Haberler
BBC

Hindistan'da kaplan nüfusu 3000'e çıktı

Ülkede kaplan nüfusunun 4 yıl öncesine göre üçte bir oranında artarak yaklaşık 3000'e çıktığı açıklandı.

Hindistan'da kaplan nüfusunun 4 yıl öncesine göre üçte bir oranında artarak yaklaşık 3000'e çıktığı açıklandı.

4 yılda bir yapılan ve yarım milyon metrekarelik bir alanı ( Türkiye'nin yüzölçümümün yaklaşık üçte ikisi) kapsayan sayımın sonuçları Başbakan Narendra Modi tarafından duyuruldu.

2014'te 2226 olan kaplan sayısının 2018'de 2967'ye çıktığını belirten Mori, "Hindistan dünyada kaplanların en büyük ve en güvenli habitatlarından biri haline geldi. Bu sonuç tüm Hindistanlıları, tüm doğa severleri mutlu edecek" dedi.

Modi, 9 yıl önce St. Petersburg'da yapılan bir zirvede Hindistan'daki kaplan nüfusunun 2022'ye kadar iki katına çıkarılması taahhüdünde bulunduklarını anımsatarak "Bu hedefe 4 yıl erken ulaştık" diye konuştuk.

Gözlemciler, sonuçların hayvan koruma çabaları açısından büyük bir başarı olduğuna dikkat çekiyor.

50 yılda 80 bin kaplan öldürüldü

1875 ve 1925 yılları arasında Hindistan'da 80 bin kaplanın öldürüldüğü tahmin ediliyor. Bu dönemde kaplanları avlamak çok yaygındı. Krallar ve diğer yöneticilerin tüfek, mızrak, ağ, tuzak ve zehirle binlerce kaplanı öldürdüğü biliniyor.

Bunun sonucu olarak 1960'larda ülkedeki kaplan nüfusu ciddi oranda azaldı.

Daha sonra kaplan avı yasaklandı ve nüfusu artırmak için koruma projeleri başlatıldı.





1972'de çıkarılan bir yasayla "sorunlu hayvanların" tehlike arz ettiği durumlarda bile öldürülmeleri yasaklandı.

Kaplanların korunması için çok sayıda bekçi görevlendirilirken, bu hayvanların yaşadığı koruma alanlarında koşullar iyileştirildi.

Bu önlemler sonuç verdi ve 2006'dan itibaren kaplan nüfusu artmaya başladı.

Ancak uzmanlar, Hindistan'da çok fazla kaplan ve çok az orman olduğuna dikkat çekerek kaplanlarla insanların iç içe yaşamaya başlamasından kaynaklanan sorunların önüne geçebilmek için yeni koruma alanları oluşturulması gerektiğini söylüyor.

Bir araştırmaya göre, kaplanlar Hindistan'ın potansiyel hayvan habitatlarının sadece yüzde 10'unda ürüyor ve yaşıyor. Bu ormanlık alanlardaki hayvan nüfusu yoğunluğu nedeniyle kaplanlar yiyecek bulmak için çevredeki köylere iniyor. Uzmanlar koruma alanlarının artırılmaması durumunda kaplanlarla insanlar arasındaki sorunların büyüyeceğine dikkat çekiyor.

BBC

Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title