Haberler

Hırvatistan Başbakanı Milanoviç, Sırbistan'da

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Hırvat generaller Ante Gotovina ve Mladen Markaç'ı serbest bırakması üzerine gerilen ilişkiler ardından, Sırbistan'ı ziyaret etti.

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Hırvat generaller Ante Gotovina ve Mladen Markaç'ı serbest bırakması üzerine gerilen ilişkiler ardından, Sırbistan'ı ziyaret etti.

Milanoviç, resmi ziyaret kapsamında geldiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Başbakan İvitsa Daçiç ile görüştü. Başbakanlık görevine 23 Aralık 2011'de başlayan Milanoviç, başbakanlığı döneminde komşu ülke Sırbistan'ı ilk kez ziyaret etti.

Milanoviç-Daçiç görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Sırbistan Başbakanı Daçiç, burada yaptığı konuşmada, Hırvatistan ve Sırbistan arasındaki ilişkilerinin tüm bölgenin istikrarı için çok önemli olduğunu belirtti.

Bugünkü görüşmenin oldukça iyi geçtiğini söyleyen Daçiç, "Sırbistan ve Hırvatistan hükümetlerinin kendi yetki alanları çerçevesinde yürüttükleri işbirliği oldukça önemli. İyi komşuluk ilişkileri oluşturmak adına yürütülen işbirliği önemli. Daha önce de söylediğim gibi bu görüşme ortak girişimlerimiz sayesinde gerçekleşti. Başbakan Milanoviç Belgrad'a gelmek istediğini teklif ettiğinde ben de severek kabul ettim" diye konuştu.

Görüşmede birçok konunun gündeme geldiğini ifade eden Daçiç, geçmişte yaşanan sorunlar, ekonomik işbirliği ve Avrupa entegrasyonu olmak üzere görüşmenin üç ana başlıkta yapıldığını söyledi.

Geçmişte yaşanan olaylardan kaynaklanan sorunların yeni olmadığını kaydeden Daçiç, bu sorunların 1990'lı yıllardan itibaren var olduğuna işaret etti. Daçiç, görüşmede ayrıca iki ülke arasında mülteciler, yerlerinden edilmiş kişiler, kayıplar, mülkiyet hakları, sınırlar, emeklilik, firma mülkiyeti konularında da ortak komisyonlar kurulması hususunda anlaşma sağladıklarını bildirdi.

-"20 yıllık zor bir süreçten geçtik"-

Hırvatistan Başbakanı Milanoviç de Belgrad'a gelme nedeninin "daha iyisi için ne yapılabileceğini görmek" olduğunu, her iki ülkenin de son 20 yıldır zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

Milanoviç, "Başbakan Daçiç'in de belirttiği gibi üç ana başlık üzerine görüştük. Yeni bir şey yok, ancak yarım yıl vakit kaybettik. Ekonomik anlamda iki ülke arasında ticaret hacmi kapasitenin çok altında" diye konuştu.

Avrupa Birliği'ne 1 Temmuz'da üye olacak Hırvatistan'ın Sırbistan'ı da AB üyeliği yolunda desteklediğini belirten Milanoviç, bunun kendilerinin de çıkarına ve iyiliğine olduğunu ifade etti.

Hırvat generaller Ante Gotovina ve Mladen Markaç'ın geçtiğimiz yıl Kasım ayında Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılmasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti. Bu nedenle Milanoviç'in Belgrad ziyareti AB tarafından da olumlu olarak nitelendirildi.

Milanoviç ve Daçiç'in ortak basın toplantısını 150'nin üzerinde basın mensubu takip etti.

Muhabir: Medin Haliloviç - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - BELGRAD

Kaynak: AA / Güncel

Hırvatistan Belgrad Lahey Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title