Haberler

Hristofyas: Temkinli İyimseriz

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs Müzakerelerinde Ele Aldıkları Mülkiyet Konusunun Çözümüne Değindi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakerelerinde ele aldıkları mülkiyet konusunun kolay olmayacağının farkında olduklarını belirterek, ''Kıbrıs Türk toplumunun esas olarak iade, tazminat ya da takas arasında karar vermesi için 'yasal sahiplerinin' hakkına saygı göstermesini bekliyoruz'' dedi.

Rum haber ajansına göre, Gürcistan'ın adada görev yapacak ilk büyükelçisi olduğu belirtilen Büyükelçi Vladimir Konstantinidi'nin Hristofyas'a güven mektubu sunmasından sonra Rum lideri, Kıbrıs sorununa değinerek, ''Hedefimiz ülkenin birliğini koruyacak, vatandaşlarının haklarına saygı gösterecek ve etkili bir yönetimi muhafaza edecek bir federal yapı oluşturmaktır'' diye konuştu.

''Çözümün, uluslararası hukuk, BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararları, AB'nin kuruluş prensipleri ve değerleri temelinde olması gerektiğini'' ifade eden Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile devam ettiği müzakerelere ilişkin olarak da, ''Her konuda bir uzlaşmaya ve anlaşmaya varmak için yapay takvimler ve üçüncü bir tarafın hakemliği olmadan kademeli olarak çalışmalıyız' ifadesini kullandı.

Müzakerelerin ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' başlığıyla başladığını hatırlatan Hristofyas, ''Temkinli iyimserliğimizi hala koruyoruz. Bir dizi kilit konuda farklı yaklaşımlar hala mevcut olsa da giderilen bazı uzlaşmazlıkları da göz ardı etmemeliyiz'' dedi.

Şimdi mülkiyet konusuna geçildiğini belirten Rum lideri, bunun kolay bir iş olmayacağının farkında olduklarını, ancak tutumlarının açık olduğunu söyledi.

''(Eski) Mal sahiplerinin mülkiyet hakkının, mülkiyetle ilgili müzakerelerin prensibi olması gerektiğini'' savunan Rum lideri, ''Biz bu prensibi savunuyoruz ve Kıbrıs Türk toplumunun esas olarak iade, tazminat ya da takas arasında karar vermesi için 'yasal' sahiplerinin hakkına saygı göstermesini bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

Hristofyas ayrıca AB'nin Türkiye üzerinde nüfuzunu kullanarak, Güney Kıbrıs'a karşı ''yükümlülüklerini'' yerine getirmesi için baskı uygulamasını beklediklerini de söyledi.

Dimitris Hristofyas, bir AB üye devleti olarak Güney Kıbrıs'ın elinden geldiğince AB-Gürcistan ilişkilerinin gelişmesine yönelik katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Gürcistan Büyükelçisi Vladimir Konstantinidi de ''Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmaya devam ettiğini, ancak Hristofyas'ın başkanlığının başlamasından beri cesaretli adımların atılmasının, soruna sürdürülebilir bir çözüm bulunması güvencesi verdiğini'' kaydetti.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title