Haberler

Hocalı Soykırımı Kars'ta Lanetlendi

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ve Yeni Azerbaycan Yardımlaşma ve Kültür Derneği Kars Şubesi Tarafından Kars'ta Düzenlenen Konferansta Hocalı Soykırımı Lanetlendi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ve Yeni Azerbaycan Yardımlaşma ve Kültür Derneği Kars Şubesi tarafından Kars'ta düzenlenen konferansta Hocalı Soykırımı lanetlendi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu binasında düzenlenen konferansa, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin başkanlarının yanı sıra çok sayıda Karslı ve Azerbaycanlı vatandaş katıldı.Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ve Yeni Azerbaycan Yardımlaşma ve Kültür Derneği Kars Şubesi, 1992 yılında Ermeniler tarafından Azerbaycan Türkleri'ne yönelik yapılan saldırıyı kınadılar. Konferansta, Hocalı soykırımı ile ilgili belgeler de sunuldu. Fotoğraf ve televizyon görüntüleri eşliğinde düzenlenen konferansta konuşan Yeni Azerbaycan Yardımlaşma ve Kültür Derneği Kars Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hacali Necefoğlu, Hocalı'da savunmasız Azerbaycan Türkleri'ne karşı yapılan saldırının tek kelime ile bir soykırım olduğunu vurguladı. Necefoğlu, "1992 yılının 25 Şubat'ı 26'ya bağlayan gecesi Azerbaycan Türkleri, Hocalı kentinde Ermeniler'in saldırısı sonucu korkunç bir katliama uğradılar. Aynı Ermeniler 20. yüzyılın başlarında Türk Milleti'ne defalarca saldırmış, savunmasız insanları katletmiş, yüz binlerce insanın evlerini, yurtlarını terk etmelerine neden olmuşlardır. Kars-Iğdır-Ardahan illeri bu kalleşçe saldırılara maruz kalan illerimizdendir. Biz Ermeni zulmünün ne demek olduğunu çok iyi bilen insanlarız. Zira dedelerimizin, ninelerimizin anlattıkları Ermeni vahşetini dinleyerek büyüyen nesilleriz. Bu nedenle 1990'lı yılların başında Azerbaycan Türkleri'nin öz yurdu olan Dağlık Karabağ'ı işgal etmek isteyen Ermeniler'in bu amaçla Azerbaycan Türkleri'ne karşı Hocalı'da yaptıkları insanlık dışı vahşetin acısını ve hüznünü yüreğimizde hissetmekteyiz. Saldırıya uğrayan savunmasız Hocalı Türkleri öldürülmekle bırakılmamış, kimisinin kafa derisi yüzülmüş, organları kesilmiş, gözleri oyulmuş, kimileri diri diri toprağa gömülmüş, canlı canlı yakılmışlardır. Hamile kadınlar, karınları yarılarak, doğmamış bebekleriyle birlikte süngülenmişlerdir. Kayıtlara göre Ermeni askerleri, 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı'da 613 kişiyi öldürmüş, tüm aileleri parçalamış, bin 275 kişiyi esir almıştır. Bin kişi sakatlanmış, 150 kişi de kaybolmuştur"dedi. Necefoğlu daha sonra şunları kaydetti:

"Biz Anadolu Türkleri, yöneticilerimizin de vurguladığı gibi Azerbaycanlı soydaşlarımızla "Bir millet iki devletiyiz". Atatürk'ün işaret ettiği gibi 'Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir'. Bu sebeple yüce meclisimizden; Ermeniler tarafından 26 Şubat 1992'de Hocalı' da Azerbaycan Türkleri'ne soykırım yapıldığının karar altına alınmasını ve dünyadaki bütün devletlerin parlamentolarına Azerbaycan Türkleri'nin soykırımını tanıma ve Ermeni işgalinin kaldırılması çağrısında bulunulmasını istiyorum." Karslılar adına konuşan Settar Kaya ise, "Sözde soykırıma uğradıklarını iddia eden Ermeniler'in gerçekleştirdiği bu vahşet, belgelerinin de olmasına rağmen dünya kamuoyunda gerekli yeri bulamıyor. Nerede barış çığlıkları atanlar, nerede Ermeniler'le dost olalım diyenler, neden onları Hocalı soykırımını anma gününde göremiyoruz, neden Hocalı şehitlerini anmıyorlar, daha Hocalı'da ölenlerin kanları yerde kurumamıştır. Buradan dünya kamuoyuna seslenmek istiyoruz. 85 yıl öncesinin olaylarıyla ilgilenme cesaretini gösterenler, Ermeniler'in çok yakın geçmişimizde Karabağ'da yaptıkları vahşetleri niye görmüyorlar? 'Soykırım' deniyor. Ya Ermeniler'in 1992 yılında Hocalı'da yaptıkları vahşete ne ad vermeli? Ne yazık ki, tarihin ve insanlığın bu en kanlı trajedisi Hocalı'da yaşanırken ve üstelik masum insanların hunharca katledildiği cinayetlerin kanıtları niteliği taşıyan video kayıtları ve belgeleri de eldeyken, dünya kamuoyu bu gerçeği görmezden geliyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, bir açıklama yapan 1. Dünya Harbinde Ermeni Çetecilerin Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Kars Şubesi Başkanı Erkan Birdal, "Osmanlı Devletini parçalamak tarih sahnesinden silmek isteyen sömürgeci devletler, Türkler'le dostça yaşayan Ermeniler'i kullandılar, 21. yüzyılın içerisinde ve yakın tarihte dış güçlerin etkisiyle 1992 yılının 25 Şubatı'nı 26 Şubat'a bağlayan gecesinde, Azerbaycan Türkleri Hocalı kentinde Ermeniler tarafından katliama uğradılar. Aynı Ermeniler 20. yüzyılın başlarında Türk milletine karşı defalarca saldırmış, savunmasız insanlara eşi benzeri görülmemiş işkenceler yapmışlardır" dedi. Birdal şöyle devam etti:

"Bu insanlık dışı katliam, geçmişte belirttiğimiz gibi defalarca Ermeni saldırısına maruz kalmış bölgemiz insanını da derinden etkilemiştir." (BA-İRT-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
title