Haberler

Her Yıl Yangınlarda 10 Bin Hektar Orman Alanı Yok Oluyor

Güncelleme:

Türkiye her yıl orman yangınlarında yaklaşık 10 bin hektar orman alanını kaybediyor.

Türkiye her yıl orman yangınlarında yaklaşık 10 bin hektar orman alanını kaybediyor.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur, orman yangınlarına dikkat çekmek ve yangınlarla mücadele eden işçilerin kahramanca yaptıkları çalışmaları anlatabilmek için "Ateşe Yürüyenler" belgeseli çekti. 4 aylık çalışma sonucu ortaya çıkarılan belgesel, orman yangınlarının şaşırtıcı nedenlerini, söndürmek için harcanan insanüstü çabayı, perde arkasında kalmış orman işçilerinin yangınlarla mücadelesini izleyiciyle buluşturmayı hedefliyor.

Birçok orman yangınına gidip işçilerle omuz omuza çalışan Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur, her yıl orman yangınlarıyla mücadelede 300 milyon liranın üzerinde para harcandığını, bu parayla 16 derslikli 120 okul yapılabileceğini belirtti. Belgesel hakkında bilgi veren Batur, dört ay süren hazırlık ve çekim aşamasında çeşitli orman yangınlarında söndürme çalışmalarına katıldığını belirterek, "Orman yangınlarıyla mücadele eden binlerce insan var. Bunlar birer gizli kahraman. Bu insanlar bilinmiyor ve onları tanıtmak istedim. Her yıl İzmir bölgesinde 2 bine yakın orman yangını çıkıyor, bunların çok büyük bir bölümü insan kaynaklı yangınlar. Bu yangınlarla ormanlarımız kül olduğu gibi mücadele sırasında da yaklaşık 50 milyon lira harcanıyor. Bu para ile 16 derslikli 20 tane okul yaptırılabilir. Bu tablo göz önüne alındığında insanlarımızı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak için belgeseli hazırladım" dedi.

YANGINLARIN YÜZDE 97'İ İNSAN KAYNAKLI

Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise, yangınların yüzde 97 oranında insan kaynaklı çıktığını ifade etti. Aydın, teknolojinin tüm imkanlarından yararlanarak orman yangınları ile mücadele ettiklerini belirterek, Türkiye'nin orman yangınları ile mücadele noktasında dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Aydın, "Yangınları söndürebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Erken uyarı sistemlerimiz, gözetleme kulelerimiz, 177 ihbar hattımız sürekli çalışıyor. Ancak tek başına söndürme faaliyetleri hiçbir anlam taşımıyor. Orman yangınlarının sebeplerine bakınca büyük oranla insan kaynaklı. Bu nedenle halkımızı bilinçlendirmek için eğitim faaliyetlerini aralıksız sürdürüyoruz. Bu belgesel çalışmasının da insanlarımızın bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması noktasında çok faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

İZMİR VE MANİSA'DA 2013'TE BİN 40 YANGINDA BİN 490 HEKTAR ALAN YANDI

Orman yangınlarıyla mücadelede bin 278 işçi, 200 teknik eleman, 5 helikopter, 3 uçak, 80 arazöz, 42 ilk müdahale aracı ve 17 iş makinesi ile aralıksız çalıştıklarını vurgulayan Bölge Müdürü İbrahim Aydın, yapılan ihbarlar ve yanan alan konusunda da bilgi verdi. Aydın, 2013 yılında bugüne kadar bin 176 ihbar aldıklarını, bunların yalnızca 136'sının asılsız çıktığını belirterek, vatandaşların ihbar konusunda hassas olduğunu ifade etti. Aydın, sorumluluk sahalarında orman dışı 768, ormanlık alanda ise 272 olmak üzere toplam bin 40 yangın çıktığını, bu yangınlarda bin 490 hektarlık alanın yandığını söyledi. İbrahim Aydın, 2012'de bin 810 adet yangın çıktığını, bu yangınlarda orman dışı ve ormanlık alan olmak üzere toplam bin 174 hektarın kül olduğunu da hatırlattı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Aydın Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir? 24 NİSAN HAVA DURUMU: 24 Nisan'da hava nasıl olacak? Afrika tozları Türkiye'ye mi geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title