Haberler

Hobi İçin Yaptığı Yelkenli Maketleriyle Sergi Açıyor

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, termik santralden emekli olduktan sonra hobi olarak yelkenlilerin ahşaptan maketini yapmaya başlayan Ömer Şavlı, satmayıp koleksiyonuna kattığı eserleriyle sergi açıyor.

ALİBEY AYDIN - Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, termik santralden emekli olduktan sonra hobi olarak yelkenlilerin ahşaptan maketini yapmaya başlayan Ömer Şavlı, satmayıp koleksiyonuna kattığı eserleriyle sergi açıyor.

Marangozhanelerin ahşap atıklarını sanat eserine dönüştüren Şavlı, evinin çatı katına kurduğu atölyesinde sandaldan çeşitli boyutlarda yelkenlilere ve balıkçı teknelerine kadar birçok deniz taşıtının maketini yapıyor.

Şavlı, eserlerini AVM'ler ile üniversite yerleşkelerinde sergiliyor. Tunçbilek Termik Santrali'nden emekli olan Ömer Şavlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yelkenlilere olan merakının çocukluğunda başladığını söyledi.

Kütahya'nın kuruluşun toprağı olduğunu, okyanuslar aşan Osmanlı devletinin mirasını taşıdığını, Atatürk'ün de Dumlupınar'da Akdeniz'i hedef gösterdiğini anımsatan Şavlı, şöyle konuştu:

"Bizim çocukluğumuzda ulaşım bu kadar kolay değildi. Denizle tanışmamız biraz geç oldu. İlçemizden bir çay geçiyor. Ayrıca termal kaynakların etkisiyle yüzmeye erken başlarız. Ancak sanıyorum, bizde bu gemi merakı kültürel. Hemşehrimiz sinemacı Ahmet Uluçay'ın da ilk ve tek uzun metrajlı filminin adı (Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak) da belki bundandır. Bunları da düşününce her yaptığım gemide, bu mirası taşıdığımı hissediyorum. Açtığım sergilerde, çocuklara ve gençlere ayrıntılı bilgiler veriyorum, küçük kağıt sandallar hediye ediyorum. Her sergimde de yoğun bir ilgi oluyor."

"Yapım tekniklerinde bir hayli yol aldık"

İçinde hep canlı tuttuğu hayaline emekli olduktan sonra kavuştuğunu anlatan Şavlı, bu dönemde ailesiyle gittiği tatilde ilk kez bir katamaranın ahşap maketini yaptığını belirtti.

Şavlı, tatilden dönünce evinin çatısında bir atölye oluşturup, yelkenliler başta olmak üzere çeşitli deniz taşıtlarının maketlerini yapmaya başladığını dile getirerek, "Önceleri malzeme bulmak çok zor oluyordu. Çay kaşıkları, şiş çubukları, kibrit çöpleri gibi ne bulursam onlarla maketlerimi yapıyordum. 10 senedir yapım tekniklerinde bir hayli yol aldık." ifadelerini kullandı.

Ana malzeme olarak marangozhanelerin ahşap artıklarını kullandığını belirten Şavlı, bir sandal maketini 7-10 günde, bir kalyon maketini (Yelken ve kürekle yol alan savaş gemilerinin en büyüğü) ise 2-2,5 yılda tamamladığını kaydetti.

"Hobim sayesinde hastalığımı aştım"

Şavlı, yıllar önce kısmi felç geçirdiğini, hobisinin tedavi sürecine önemli katkı sağladığını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Bir sabah kalktığımda sol tarafımın tutmadığını fark ettim ve acilen tedaviye başladık. Doktorların yardımı, sağlık kuruluşlarının büyük çabaları ve hobim sayesinde hastalığımı aştım. Hastalığım boyunca ilaçlarımı hiç aksatmadım, zihnen ve bedenen de bu uğraşım ile sürekli dinç kalmaya çalıştım."

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title