Haberler

Hizbullah: Silahsızlandırma Çabasına Tepkimiz Sert Olur

Beyrut (dha) Tbmm'de Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Unıfıl'e Asker Gönderme Tezkeresinin Onaylanmasının Ardından Lübnan'da Çeşitli Görüşler Dile Getiriliyor. Sokakta Türk Askerinin Lübnan'a Gelmesine Karşı Olduğunu Dile Getirenler Olduğu Gibi, Bundan Yana Olanların Sayısı Da Az Değil....

BEYRUT (DHA) TBMM`de Lübnan`daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü UNIFIL`e asker gönderme tezkeresinin onaylanmasının ardından Lübnan`da çeşitli görüşler dile getiriliyor. Sokakta Türk askerinin Lübnan`a gelmesine karşı olduğunu dile getirenler olduğu gibi, bundan yana olanların sayısı da az değil. Politikacılar arasında da benzer görüşler hakim.

Hizbullah milletvekili Dr. Cemal Altakech, Türk askerinin Lübnan`a gelmesinini kendileri için bir sorun teşkil etmeyeceğini söyledi. Altakech, ¨Biz Türkleri çok severiz, Türklerin de Lübnan`ı sevdiğini biliyoruz. Türkiye buraya gelerek Lübnanlılara yardımcı olacaksa, ki biz bunu istiyoruz, buyursunlar¨ dedi.

Altakech`e göre, eğer UNIFIL BM`nin 1701 sayılı kararına tam olarak uyarsa bir Lübnanlılar ile aralarında bir sorun çıkmayacak. Zira söz konusu karar metni Hizbullah`ın silahsızlandırılması gibi bir şart içermiyor. Hizbullah milletvekili, bu anlamanın dışına çıkılarak örgütün silahsızlandırılması gibi bir durumla karşı karşıya kalmaları durumunda çatışma ortamının doğabileceğini belirterek, ¨İşte o zaman İsrail`e nasıl karşılık verdiysek aynı şekilde cevap veririz¨ dedi.

Hizbullah üyelerinin Türkiye`de ¨Lübnan`a asker gönderme¨ tartışmalarını yakından izlediğini belirten Altakech, halkın yüzde 80 gibi bir oranda bölgeye asker gönderilmesine karşı çıkmasını ¨Müslüman, Müslüman`a kurşun atmak istemiyor. Bu nedenle halkın muhalefetini saygıyla karşılıyoruz¨ şeklinde değerlendirdi. Türk askerinin muharip kuvvetlerden ziyade hizmet birliklerinden oluşmasının kendileri için daha iyi olacağını belirten Dr. Cemal Altakech, yıkılan onlarca köprünün, binanın onarımında ve yeniden inşasında Türk askerini görmekten mutluluk duyacaklarını ifade etti.

Bir diğer Hizbullah Milletvekili Hüssein Haj Hassan ise İsrail`in savaş sırasında UNIFIL`e bile saldırdığını, bu saldırganlığın önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. UNIFIL`in asıl görevinin İsrail`e karşı Lübnan`ı savunmak olduğunu düşünen Haj Hassan, önemli olan şeyin BM`nin bölgede kalıcı istikrar ortamını sağlaması olduğunu söyledi. Hizbullah milletvekili eğer 1701 sayılı karara uyulursa çatışma riskinin ortadan kalkacağının altını çizdi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title