Haberler

Hong Kong Baş Yönetici Lam, "Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası"nı savundu Açıklaması

HONG Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nin Baş Yöneticisi Carrie Lam, Pekin yönetiminin hükümet karşıtı gruplarla mücadeleyi güçlendirmek için çıkarmak istediği yeni güvenlik yasasının özgürlük için bir tehdit oluşturmadığını savundu.

Tayvan Merkezi Haber Ajansının (CNA) haberine göre, Lam yaptığı basın açıklamasında, Çin'in hükümet karşıtı gruplarla mücadeleyi güçlendirmek için çıkarmak istediği "Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası"yla ilgili endişe edecek bir durum olmadığını söyledi.

Lam, "Son 23 yılda, insanlar ne zaman Hong Kong'da konuşma, ifade ve protesto özgürlüğü hakkında endişelense Hong Kong defalarca bu değerleri savunduğumuzu ve koruduğumuzu kanıtladı." ifadesini kullandı.

Yasanın, vatandaşlık haklarına tehdit teşkil etmeyeceğini savunan Lam, Hong Kongluların büyük bir kısmının çıkarı için bu yasaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Lam, Hong Kong'da protestolara konu olan yasa tasarısıyla ilgili bazı yabancı siyasilerin "doğru olmayan görüşler" açıkladığını dile getirdi.

Diğer yandan, Hong Kong Uluslararası Havalimanı'nda 1 Haziran'da uçuşların başlayacağını belirten Lam, ancak yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yabancıların Ada'ya girişindeki yasağın sürdüğünü anımsattı.

Yasa tasarısı protestosu

Siyah kıyafetler giyen yüzlerce protestocu, pazar günü ünlü alışveriş bölgesi Causeway Bay'de bir araya gelerek tasarıya karşı protesto düzenlemişti.

Polisin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği protestolarda, aralarında ünlü aktivistlerden Tam Tak-chi'nin de bulunduğu 120 kişi gözaltına alınmıştı.

Gösteriler, Çin'in 22 Mayıs'ta yasa tasarısını parlamentoya sunmasının ardından geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 22 Mayıs'ta, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell 23 Mayıs'ta, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yeni güvenlik yasası çıkarma girişimine tepki göstermişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ve Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne'ın 22 Mayıs'taki ortak açıklamasında, Çin'in girişiminden derin endişe duyulduğu belirtilmişti.

Çin'in yeni güvenlik yasası

Çin'in Hong Kong'daki İrtibat Bürosu Direktörü Luo Huining, Hong Kong'daki hükümet karşıtı gruplara yönelik "dış müdahale, bağımsızlık yanlısı güçler ve radikal şiddetle mücadele etmek için ulusal güvenlik yasasının çıkarılması" gerektiğini açıklamıştı.

Çin hükümetince 2003'te Hong Kong'da çıkarılması talep edilen yasaya karşı bölgede kitlesel protesto hareketleri düzenlenmiş, Pekin yönetimi geri adım atmak durumunda kalmıştı.

Hong Kong'un temel yasasının 23'üncü maddesi, yerel hükümetin gerekli görmesi durumunda Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanete karşı kanunlar çıkarmasını öngörüyor.

Söz konusu "Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası", bölgede Pekin yönetiminin nüfuzunu pekiştirecek en önemli yasa olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Hükümet Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title