Haberler

"Hiçbir Seçeneği Gözardı Etmiyoruz"

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Irak'ın En Gelişmiş İlişkileri Bulunan ve En Çok Ticaret Yaptığı Ülke Olduğunu İfade Ederken, Bugün Gelinen Noktada, Bunların Hiç Bir Öneminin Kalmadığını ve Hiç Bir Seçeneğin Göz Ardı Edilmediğini Söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Irak'ın en gelişmiş ilişkileri bulunan ve en çok ticaret yaptığı ülke olduğunu ifade ederken, bugün gelinen noktada, bunların hiç bir öneminin kalmadığını ve hiç bir seçeneğin göz ardı edilmediğini söyledi.

Bakan Tüzmen, Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy ve  beraberindeki heyeti kabul etti.

Tüzmen kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Irak'ın diğer kesimleri  ile ticari ve ekonomik ilişkileri sürdürme kapasitesine sahip olduğu ve  bunun alt yapısının önemli ölçüde hazırlandığının görüleceğini bildirdi. Tüzmen şöyle konuştu:

"Her zaman söylediğimiz gibi; ağır elimizi kaldırdığımızda, Başbakanımızın dünkü konuşmasında işaret ettiği ekonomik tedbirleri hayata geçirdiğimizde, sınırın öbür tarafında 2003 sonrasında ulaşılan  göreceli istikrarın ve refahın kısa süre içerisinde ne hale geleceğini hep birlikte göreceğiz.

Halil İbrahim Gümrük Kapısından anlık gerekçelerle yükselterek tahsil  ettikleri gelirlerle yönetimlerini sürdürmeye çalışanların, nasıl bir  akıbetle karşılaşacakları görülecektir. Türkiye'nin Irak'ın diğer  kesimleri ile ticari ve ekonomik ilişkileri sürdürme kapasitesine sahip  olduğu ve bunun alt yapısının önemli ölçüde hazırlandığı görülecek."

AMBARGO UYGULANACAK MI?

Kürşad Tüzmen, sınır ötesi  harekat yetkisinin, 'en uygun zaman ve yerde' kullanılacağından,  kimsenin kuşkusunun olmaması gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Bu hakkı en uygun zamanda ve yerde kullanacağımızdan kimsenin kuşkusu  olmamalı. Sayın Başbakanımızın son açıklamaları, bu nedenle çok iyi  okunmalı. İlanihaye bekleyemeyiz. Devletimiz, kanlı terör örgütü ve  onlara lojistik destek veren, ağırlayan, kollayan, gözeten, herkes ile  mücadeleyi gerektiği gibi yerine getirecek kudret ve kararlılığa  sahiptir. Hükümeti, muhalefeti, özel sektörü, sivil toplum örgütleri ile  ulusumuzun her kesimi tek vücut, tek yürek olarak, daha ilk gün bu  mücadelenin koşulsuz olarak arkasında olduklarını ve her türlü bedeli  ödemeye hazır olduklarını açıkladılar.”

Tüzmen bu arada, “bir ambargo uygulanacak mı” şeklindeki soru üzerine  “bizi izlemeye devam edin” ifadesini kullandı.

IRAK İLE TİCARET

        

Bakan Tüzmen, Irak ile sürdürülen ticarete yönelik soru üzerine, 4  milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti, 3 milyar dolarlık ticaret ve 3,5  milyar dolarlık transit ticaret olduğunu kaydetti.

Tüzmen, 3 milyar dolarlık ticaret hacminin 2,7 milyar dolarını  Türkiye'den Irak'a satış, 300 milyon dolarlık kısmını ise ithalatın  oluşturduğunu söyledi.

Tüzmen, “Türkiye bu sene, 270 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip  olacak. 270 milyar dolar içerisinde 3 milyar doların yüzdelik karşılığı  yüzde 1'dir” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title