Haberler

Hrw'den Esed Rejimine "Kimyasal Silah" Suçlaması

NEW İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye'de rejimin İdlib kentinde son iki aydır sivillere yönelik kimyasal silah kullanmaya devam ettiğini bildirdi.

NEW  İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye'de rejimin İdlib kentinde son iki aydır sivillere yönelik kimyasal silah kullanmaya devam ettiğini bildirdi.

Suriye'deki kimyasal silah saldırılarıyla ilgili bir açıklama yayımlayan HRW, BMGK'nın eylemsiz kaldığı Suriye'de rejimin İdlib'de son iki aydır "toksit kimyasallar" içeren silahlarla sivillere saldırmaya devam ettiğini kaydetti.

HRW'nin BM Temsilcisi Philippe Bolopion, konuyla ilgili açıklamasında, son saldırılardaki kimyasalları inceleme imkanlarının olmadığını ancak kurtarma ekiplerinin ve doktorların son iki ay içindeki saldırılarda klor gazı kullanıldığını rapor ettiklerini belirtti.

Bolopion açıklamasında BMGK'ya çağrıda bulunarak, rejimin BM'nin yasakladığı kimyasal silah kullanımıyla ilgili sorumluluğunu belirlemek üzere derhal bir mekanizma kurulmasını istedi.

BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KYSÖ) bünyesindeki Veri Toplama Misyonu'nun eylül ayındaki raporunda da, Suriye'de klor gazının "sistematik biçimde ve defalarca" kullanıldığı bilgisine yer verilirken, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu'nun raporunda da rejimin saldırılarında klor gazına başvurduğu belirtilmişti.

"BMGK üyeleri salyangoz hızında adım atıyor"

HRW BM Temsilcisi Bolopion açıklamasında BMGK üyelerini gerekli adımları zamanında atmamakla suçlayarak, "Suriye'de sivillerin üzerine toksit kimyasallar yağarken, BMGK üyeleri salyangoz hızında adım atıyor" dedi.

Savaş yasalarının Suriye'de kimyasal silahlarının kullanımını yasakladığını belirten Bolopion, yasaklanan silahların "kasten ve defalarca" kullanılmasının "savaş suçu" olduğunu bildirdi.

BMGK'nın Suriye'deki şiddetin sona erdirilmesi konusunda adım atmada başarısız olurken, "rejimin bir yıldan fazla bir süredir toksit kimyasallar içeren varil bombaları" kullandığını hatırlatan Bolopion, şöyle devam etti:

"Şayet BMGK üyeleri bu saldırılarla ilgili hala kimi suçlayacakları konusunda bir şüphe içindeyseler, bu saldırılarla ilgili sorumluluğun belirlenmesi için derhal bir mekanizma kurmaları gerekiyor ve böylece saldırılardan hesap sorulmasını tartışmaya başlayabilecekler."

2209 sayılı BMGK kararı, varil bombalarında kullanılan klor gazını kimyasal silah olarak kabul edip, yasaklayarak, kullanılmasını suç sayıyor. Esed rejiminin askeri olarak klor gazı kullanması, gerek BMGK'nın 2118 sayılı kararının ve gerekse uluslararası kanunların açıktan ihlali olarak yorumlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Suriye İdlib Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title