Haberler

Her 5 Yetişkinden Biri Okuma Yazma Bilmiyor

UNESCO Büyük Eşitsizliklere Rağmen Dünyada Okula Giden Çocuk Sayısında Artış Olduğu, Ancak Okuma Yazma Bilme Oranının Artırılması Konusundaki Çalışmaların Hala Yetersiz Kaldığı Bildirildi.

BM'nin Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından hazırlanan yıllık eğitim raporunda, büyük eşitsizliklere rağmen dünyada okula giden çocuk sayısında artış olduğu, ancak okuma yazma bilme oranının artırılması konusundaki çalışmaların hala yetersiz kaldığı bildirildi.

Raporda, "Dünyada hala her beş yetişkinden birisinin okuma yazma bilmediği" vurgulandı.

Okuma yazma hakkının, dünyada en temel haklardan birisi olduğu kaydedilen raporda, BM'nin 2000 yılında Dakar'da düzenlediği ve 164 hükümetin, çocuk, genç ve yetişkinlere eğitim götürülmesi açısından doğrudan taahhüt altına girdiği hedeflere ulaşılamadığı vurgulandı.

Konuya duyarsızlıkları yüzünden özellikle siyaset adamlarına sert eleştiriler getirilen raporda, kadınların da erkeklere oranla eğitim hizmetlerinden gerektiği kadar yararlanamadıklarına dikkat çekildi.

Raporda, okuma yazma bilmeyenlerin 4'te 3'ünün 15 ülkede yaşadığı ve bu ülkelerin 8'inin nüfusu yoğun Bangladeş, Çin, Brezilya, Mısır, Hindistan, Endonezya, Nijerya ve Pakistan olduğu kaydedildi.

Raporda, 1999 yılında 647 milyon olan ilköğretime giden çocuk sayısının 2005 yılında 688 milyona çıktığı hatırlatıldı.

UNESCO raporunda, özellikle kız ve erkek çocukları arasında ilköğretime gitme oranındaki dengesizliğin giderilmesi uyarısında bulunuldu ve bu eşitsizliğin en fazla Arap ülkeleri ile güney ve batı Asya'da olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, özellikle Afrika ülkelerinde eğitim için yeterli araç gereç ve kitabın bulunmadığına da işaret edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title