Haberler

'Herşey Kayıt Altında'

İçişleri Bakanı Atalay, Kötü Muamele ve Hukuk Dışı Tutumun Tarihe Karıştığını Belirtti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugün itibariyle kötü muamele ve hukuk dışı tutumun tarihe karıştığını, yenilenen 3 bin 230 polis ve jandarma karakolunun tamamında kamera bulyunduğunu, hiçbir yerde kayıt dışı işlemin olmayacağını belirtti. Atalay, hukuk devletininin gereklerinin uygulandığını, bunun dışında tutumu olan personeli ise aralarında yaşatmadıklarını belirtirken, "Bugün güvenilen vatandaşlarımızın memnun olduğu, hukuka bağlı ve insan haklarına saygılı bir polis teşkilatı var" dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Gölbaşı'nda, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları ve Özel Harekat ek hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Bakan Atalay, Polisin eğitiminde uluslararası standartları yakaladıklarına inandığını belirtirken, devletin en önemli görevinin, vatandaşlarının güvenliğini sağlamak olduğunu kaydetti. Vatandaşların ülkemizde huzur içinde yaşadıklarını da belirten Bakan Atalay, "Türkiye, güvenliğin en iyi olduğu ülkelerden biridir" dedi.

Polis eğitiminde muhataplarının insan olduğunu belirttiklerini ifade eden Bakan Atalay, "vatandaşla muhatap olduğunuzda ona insan olma değerini daima verin ve ikinci olarak da hukukun içinde olun. Türkiye bir hukuk devleti. Hukukun en fazla ihmal edilebileceği alan güvenlik birimlerimizin çalışma alanıdır. Bu iki konuda Türkiye gerçekten çok büyük mesafe aldı. Çok çalıştık, çok çaba sarfettik ama bu konuda başarı sağladık. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim, bu dönemde dokunulmaz denilen şeylere dokunduk, yapılamaz, cesaret edilemez denilen pek çok şeyi gerçekleştirdik." dedi.

Türkiye'nin güvenlik alanında büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini de kaydeden Bakan Atalay, polis teşkilatının kurumsal yapısının sağlamlaştığını, imajının da yükseldiğini söyledi. Türkiye'nin çetelerin çökertildiği, faili meçhullerin olmadığı, geçmişteki faali meçhullerin aydınlatıldığı bir ülke haline geldiğini dile getiren Bakan Atalay, suç oranının ise Avrupa ülkelerine göre düşük olduğunu kaydetti. Bütün suçların temelinde organize yapının, çetenin olduğunun görüldüğünü belirten Atalay, çetelerin çökertildikçe suçların azaldığını, ortadan kalktığınıbelirtti. 'Güvenli Okul, Güvenli Eğitim'in büyük bir proje olduğunu da belirten Bakan Atalay, ô16 milyon çocuğumuz ve gencimizin eğitim gördüğü bütün okulların içi, dışı, çevresi şu anda çok güvende. Özellikle büyük şehirlerimizde okul çevreleri, servisler dahil çalışma alanımız içinde. Hamdolsun 4 yıldır okullarımızda bizleri üzen çok önemli bir olay olmadı" dedi.

Uyuşturucuyla mücadelede uluslararası övgülere mazhar olduklarını da kaydeden Bakan Atalay, Türkiye'nin artık transit ülke olmaktan çıktığını belirtti. Atalay, trafik alanında da önemli projeler yürüttüklerini ifade ederken, 2008 ve önceki dönem ile 2010 yılı karşılaştırıldığında ölümlü kazalarda yüzde 21.5, yaralamalı kazalarda yüzde 12.8, ölü sayısında yüzde 21 ve yaralı sayısında yüzde 14 oranında düşüş olduğunu, ancak bunu yeterli görmediklerini belirtti. Atalay, güvenlik birimlerinin bugün itibariyle en itibarlı, en yeni teknolojiyle ve araçlarla çalışan birimler olduğunu da kaydetti.

Güvenlik birimlerinin vatandaşa olan tutumunun, dönemindeki en önemli değişim olduğunu da kaydeden Bakan Atalay, ôBugün kötü muamele ve hukuk dışı tutum tarihe karıştı. 3 bin 230 polis ve jandarma karakolumuz yenilendi. Hepsinde kamera var. Hiçbir yerde kayıt dışı bir işlem olmayacak. Bugün hukuk devletinin gerekleri uygulanmaktadır. Bunun dışında tutumu olan personeli aramızda yaşatmıyoruz, yaşatmayız" diye konuştu.

Emniyet müdürlerinden teşkilatta yanlış yapanların korunmamasını da isteyen Atalay, ôYanlış yapanın cezasını verelim ve kurumumuzu koruyalım. Kurumu ancak böyle koruruz. İçimizdeki yanlışları korumaya kalkarsak kurumu lekeleriz. Bu konu en hassas noktadır. Bu imajı oluşturmak yıllar sürüyor ancak yıkmak için bir tane olumsuz olay yetiyor" dedi.

Bakan Atalay, uluslararası standartlara uygun inşa edilen Kriminal Polis Laboratuvarına 20 milyon lira harcandığını belirtirken, suçun aydınlatılmasında Türkiye'nin çok başarılı olduğunu ifade etti. Atalay, insana yönelik suçların yüzde 95 oranında aydınlatıldığını da kaydetti. Atalay, bu laboratuvarlar sayesinde sadece sorguya dayalı değil, delile dayalı olay aydınlatma sistemine geçtiklerini belirtti.

Bakan Atalay daha sonra İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kriminal Polis Laboratuvarı'nı hizmete açtı.

Laboratuvar binasında incelemelerde bulunan Atalay, yetkililerden burada yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Emniyet Genel Müdürü Köksal ise balistik inceleme konusunda yeni bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Köksal, ôÜretilen her silahla atış yapılarak örnek alınacak. Bu örnekler ve silaha ilişkin bilgiler bir havuzda toplanacak. Böylece suç mahallinde bulunan mermi kovanının hangi silaha ait olduğunu kolayca öğrenebileceğiz" diye küonuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title