Haberler

Herzog: Başbakan Erdoğan'ı Utandırmak Gibi Bir Niyetimiz Yok

İsrail Refah ve Sosyal Hizmetler Bakanı ve Güvenlik Kabinesi Üyesi Isaac Herzog, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Gazze Saldırısına Gösterdiği Tepkiyle İlgili Olarak, "Başbakan Erdoğan'ı veya Türk Hükümetini Utandırmak Gibi Bir Niyetlerinin Olmadığını" Söyledi.

İsrail Refah ve Sosyal Hizmetler Bakanı ve güvenlik kabinesi üyesi Isaac Herzog, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Gazze saldırısına gösterdiği tepkiyle ilgili olarak, "Başbakan Erdoğan'ı veya Türk hükümetini utandırmak gibi bir niyetlerinin olmadığını" söyledi.

Herzog, İsrail'in Ankara Büyükelçiliğinde düzenlenen video konferansa katılarak, kısa bir açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ülkesinin Gazze Şeridi'ne yönelik operasyonlarına geçen Cumartesi günü, Gazze'den kendilerine yönelik füze saldırıları sonucu başladıklarını söyleyen Herzog, "Operasyon öncesinde, İsrail 5 binden fazla füze saldırısına uğradı" diye konuştu.

İsrailli Bakan, operasyon öncesi ateşkesin uygulanması için çaba sarf ettiklerini, ancak Kasım ayının başından itibaren Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik saldırıların arttığını kaydetti. Bu saldırıların, "İsrail vatandaşları için dayanılmaz hale geldiğini" ifade eden Herzog, ateşkesin devamı için her türlü alternatifi denediklerini, ancak kendi vatandaşları tarafından "Bizi neden korumuyorsunuz" yönünde eleştiriler aldıklarını belirtti.

Herzog, Hamas'ın ateşkese son verdiğini açıkladığını hatırlatarak, bu açıklamanın ardından İsrail'in ateşkesi devam ettirme yönündeki isteğini dile getirdiğini belirtti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Türkiye ziyaretinden iki gün sonra, Noel günü olan 24 Aralıkta, Hamas'ın ve müttefiklerinin İsrail'e yönelik 70 füze saldırısında bulunduğunu kaydeden Isaac Herzog, bu saldırının ardından İsrail'in Hamas'a etkili bir karşılık verme kararı aldığını kaydetti.

Gazze Şeridi'ndeki operasyonların sadece Hamas ve Hamas'ın müttefiklerine yönelik olduğunu söyleyen Herzog, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki operasyonlara gösterdiği tepkinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Türkiye ile yakın ve dostane ilişkilerimiz var. Türkiye'yi stratejik dostumuz olarak görüyoruz ve bölgede önemli ve dürüst bir aktör olan Türkiye'ye güveniyoruz, özellikle de Suriye ile olası görüşmeler konusunda. Nitekim, Olmert-Erdoğan görüşmesinde yalnızca Suriye konusu görüşüldü, Gazze konusuna ise toplantı dışında değinildi."

Mısır'ın Gazze'deki süreçte oynadığı role de değinen Herzog, Mısır'ın da Hamas saldırılarından duyduğu bıkkınlığı dile getirdiğini ifade etti ve şöyle konuştu:

"Başbakan Erdoğan'ı veya Türk hükümetini utandırmak gibi bir niyetimiz yok. Türkiye'yi ortağımız olarak görüyoruz. Sadece vatandaşlarımızı korumak istiyoruz. Terör saldırılarından çok çekmiş olan Türkiye terörle mücadeleyi anlayan bir ülke. Hükümetiniz vatandaşlarını terörden korumak için neler yaptıysa, biz de aynı şeyi vatandaşlarımızı korumak için yaptık. Erdoğan'ın kızgınlığını anlayabiliriz."

Herzog, İsrail'in Türkiye'nin güvenini yeniden kazanıp kazanamayacağı yönündeki soruya ise, "Kesinlikle evet" cevabını verdi ve kış aylarında operasyon yapmayı istemediklerini, ateşkesin devam etmesini istediklerini, ancak böyle bir saldırının yapılacağını tahmin etmediklerini belirtti. İsrailli Bakan, vatandaşlarını korumak için bu operasyonu başlattıklarını tekrarlayarak, Türkiye ile İsrail arasında "güvenin ve stratejik anlayışın çok derin olduğunu", dolayısıyla ilişkilerin "yola gireceğinden emin olduğunu" söyledi.

Gazze Şeridi'ndeki sivil ölümlerin hatırlatılması üzerine ise İsrailli Bakan, Gazze'de hayatını kaybedenlerin yüzde 90'ından fazlasının militanlar veya Hamas askerleri olduğunu söyleyerek, sivillerin ölümünün kendileri için "çok trajik" olduğunu ve bundan dolayı üzüntü duyduklarını kaydetti.

Sivillerin ölümlerini önlemek için ellerinden gelen önlemleri aldıklarını söyleyen Herzog, örneğin bombaladıkları her bölgeye sivil halkın bölgede bulunmaması için broşürler attıklarını bildirdi.

Gazze'deki militanların camiler, dükkanlar, okullar ve evler gibi sivil halkın yaşadığı alanlardan saldırılar düzenlediklerini savunan Herzog, hatta sivil halkın "kalkan" olarak kullanıldığını söyledi. Herzog, "Eğer oturma odanda Katyuşa füzesi varsa, kendi ailemi ve halkımı korumak ya da odaya saldırmak konusunda bir karar vermem lazım ve odaya saldırmak durumunda kalırım" diye konuştu.

Herzog, İsrail'in operasyonu başlatmaktan başka seçeneği olmadığını yineleyerek, Olmert'in Hamas'ı önceden uyardığını belirtti.

Gazze halkını "düşman" olarak görmediklerini, "gelecekteki barış ortakları" olarak gördüklerini kaydeden Herzog, insani yardım için her türlü kanalı açık tuttuklarını söyledi.

"İsrail'in saldırılarında yeni silahlar kullandığına ilişkin haberlerin" hatırlatılması üzerine ise Herzog, bu haberlerin doğru olmadığını, "yeni bir teknoloji kullanmadıklarını" belirtti.

Herzog, Türkiye'nin Hamas ile olası bir temasını nasıl değerlendireceklerinin sorulması üzerine, öncelikle Türkiye'nin bölge için yeni süreçler ortaya koymasını saygıyla karşıladıklarını, ancak Türk hükümetinin Hamas ile ilgili böyle bir adım atmasının kendilerinde hayal kırıklığı yaratacağını bildirdi.

Operasyonları sürdüreceklerini, gerekirse genişleteceklerini belirten İsrailli Bakan, "Ama tabii ki, Türkiye'de dahil olmak üzere her taraftan gelen her türlü girişimi değerlendireceğiz" dedi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title