Haberler

Hristofyas: Yoğunlaştırılmış Müzakereler Al -Ver Süreci Değil

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, 11 -21 Ocak Tarihleri Arasında Yapılacak Yoğunlaştırılmış Kıbrıs Müzakerelerinin, Bir 'Al -Ver Süreci' Olmayacağını, 'Al Ver Süreci Olabilmesi İçin Kıbrıs Sorununun Tüm Başlıklarının Ele Alınarak Bütünlüklü Bir Görünümün Elde Edilmesi Gerektiğini' Söyledi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 11-21 Ocak tarihleri arasında yapılacak yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakerelerinin, bir ''al-ver süreci'' olmayacağını, ''al ver süreci olabilmesi için Kıbrıs sorununun tüm başlıklarının ele alınarak bütünlüklü bir görünümün elde edilmesi gerektiğini'' söyledi.

Hristofyas, Rum Haravgi gazetesine verdiği demeçte, al-ver sürecinin, her iki tarafın Kıbrıs sorunundaki tezlerine ilişkin bütünlüklü bir imaj oluştuğu zaman işe yarayabileceğini savundu. Hristofyas, ''Henüz Toprak konusuna değinmedik, bugüne kadarki müzakerelerde taraflar arasında büyük görüş ayrılığı olduğu izlenimi olsa da Güvenlik konusuna da derinlemesine girmedik'' diye konuştu.

Vatandaşlık ve Göç konularının, dolayısıyla Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konusunun yakın geçmişteki 3 görüşmede ele alındığı ifade eden Hristofyas, taraflar arasında bu konunun çözümünde de büyük felsefe ayrılığı bulunduğunu belirtti. Hristofyas, ''Görüş ayrılıkları not ediliyor. Ancak Sayın Talat tezinde ısrar ederse, anladığınız üzere çıkmaza gireriz'' dedi.

Hristofyas, bir soruya karşılık, yoğunlaştırılmış müzakerelerin Kıbrıs sorunu müzakerelerinin sonu olmadığını, ayrıca Kıbrıs sorununun Ocak ayında çözülmesinin de mümkün olmadığını belirtti.

Sıkı takvimleri ve hakemliği kabul etmeyeceklerini bir kez daha vurgulayan Hristofyas, Rum iç siyasi dünyasına da, kendisine güven duyması çağrısında bulundu.

Hristofyas, bir soru üzerine, Talat'ın konfederasyon istediğini söylemediğini ifade ederek, Kıbrıs sorununun bazı konularında, ''konfederasyon koktukları için kendilerinin kabul edemeyeceği tezlerin ortaya konduğunun gerçek olduğunu, ancak genel anlamda Talat'ın müzakerelerde ortaya koyduğu anlayışın konfederasyon olmadığını'' söyledi. Hristofyas, Kıbrıs Türk tarafının tüm tezlerinin kabul edilmesi durumunda devletin fonksiyonelliğinde sorunlar yaşanacağını da savundu.

AB Dönem Başkanlığını üstlenen İspanya'ya ilişkin değerlendirmelerde de bulunam Hristofyas, Noel tatilini Güney Kıbrıs'ta geçiren ve Hristofyas'la da görüşen İspanya Başbakanı Jose Zapatero'nun müzakereleri memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, İspanya'nın Güney Kıbrıs'ın tezlerine saygı duyduğunu ve kendilerine yönelik herhangi bir baskı beklemediklerini söyledi.

Hristofyas ayrıca, İspanya'nın Türkiye'nin AB sürecine ilişkin tutumunun; Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği şeklinde olduğunu da savundu.

Hristofyas, yeni yıl nedeniyle yayımladığı mesajda da Kıbrıs sorununda çözüme yakın olunmadığını belirtti.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title