Haberler

Hrant Dink Cinayeti Davası

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 85 sanığın yargılandığı davada, cinayetin faili Ogün Samast'ın Samsun'da gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü emniyet binası içerisinde çekilen görüntüler izletilerek, görüntülere ilişkin jandarma görevlisi tutuklu...

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 85 sanığın yargılandığı davada, cinayetin faili Ogün Samast'ın Samsun'da gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü emniyet binası içerisinde çekilen görüntüler izletilerek, görüntülere ilişkin jandarma görevlisi tutuklu sanıkların ifadeleri alındı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde jandarma görevlileri tutuklu sanıkların ifadeleri alındı.

Tutuklu sanık Birol Ustaoğlu, olay tarihinde Samsun Jandarma İstihbarat Şubesinde görevli olduğunu anlatarak, kendisini arayan sanık Muammer Ay'ın İstanbul'da Hrant Dink'in öldürüldüğünü, katil zanlısının buradan geçebileceğini söylemesi üzerine durumu İl Jandarma Komutanlığına ilettiğini anlattı.

Ustaoğlu, bu sırada İl Jandarma Komutanının yanında Asayiş ve İstihbarat şube müdürünün de bulunduğunu, daha sonra 3 araçla otobüs terminaline geçerek firmalarla irtibat kurduklarını dile getirdi.

Ustaoğlu, terminale gelen Ogün Samast'ı gözaltına alıp Yeşilkent'teki kontrol noktasına götürdüklerini ifade ederek, "Burada Ogün Samast'ı soyarak üst araması yaptık. hava da o zaman soğuk olduğu için Samast üşüyor gibiydi. Ondan sonra parmak izi fotoğraf çekimi ve diğer işlemler yaklaşık 1,5 saat sürdü." diye konuştu.

Burada, Samast'a korkmamasını, sakin olmasını burada kimsenin kendisine bir şey yapmayacağını söylediğini anlatan Ustaoğlu, bu sırada Samast acıktığını söyleyince kendisine tost ve çay söylediklerini aktardı. Ustaoğlu, arama sırasında Samast'ın üzerinden bir Türk bayrağı çıktığını ifade ederek, bayrağı aldıkları sırada Samast'ın "Bayrağımı alırsanız benden bir şey öğrenemezsiniz. Bir şey anlatmam" dediğini öne sürdü.

Bu durumu başsavcıya anlattıklarında başsavcının da bayrağın yanında kalabileceği talimatını verip, "O da bildiklerini tüm ayrıntılarıyla açıklasın" dediğini aktaran Ustaoğlu, bir süre sora geçtikleri çay ocağında Samast'a olayla ilgili sorular sorduğunu anlattı. Ustaoğlu, sohbet ortamında Samast'ın Trabzonlu olduğunu ve amatör olarak futbol oynadığını anlattıktan sonra, "İstanbul'daki malum olayı ben yaptım, o gazeteciyi ben öldürdüm" dediğini ifade ederek, olayı neden gerçekleştirdiğini sorduğunda da sanık Ogün Samast'ın, "O (Hrant Dink) 'Türklerin kanı pistir', dedi" ifadelerini kullandığını öne sürdü.

Sohbet sırasında samimi olduğu arkadaşları Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Abidin Yavuz ve diğer isimleri sorduklarında Samast'ın söz konusu olayı tek başına gerçekleştirdiğini ezberi bir ifadeyle anlattığına vurgu yapan Ustaoğlu, bir süre sonra ifade alınması için odaya kameraların alındığını söyledi.

"Bayrağımı alırsanız bir şey anlatmam"

Ustaoğlu, polis ve jandarma olmak üzere 3 kameranın çekim yaptığını belirterek, Samast'ın "Bayrağı alırsanız bir şey anlatmam" demesi üzerine başsavcının da iyi niyetle zanlının olayı samimi bir şekilde anlatması için bayrağın kalabileceğini söylemesi nedeniyle bu şekilde kamera kaydı aldıklarını öne sürdü.

Samast'ın, kameralar gelince biraz rahatsız olduğunu savunan Ustaoğlu, şunları anlattı:

"Samast, 'Bayrağı çıkartabilir miyim' diye sordu. Ben dışarı çıktım. Müdürüm ve diğer şube müdürleri vardı. Onlar da başsavcının önceki talimatını hatırlatıp izin verdiler. Bu nedenle bayrağı çıkartmasına karar verildi. 'Ogün'e bayrağı çıkartabilirsin ama sorarsak cevap vereceksin' dedim. Odada bir kaç kişi daha vardı. Yüzbaşı Murat Bayrak da cep telefonuyla görüntü çekti. Fotoğraf çekilirken bir ses çıktı. Ogün rahatsız oldu ve bir daha bayrak çıkartmak zorunda kaldık." savunmasında bulundu.

Ustaoğlu, odanın fiziki şartları yüzünden TEMA Vakfı'na ait Atatürk'ün veciz sözü altında zanlının fotoğraflarının çekildiğini anlatarak, "O takvim özel olarak yerleştirilmiş değildir. Yılbaşında emniyet müdürlüğüne bolca gelmiştir. Sanığın kahramanca gösterilmesi şeklinde art niyetimiz yoktu. Maalesef bu olay mevcut başarımızın önüne geçti." ifadelerini kullandı.

Olay nedeniyle bütün Türkiye'nin gözünün Samsun üzerinde olduğunu dile getiren Ustaoğlu, "Herkes zanlının bu olayı neden yaptığını merak ediyordu. Böyle olunca da işler bazen çığırından çıkıyor." dedi.

Ustaoğlu, görüntülerin basına yansıması nedeniyle görevlendirilen müfettişlere ifade verdiğini anlatarak, "Müfettişler ifademi alırken bana izletilen görüntünün aynısını televizyondan izledim." diye konuştu.

"Göz göze gelince cesaret edemedim"

Samast'ın ifadesinde, olay öncesi Hrant Dink'le göz göze geldiğini ve Dink'in kendisinden biraz şüphelendiğini anlattığına dikkati çeken Ustaoğlu, "Samast, ifadesi sırasında, "Dink'le göz göze geldiğim için ilk başta cesaret edemedim. Bankaya girip biraz bekledikten sonra çıktı. Ben de burada silahla ateş edip kaçtım' dedi." ifadesini kullandı.

Duruşmada, cinayetin faili tetikçi Ogün Samast'ın Samsun'da 20 Ocak 2007'de gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü Samsun Emniyet Müdürlüğündeki çekilen görüntüler izlettirildi.

Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, söz konusu görüntülerde Samast'a ne izletildiğini sordu. Dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Mu¨du¨rlu¨ğu¨nde görevli tutuklu sanık Birol Ustaoğlu, Samast'a emniyetteki çekilen görüntülerin izletildiğini söylemesi üzerine mahkeme başkanı Horasanlı, "Daha önce fotoğraf demiştin ancak görüntülerde Samast' yaklaşık 2 dakika kadar bir şeyler izliyor. Fotoğraf değil." dedi.

Bunun üzerine sanık Ustaoğlu, "Şunu söylemek istiyorum. Samast'ın görüntülerini onu rahatlatmak için çekildiğini ve bu konuda başsavcılıktan da onay aldık." iddiasında bulundu.

Mahkeme Başkanı Horasan, "Sen istihbaratta görevlisin adli olaylara bakabilir misin? Cinayet işinde nasıl görev aldınız? İfadesini almadan hukuken mümkün değil. 24 saat içerisinde hakim huzuruna çıkarılması gerekirken başka işlemleri neden yaptını ?" sorusuna sanık Ustaoğlu, "Zanlıdan alacağım bilgileri üst makamlara iletmek için yaptım. Biz genelde mülakat yapıyoruz. Samast ile de mülakat yapıldı. Bu görüntülerde o sırada çekilmiştir." cevabını verdi.

-Mahkeme başkanından tepki

Mahkeme Başkanı Horasan, "Ortada rezil ve kepaze görüntüler var. Senin ifade alma yetkin yok. Hukuken de mülakat diye bir şey de yok. Neden böyle bir çaba içine giriyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi. Sanık Ustaoğlu, Samast'ı gözaltına alınışından teslim edilen ana kadar tamamen bilgi almak amacıyla hareket ettiğini öne sürerek, başkaca verecek bir cevabının olmadığını söyledi.

Söz konusu görüntülere ilişkin beyanı sorulan Ogün Samast da çekilen görüntülerde cep telefonu ile sanık Murat Bayrak'ın kendisine cinayet öncesi Şişli'deki görüntülerin izletildiğini ifade ederek, çekilen görüntülerin cep telefonu veya güvelik kamerası kaydı olmadığını aksine özel bir kamera ile çekim olduğunu savundu.

Samast'ın beyanları üzerine tekrar konuşan sanık Birol Ustaoğlu ise Samast'ın ifadelerinin çelişkili olduğunu belirterek, doğru söylemediğini iddia etti.

Olay tarihinde Samsun İl Jandarma Komutanlığı Şube Müdürü olan tutuklu Murat Bayrak ise Ogün Samast'ı rahatlatmak için cep telefonu ile görüntü çektiğini, bunu da 10 yıl önceki idari soruşturmasında ifadesinde söylediğini anlattı.

Duruşmada izletilen videoda ise Ogün Samast'a çektiğini izlettiğini, başka bir görüntü göstermediğini öne süren sanık Bayram, "Bana başka bir yerden görüntü gelme ihtimali yok. Kimseyi tanımıyorum. Ogün Samast'ın ifadesinin tamamı yalandır. Samast iftira atmıştır. Ayrıca FETÖ ile bir irtibatım yok. Halen görevde albay rütbesindeyim. FETÖ'cü olsam açığa alınır veya ihraç olurdum." dedi.

Mahkeme heyeti, sanık savunmalarına ara vererek, duruşmayı 2 Ağustos Çarşamba gününe erteledi.

Kaynak: AA / Güncel

Ogün Samast Hrant Dink Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title