Haberler

HSYK-Adalet Bakanlığı Kavgasına Danıştayda Katıldı

Danıştay Başkanlığı, Yargıtay ve Danıştay'ın Boş Üyeliklerine Yapılacak Seçimler Nedeniyle Yaşanan Tartışmalarla İlgili Sert Bir Açıklama Yaptı.

Danıştay Başkanlığı, Yargıtay ve Danıştay'ın boş üyeliklerine yapılacak seçimler nedeniyle yaşanan tartışmalarla ilgili sert bir açıklama yaptı. Danıştay, yaşanan sorunların yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ile bağdaşmadığını belirterek, "Yüksek Mahkemelere, üye seçimi önemli, hassas ve acil bir konudur. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, saygınlığına uygun olarak bu görevini yerine getirme süreci çeşitli gerekçe ve mazeretlere dayalı olarak uzatılmamalıdır" uyarısını yaptı.

Açıklamada, HSYK'nın kamuoyu önünde daha fazla tartışma konusu yapılmasına müsaade edilmemesi istendi. Danıştay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yüksek yargıdaki boş üyeliklere üye seçimi konusunda cereyan eden olayları ve yapılan açıklamaların yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi bağlamında dikkatle izlendiği vurgulandı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) oluşum biçimi, görevi, yüksek yargı organlarına üye seçme yetkisi ve kararlarının yargı denetimi dışında bırakılması konularında Danıştay olarak getirdikleri eleştiri ve önerilerin en yetkili ağızlardan ısrarla yinelendiğine işaret edilen açıklamada, bu konuda Anayasal ve yasal değişiklikler yapılmasının zorunluluğunun sürekli vurgulandığı kaydedildi. Yüksek yargı organlarına üye seçimi konusunda ortaya çıkan ve HSYK'nın oluşum ve işleyiş şeklinden kaynaklanan sorunların, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesiyle bağdaşmadığına vurgu yapılan açıklamada, "Yüksek mahkemelere üye seçimi önemli, hassas ve acil bir konudur. Yüksek Kurul'un saygınlığına uygun olarak bu görevini yerine getirme süreci çeşitli gerekçe ve mazeretlere dayalı olarak uzatılmamalıdır. Üye seçim süreci ile ilgili olarak gerek Danıştay, gerekse Yargıtay Kanunları'nda öngörülen sürelere bağlı kalınmalıdır. Anayasal bir kurum olan HSYK'nın kamuoyu önünde daha fazla tartışma konusu yapılmasına müsaade edilmemeli, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ile ilgili Anayasal kural ve ilkelere özen gösterilerek, yüksek yargı organlarına üye seçimi sorunu en kısa sürede çözüme kavuşturulmalıdır" denildi.

(DA-MAY-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title