tek tespiti, miktar olarak belirlenmesinde zorluklar vardır. Yasa çıktıktan en az 3-5 ay idari çalışmaya ihtiyaç var. KEY yasasını seçimden önce çıkarıyorlar. 300-400 milyon civarında."

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title