Haberler

Hisarcıklıoğlu: "İşadamı, Tüketici Kredisi ile Finansman Sağlıyor"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Son 5 Yıldır Kredi Hacmindeki Büyümenin Büyük Kısmının Şirket Kredilerinde Değil Tüketici Kredilerinde Görüldüğüne Dikkat Çekerek, "Son 5 Yılda Tüketicilere Verilen Krediler, Ticari Kredilerden 3 Kat Daha Fazla Büyüdü. Birçok İşadamı Şirketine Kredi Alamadığı İçin, Tüketici Kredisi ile Finansman Sağladı" Dedi.

-TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son 5 yıldır kredi hacmindeki büyümenin büyük kısmının şirket kredilerinde değil tüketici kredilerinde görüldüğüne dikkat çekerek, "Son 5 yılda tüketicilere verilen krediler, ticari kredilerden 3 kat daha fazla büyüdü. Birçok işadamı şirketine kredi alamadığı için, tüketici kredisi ile finansman sağladı" dedi.

İSTANBUL(ANKA) - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son 5 yıldır kredi hacmindeki büyümenin büyük kısmının şirket kredilerinde değil tüketici kredilerinde görüldüğüne dikkat çekerek, "Toplam yurtiçi kredi hacmi içinde ticari kredilerin payı, son 5 yılda yüzde 60'tan yüzde 50'ye geriledi. Diğer bir deyişle tüketicilere verilen krediler, ticari kredilerden 3 kat daha fazla büyüdü. Birçok işadamı şirketine kredi alamadığı için, tüketici kredisi ile finansman sağladı" dedi.

Türkiye İş Bankası ve Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında, KOBİ'lerin daha kolay kredi almasını sağlayacak anlaşmanın imza töreni, İş Kuleleri'nde gerçekleştirildi. Töreni İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOSGEB Başkanvekili Bayram Mecit, İş Leasing Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Donat, Kredi Garanti Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. Genel Müdürü Hikmet Kurnaz katıldı.

-"GİRİŞİMCİYİ EZMEYEN VERGİ SİSTEMİ İSTİYORUZ"-

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde son 5 yıldır görülen büyümeden her sektörün eşit ölçüde faydalanamadığına işaret ederek, Türk sanayicisinin yabancı rakipleri kadar verimli olabilmek için ölçeğini büyütmek zorunda olduğunu vurguladı. Finansal sisteme erişimin her zamankinden daha önemli bir hale geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, finansmana erişimin kuvvetlenmesinin Türk sanayiinin rekabet gücünü artıracak en önemli faktör olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğu, son 5 yıldır kredi hacmindeki büyümenin büyük kısmının, şirket kredilerinde değil tüketici kredilerinde görüldüğüne dikkat çekerek, "Toplam yurtiçi kredi hacmi içinde ticari kredilerin payı, son 5 yılda yüzde 60'tan yüzde 50'ye geriledi. Diğer bir deyişle tüketicilere verilen krediler, ticari kredilerden 3 kat daha fazla büyüdü. Birçok işadamı şirketine kredi alamadığı için, tüketici kredisi ile finansman sağladı" dedi.

Türkiye'deki kayıtdışılık sorunun devam ettiği sürece, finansman sıkıntısının da devam edeceğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin acilen kayıtdışılığı önleyecek, kayıt dışı faaliyetleri kayda sokmayı teşvik edecek adımları atması gerektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Bizim sistemimiz kayıtdışılığın varlığı üzerine kurulmuştur. Devlet en çok, kolay vergi alabileceği kesimleri vergilendirmektedir. Biz artık, basit, sade ve girişimciyi ezmeyen bir vergi sistemi istiyoruz. Bürokrasinin keyfi uygulamalarını değil, kuralların hakim olduğu bir vergi sistemi istiyoruz" diye konuştu.

-"KOBİ'LERİN GÜÇLENDİRİLMESİNE KATKI SUNACAĞIZ"-

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de İş Bankası olarak 30 milyar YTL'yi geçen kredilerin yüzde 50-55'ini çeşitli boyutlardaki bireysel ya da kurumsallaşmış KOBİ'lere verdiklerini kaydederek, özellikle 2001 krizi sonrasında 400 bin küçük işletmeye kredi kullandırdıklarını hatırlattı. İş Bankası'nın uygulamaya koyduğu kredi uygulamasının, sonrasında birçok banka tarafından da uygulandığına işaret eden Özince, "Bu tür programlarla KOBİ'lerin krediye ulaşmasını kolaylaştırmaya ve mali yapılarını güçlendirmeye katkıda bulunacağız. Bu tür işbirlikleri ile KOBİ mevhumunun da ülkemizde hızla kurumsallaşacağına inanıyorum" dedi.

-"YENİ HÜKÜMETİN 5 MİLYAR YTL'LİK KEFALET SÖZÜ VAR"-

Kredi Garanti Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ise, bugün 180 milyon YTL kefalet yaratabilecek güçte olan KGF'nin kurulduğu gündem bu yana 2 bin 89 KOBİ'yi desteklediğini kaydetti. Yeni hükümetin, seçim öncesinde parti programında 5 milyar YTL'lik kefalet yaratılacağı sözü verdiğini anımsatan Yavuz, "Biz bini yeni hükümetin bir taahütü olarak değerlendiriyoruz. KOBİ'lerin son 5 yılda kullandığı kredilerin oranı yüzde 5'ten yüzde 14'e çıktı. Sistemin iyi çalışması için güçlü bir bankacılık sistemine ihtiyaç var. Aksi halde kefalet sistemi bir işe yaramaz" diye konuştu. Konuşmaların ardından, İş Bankası ile KGF arasındaki imza töreni gerçekleştirildi. Anlaşma ile yeni kurulan ya da işini büyütmek isteyen KOBİ'lerin, İş Bankası'nın kredi ürünlerinden daha kolay yararlanmaları sağlanacak.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title