Haberler

Hrant Dink Davası'nda Akyürek "Cerrah Evrakı İmha Etmemiz Gerektiğini Söyledi"

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada savunma yapan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, cinayette herhangi bir ihmailinin olmadığını ileri sürerek, İstanbul Emniyet Müdür Celalettin Cerrah'ın, kendisinde Dink'in öldürüleceğine ilişkin istihbarat raporunu yok etmesini istediğini ileri sürdü.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 26. duruşması başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, cinayetin Faili Ogün Samast ve tutuksuz sanık Erhan Tuncel hazır bulundu.

"DİNK AİLESİNİN ACISINI PAYLAŞIYORUM"

Hrant Dink cinayetinde, "Tasarlayarak kasten öldürmek ve örgüt üyeliği" suçundan tutuklanan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek savunma yaptı. Dink ailesinin acısını paylaştığını ifade eden Akyürek, "Ben Trabzon'dan ayrıldıktan sonra maalesef Hrant Dink'e yönelik menfur eylem gerçekleşmiştir. İstihbarat şube kaynaklı eylem bilgisini ilgili makamlara iletmiş biri olarak Dink ailesinin acısını paylaşıyor, sorumluların bulunmasını onlar kadar istiyorum" dedi.

"BU İDDİAYI ORTAYA ATANLARIN DA İNANDIĞINI ZANNETMİYORUM"

Akyürek, "Hrant Dink'i öldürmek için örgüt kurmak suçlaması bana çok ağır geliyor. Hrant Dink'i öldürerek İstanbul istihbarat şube müdürünü değiştirecekmişim. İstihbarat Daire Başkanı olmuş biriyim. İstihbarat şube başkanını değiştirmek için bir insanın öldürülmesini planladığım iddiasını, bu iddiayı ortaya atanların da inandığını zannetmiyorum" diye konuştu.

"ERHAN TUNCEL'İN YARDIMCI İSTİHBARAT ELEMANLIĞI KANUNA UYGUNDU"

Hrant Dink'e yönelik eylemin istihbaratının İstanbul'a bildirildikten sonraki 2,5 aylık süreçte Trabzon il emniyet müdürü olarak görevde olduğunu belirten Akyürek, "O dönem Trabzon istihbarat şube müdürümüz olan Engin Dinç bulunduğumuz aşamada operasyonel bir durumun olmadığı kanaatini belirtmiştir. Trabzon il emniyet müdürlüğünden ayrılmadan önce F3-F4 raporlarının üst yazılarını imzaladım. Operasyon yaptırmadığım doğru değildir. Erhan Tuncel'in yardımcı İstihbarat elemanlığına alınışında ya da çıkartılışında asla ve asla kanunlara uygun olmayan bir davranışım olmamıştır" diye konuştu.

"İSTANBUL EMNİYETİNDE DİNK'E YÖNELİK ÇOK SAYIDA TEHDİT VARDI"

Ogün samast'ın hem ismini hem de Yasin Hayal ile bağlantısını ve Erhan Tuncel ile ilişkisini eylemden sonra yapılan toplantı sırasında öğrendiğini belirten Akyürek, "Biz de sadece Yasin Hayal bilgisi vardı. O da İstanbul Emniyet Müdürlüğü arşivlerinde 11 aydır var olan bilgiydi" dedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Hrant Dink'e yönelik çok sayıda tehdit bilgisine sahip olduğu bilgisini veren Akyürek, "Hrant Dink'e yönelik eylem bilgisi de İstanbul'a iletilmiştir. Buna rağmen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Hrant Dink'i koruma altına almamıştır" dedi.

"CELALATTİN CERRAH EVRAKI İMHA ETMEMİ İSTEDİ"

Daha önceki duruşmalarda dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın cinayetten sonra kendisini telefonla arayarak Dink'e yönelik eylem bilgilerinin yer aldığı belgeleri imha etmesini istediği yönündeki iddialarını tekrarlayan Akyürek, "Celalettin Cerrah ile yaptığımız konuşmayı da hatırlıyorum, bana 'Ramazan, Trabzon İstihbarat Şube'nin gönderdiği bir evrak varmış. 17 Şubat 2006 tarihli bir evrak. Onu imha ediyorsun kardeşim' dedi. İmha etmeyeceğimi söyledim. O da bana bu evrakı imha etmemiz gerektiğini yoksa bu evrakın hepimizi yakacağını söyledi. Ben de Erhan Tuncel'in ifadesine müdahil olmayacağımı, kim suç işlemişse cezasının çekmesini, 11 ay önce ihbar edilmiş bir cianeyette tedbir alınmadığını ifade ettim. Celalettin Cerrah sinirlendi" diye konuştu.

Dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun olayın çözümüne ilişkin yeniden Celalettin Cerrah ile görüşmesini emrettiğini belirten Akyürek, yeniden İstanbul'a giderek Cerrah ile görüştüğünü anlattı. Akyürek, "Ortam oldukça soğuktu. Bakanın emri ile mecburen geldiğimi, imha etmemi istediği evrakı imha etmeyeceğimi söyledim. Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin adaletin tecelli arayışına en büyük destek benim belgeleri ilgili makamlara gönderip imha etmeyişimle olmuştur" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celalettin Cerrah Ramazan Akyürek Hrant Dink Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title