Haberler

Hisarcıklıoğlu: 'İcat Çıkartma' Diye Diye Sac Üretiminde Kaldık

TOBB Başkanı ve TOBB Etü Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Eskiden Babaannelerin Yeni Bir Fikir Ortaya Atıldığında "İcat Çıkartma" Diye Tepki Gösterdiğini, Bu Yüzden Türkiye'nin Sac Üretiminden İlerisine Gidemediğini Belirterek, "Halbuki Biz Gençlerimizi İcat Çıkart Diye Yetiştiriyor Olmamız Lazım.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin "icat çıkarma" anlayışıyla sac üretiminden ötesine geçip 60 gramlık cep telefonu nasıl üretilir noktasına gelemediğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde kazananlar arasında yer alması için icat çıkartmak zorundu olduğunu belirterek, "İşte biz TOBB ETÜ'yü icat çıkarsın diye kurduk" dedi.

TOBB ETÜ'nün, üniversite ile sanayicilerin işbirliğinde gerçekleştirilen "Ortak Eğitim" adıyla gerçekleştirdiği programın ikinci uygulama dönemi nedeniyle üniversitede bir tören düzenlendi. Törene TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Hisarcıklıoğlu ile mütevelli heyeti üyelerinden emekli Orgeneral Edip Başer de katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ'ye kurarken amaçlarının Türkiye'nin birinci dünyanın en saygın üniversitelerinden birini oluşturmak olduğunu söyledi. Bunu 10 yıllık hedef olarak belirlediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, geçen 2 yılın ardından Türkiye'nin birinci üniversitesi olduklarını, önümüzdeki 10 yılda da dünyanın saygın üniversiteleri arasına gireceklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, "Gerek öğrencilerimizin tercih sıralamasında ilk 100 öğrenciden 11 öğrenci TOBB üniversitesini tercih etti. Öğretim üyesi başına düşen makale sayasında diğer tüm üniversiteleri geçerek birinci sıraya oturduk bunu gururunu yaşıyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu, başarılarının temelinde üniversite görevli öğretim üyelerinin çabasının, Türkçe eğitim vermelerinin ve bugün töreni yapılan "Ortak Eğitim" programının yer aldığına dikkat çekerken, önümüzdeki yıllarda üniversite verilecek olan derslerin arasına "liderlik" ve "davranış bilimleri" derslerini de koyacaklarını bildirdi.

İCAT ÇIKARMA DİYE DİYE SAC ÜRETİMİNDE KALDIK

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının son bölümünde Türkiye'nin kültürel yapısının yeniliklere açık olmayan yönünü eleştirdi. TOBB başkanı olarak Türkiye'ye gezerken görüştüğü insanlara rahmetli babaannesinin yeniliklere karşı "icat çıkarma" sözünü hatırlatarak, "Sizde de varmı" diye sorduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, yanıtların aynı olduğunu söyledi. Bu düşüncenin Türkiye'nin sanayi üretimdeki sonuçlarına değinen Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bu laf her tarafta geçerli. Türkiye'nin 81 vilayetinde vardır 'icat çıkarma'. Rahmetli babaannem yeni fikir çıkarttığım zaman 'icat çıkartma" diye beni durdururdu. Halbuki biz gençlerimizi icat çıkart diye yetiştiriyor olmamız lazım. Biz icat çıkartılmamak için yetiştirildik onun için teknolojide geri kaldık. Biz hala sac üretimiyle meşgulüz 60 gramlık cep telefonu nasıl üretilir bunun peşinde değiliz. Ama bakıyoruz ki işte 1977 Ereğli Demir Çelik vardı değeri 300 milyon dolar. O tarihte kurulan Microsoft'un değeri ne 10 bin dolar. O 10 bin dolarlık bütçe bugün 360 milyon dolara gelmiştir. Türkiye'nin GSMH'sine eşdeğerdir. Yani bizim 72 milyonla üretmiş olduğumuz gayri safi milli hasıla eşdeğer bir şirket. Ereğli demir çelik nereye geldi geçenlerde özelleştirildi 8 milyar."

TOBB ÜNİVERSİTESİNİ İCAT ÇIKARTMAK İÇİN KURDUK

Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ üniversitesini bu anlayışın karşı kurduklarını vurgulayarak, "Eğer önümüzdeki dönemde kazananlar iç inde olmak istiyorsak icat çıkartmak zorundayız. İşte biz TOBB ETÜ'yü icat çıkarsın diye kurduk" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title