Haberler

Hizan Organik Bal'da Marka Olma Yolunda

Güncelleme:

Bitlis'in Hizan ilçesinde organik bal üretilecek. Üretilen bal için sertifika alacak olan Hizan Bal Üreticileri Birliği markalaşmak istediklerini belirtti.

Doğu Anadolu bölgesinde ilk defa Hizan Bal Üreticileri Birliğinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sertifikasyon birimi ile imzaladığı sözleşme gereği, ilçede kara kovanla "organik bal" üretilecek.


Çalışmalar kapsamında ilçedeki 20 farklı bölgeden toplanan ballar, Ege ve İstanbul Üniversitelerinde analiz edilerek, yapılan tetkikler sonucu Hizan kara kovan balının içeriğinde çok değerli bitkilerin bulunduğu belirlendi.

"KARA KOVAN BALINI MARKALAŞTIRACAĞIZ"

Hizan Bal Üreticiler Birliği Başkanı Seyithan Ekinci,Türkiye'de kimsenin bala güveninin kalmadığını ve bu nedenle birlik olarak ilçede "organik bal" üreteceklerini söyledi.


Bölgede 80 bine yakın kovan bulunduğunu ve bunun yüzde 80'inin kara kovan olduğunu belirten Ekinci, şöyle konuştu:

"Bitlis'teki kara kovanların yüzde 80'i ilçemizde bulunmakta. Kara kovan kapalı bir kutuda olduğu için kimsenin müdahale etme şansı yoktur. Bir kara kovandan 2 ya da 3 kilo bal alabiliyoruz. Normal fenni kovanlara müdahale edildiği için yaklaşık 25 kilo bal alınıyor. Kara kovan balını markalaştırmayı amaçlıyoruz. Geçen yıl Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile yürüttüğümüz proje kapsamında kara kovanların bulunduğu 20 bölge belirledik. Bu bölgelerden bal ve çiçekler alarak Ege ve İstanbul Üniversitelerinde polen analizi yaptırdık. Bunun neticesinde markalaşma yolunda büyük bir adım attık. Tahlil sonuçlarını Bingöl Üniversitesi ile paylaştık. İngiltere'deki bir dergi de sonuçları yayınladı. Önümüzdeki hafta dergi elimizde olacak. Markalaşma başvurusunu yapacağız."

"BALMIZIN KALİTESİ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE"

Bitki ve çiçek açısından Hizan'ın çok zengin bir bölge olduğunu belirten Ekinci, bölgede geven ve kekik oranının çok fazla olduğunu ve bunun da balın değerini yükselttiği ifade etti.

Yapılan analizde baldaki "prolin" oranının çok yüksek olduğunu kaydeden Ekinci, "Bu nedenle balımızın kalitesi Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Bölgemizde nem oranı düşük olduğu için balımız oldukça değerli. Türkiye'ye tanıtmak için bu yıl organik bal üretimine geçerek balımızı piyasaya sunacağız. Hizan balını belli bir yere getirmek istiyoruz. Farkımızı belirlemek için organik bal üreteceğiz." diye konuştu.

Hizan balının doğallığını belgelendireceklerini ve bunun için patente başvurduklarını bildiren Ekinci, önümüzdeki yıl bütün arıcıların sertifika alarak kaliteli organik balları piyasaya sunacağını belirtti.

Ekinci, "Bal ne kadar doğal olursa olsun, elinizde analiz sonucu ve sertifika olmadığı için bir değer kazanmaz. Balımızı Türkiye'de bir numara yapmayı hedefliyoruz. Birlik olarak bir karar aldık. Sertifikalı bal üretimine geçtiğimizde inşallah balımızı istediğimiz fiyata satacağız." dedi.

Hizanlı arıcılardan Feyzullah Erdem ise Hizan kara kovan balının markalaşması ve hak ettiği değerinde satılması için birliğin ciddi adımlar attığını belirtti.

Marka olamadıkları için ballarını istedikleri fiyata satamadıklarını anlatan Erdem, "İlçemizin en büyük gelir kaynağı arıcılıktır. Hizan balının markalaşması için birlik olarak yapılan proje kapsamında çalışma yürütülüyor. Hizan kara kovan balı markalaşırsa, 1 kilo bal 200 ila 250 liraya satılacaktır." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Ekinci Hizan Ege Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title