Haberler
BBC

Hong Kong'da eylemciler, ATM ve bankalardan paralarını çekerek Çin'i protesto ediyorlar

Güncelleme:

Hong Kong'ta Çin'e tepki gösteren eylemciler, ATM'lerdeki ve bankalardaki bütün paralarını çekip ABD dolarına çeviriyor. Bankalar, ATM'lerde para bitmesine rağmen nakit ihtiyacını karşılayabileceklerini söyledi.

Hong Kong'ta eylemciler, ATM'lerdeki ve bankalardaki bütün paralarını çekip ABD dolarına çevirerek Çin yönetimini ve Hong Kong lideri Carrie Lam'ı protesto etmeye başladı. Bankalar ise artan nakit talebini karşılamakta zorluk çekmeyeceklerini söyledi.

Eylemciler, hem kendi varlıklarını korumak hem de yarı-özerk adanın bir nakit para kaynağından fazlası olduğunu göstermek amacıyla, bankalar ve ATM'lerden mümkün olduğunca çok para çekip dolar almayı planlıyor.

ATM'LERDE PARANIN KALMADIĞINA FOTOĞRAFLAR GÖRÜLDÜ

Sosyal medya platformu Reddit'in Hong Kong versiyonu olan LIHKG'teki paylaşımlarda, bankalardan çekilen nakit paraları ve artık nakit kalmadığını gösteren ATM'leri gösteren fotoğraflar görüldü.

70 MİLYON HONG KONG DOLARI ÇEKİLDİ İDDİASI

Business Insider internet sitesine konuşan bu protesto yönteminin mucidi öğrenci, dün itibarıyla 70 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 9 milyon ABD doları) para çekildiğini söyledi ancak bu iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Söz konusu öğrenci ayrca "Bu işe yarayabilir, çünkü Carrie Lam ve Çin Halk Cumhuriyeti ekonomiye çok önem veriyor" dedi.

LIHKG'deki bir paylaşımda da, Hong Kong Doları'nın ABD dolarına çıpalanması politikasına bir yıl içinde son verileceği ve Çin, Hong Kong'u askeri müdahaleyle tehdit ederken, dış yatırımların Hong Kong dışına kaçacağı vurgulandı.

Paylaşımda "Kendinizi korumak istiyorsanız, öncelikle varlıklarınızı dolara ya da başka bir güvenilir para birimine çevirin" ifadelerine yer verildi.

Çin'de yayımlanan, South China Morning Post gazetesine göreyse, para çekme çağrılarının ardından Hong Kong bankaları, ellerinde artan talebi karşılamaya yetecek nakit bulunduğunu açıkladı.

HONG KONG'TA NE OLUYOR?

Hong Kong'daki gösteriler Haziran ayında suç işlediklerinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkan veren tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı.

Her ne kadar yasa tasarısı askıya alınsa da göstericiler, "Çin'in boyunduruğuna karşı çıkmak amacıyla" gösterilerine düzenli aralıklarla devam ediyor.

Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesiydi. Bu yarı özerk bölge, İngiltere'nin 1842'de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997'de yeniden Çin'in hakimiyeti altına girmişti.

Ancak Hong Kong'da medya özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı yasal güvence altında. Göstericiler ise tartışmalı tasarının yasalaşması halinde Hong Kongluların özgürlüklerinin kısıtlanacağını ve düzenlemenin muhaliflerin susturulması için kullanılabileceğini savunuyor.

Protestocular son gelişmeler sonrası ise polisin göstericilere yönelik tutumuyla ilgili olarak bağımsız bir soruşturma açılmasını ve gözaltındaki tüm göstericilerin serbest bırakılmalarını talep ediyor.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title