Haberler

Hızlı Tren İşletmeciliği Devreye Giriyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-eskişehir Etabındaki 250 Kilometrelik Hızlı Tren Altı-üst Yapı İnşaatının Tamamlandığını Belirterek, "Saatte 250 Kilometre Giden Bir Trende Hiçbir Şeyi Riske Atamayız. Hedefimiz Bu Yıl Hızlı Trende İşletmeye Başlamak" Dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir etabındaki 250 kilometrelik hızlı tren altı-üst yapı inşaatının tamamlandığını belirterek, "Saatte 250 kilometre giden bir trende hiçbir şeyi riske atamayız. Hedefimiz bu yıl hızlı trende işletmeye başlamak" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i ziyaret eden Bakan Yıldırım, ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Güney Afrika'dan gelen rayların bozuk olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Kütahya'da 9 kişinin hayatını kaybettiği kazada rayların 1987 yılında alındığını ve o dönemde bunların tekniğinin uygun olmadığının da teknik heyet tarafından kabul edilmediği, bu konunun o dönemde Meclis'te araştırma konusu olduğu bilgilerinin ortaya çıktığını söyledi. Bu bilgilerin Kütahya'da meydana gelen kazanın ardından ortaya çıktığını anlatan Yıldırım, "O dönemde bu raylar üzerinde ciddi bir spekülasyon olmuş. Bütün bunlara rağmen raylarda kullanılmış. Bir malzeme hatasının olduğu bunların bir kazaya neden olabileceği konuşulmuş. Şimdi ne yapacağız. Bu kazayı yaşadık. Ondan sonra demiryollarındaki arkadaşlara dedik ki bütün bu rayların kullanıldığı hatları tespit ettik. Şimdi yapacağımız gerekirse bu hatları kapatmak suretiyle bütün bu hatlarda rayları tamamen yenileyeceğiz" dedi.

Bugüne kadar rayların parçalanması şeklinde bir kaza yaşanmadığı için bunların ortaya çıkmadığını dile getiren Yıldırım, rayların ortalama ömrünün 30-100 arasında değiştiğini Kütahya'daki rayların ise henüz 20 yıllık raylar olduğunu söyledi. Yıldırım, "İnsan hayatı bizim için çok önemli bir vatandaşın burnunun bile kanaması çok üzerinde durmamız gereken bir konudur. Bunun için ultrasonig muayene cihazları aldık. Demiryolları yoğun bir çalışma içerisindedir. Bunların tamamını yenileyeceğiz.

Kütahya-Eskişehir ağırlıklı olarak yapacağız" diye konuştu.

Hızlı tren konusuna da değinen Bakan Yıldırım, Ankara Eskişehir etabındaki 250 kilometrelik bir hızlı tren altı-üst yapı inşaatının tamamlandığını bu çalışmayla da Türkiye'nin hızlı tren işletmeciliğinde dünyada 8, Avrupa'da 6. ülke unvanına sahip olduğunu söyledi. Bakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Saatte 250 kilometre hızla giden bir trende hiçbir şeyi riske edemeyiz. Testlerini yolun sertifikasyonunu her şeyini tamamladıktan sonra değerlendirme kuruluşlarından olur raporu aldıktan sonra işletmeciliğine başlayacağız. Onların üzerine bir baskı uygulamak istemiyoruz. Bu çalışmalarda halen devam ediyor. Hızlı tren işletmeciliğinde dünyada da yeni bir uygulamadır. Çok titiz yapmamız lazım. Sinyalizasyon sisteminde aksaklık yaşanmaması lazım. Hedefimiz bu yıl içerisinde işletmeye başlamak." Rayların yenilenmesinde herhangi bir tarih olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldırım, bütün hattın muayene yapıldığını ve şu anda da kontrollü bir taşımacılık yapıldığını söyledi.

(DUY-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title